Preventivna obrana od poplava ili popravljanje štete?

(Glas Istre, 21.5.2011) Nakon što su tijekom studenog 2008. sječom riječnog drveća “uredili” okoliš vodotoka Pazinčice uzvodno od Zaričanskog mosta nedavno su djelatnici buzetske Vodoprivrede na nalog Hrvatskih voda pristupili sanaciji erodirane obale.

U dužini stotinjak metara uzvodno od Zaričanskog mosta (u Hrvatskim vodama službeno koriste nepostojeći naziv “most Dubrovica”, op.a.) radnici bagerima uklanjaju bujični nanos kanaliziranog vodotoka te kamenim blokovima popločavaju obalu potoka koja je nakon uklanjanja vegetacije, dakako, erodirala.

Službeni naziv radova glasi “preventivna obrana od poplava”, a radovi su, kako kaže voditelj buzetske ispostave Hrvatskih voda Aleksandar Kružić, inicirani nastankom spruda od bujičnog nanosa koji je izazvao plavljenje poljoprivrednih površina uz vodotok na predmetnoj lokaciji te erozijom dijela pokosa vodotoka s opasnošću daljnjeg odnošenja vrijednog poljoprivrednog zemljišta uz lokaciju zahvata. Vrijednost radova procjenjuju na oko 300 tisuća kuna.

S obzirom na to da su djelatnici Hrvatskih voda videni na terenskom obilasku nekoliko nizvodnih lokacija u smjeru Zarečkog krova i Pazinske jame, upitali smo ih imaju li namjeru intervenirati nizvodno od Zaričanskog mosta.

– Trenutno Hrvatske vode nemaju nikakvih planova intervenirati na lokaciji prirodne atrakcije Zarečki krov. U slučaju potrebe za intervencijama, bit će konzultirane mjerodavne službe, odgovaraju u dopisu u kojem su kaoopravdanje nesporno potrebnih radova priložili fotodokumentaciju o izgledu vodotoka
nedavno prije posljednje intervencije.

Medutim, nisu nam poslali fotografije pošumljenog vodotoka prije njihove intervencije u studenom 2008., o kojoj smo tada pisali upozoravajući na predstojće probleme, kada zbog postojanja riječne vegetacije, gle čuda, nije bilo većih problema s erozijom. Nisu spomenuli ni da su krčenjem uništili prirodni izgled
pazinskog potoka, kupačima oduzeli ljetnu hladovinu, pove ćali temperaturu vode u potoku, pa time i ugrozili potočnu faunu.

Glas Istre (21. svibnja 2011)

1 komentara na “Preventivna obrana od poplava ili popravljanje štete?”

  1. alens napisao:

    strašno, ne vidin korist od uništavanja vegetacije. tribalo bi se prije nego ča se to dela čut sa ljudima ča pensaju o temu, stavit neku javnu raspravu ili tako ča? a ma, ali to ča se dešava nedostatkon vegetacije je strašno…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.