Prezentacija fotografija Saše Dobrića s marokanske ekspedicije

Prezentacija fotografija pazinskog alpiniste Saše Dobrića sa njegove svibanjske ekspedicije u marokansko selo Taghia je u prostorije pazinske vojarne prošloga četvrtka privukla tridesetak zainteresiranih. Izložbu su organizirali Planinarsko društvo Pazinka i Društvo naša djeca Pazin.

Dobrić je kao demonstrator alpinističkih tehnika za svoju jednosatnu prezentaciju ekspedicije na kojoj je bio s još 17 alpinista iz Zagreba, Rijeke, Vraždina, Čakovca i Poreča (Seline) nagrađen toplim pljeskom prisutne publike. Nakon prezentacije održao je kraće predavanje o ekspedicijama na Grossglockner i Mont Blanc.

Dobrić je, osim o kronološkom putu uspinjanja po jednom od najpoznatijih penjališta u marokanskom Visokom Atlasu, na predavanju govorio i o kulturološkim pogledima Berbera, naroda koji živi u zabačenim dijelovima Maroka. Sama Taghia nalazi se na oko 2.800 metara visine, udaljena je desetak kilometara od ceste, a u njoj živi četiristotinjak stanovnika. Selo je to koje ne posjeduje uobičajena zapadnjačka tehnička dostignuća, a svoju su mini elektranu tamošnji seljani sami izgradili i pokrenuli.

Dobrić se u svojoj prezentaciji osvrnuo i na muško-ženske odnose u civilizaciji koja je dominatno patrijarhalana i poljoprivredna. Turizam se tek razvija, a pazinski je alpinist pažnju publike skrenuo i na „rozastu“ arhitekturu tih područja. Svakodnevica seljana protječe u pranju rublja na rijeci, a stanovnici nemaju potrebu za mijenjanjem vremena u zimsko ili ljetno. Dobrić se osvrnuo i na gostoprimstvo lokalnih “touroperatora”, koji su svog rođaka i pozvali na ručak, čaj i kolače.

Također je u prikazu svakodnevnog života opisao postupak navodnjavanja u surovom i golom krševitom krajoliku, na kojem bi u ovo doba suša i hrvatski poljoprivrednici imali što naučiti. Simpatični su mu bili i berberski mostići, nastali bez korištenja vezivnog tkiva uz strma stjenska pobočja.

Na kraju prezentacije su Doris Velan iz Društva Naša djeca i Anton Finderle iz Planinarskog društva Pazinka pozvali okupljene da, ukoliko žele održati slične prezentacije s vlastitih ekspedicija, izleta ili kakvih drugih zanimljivih aktivnostima koje žele podijeliti sa javnosti, da im se slobodno obrate.

parentium.com

1 komentar na “Prezentacija fotografija Saše Dobrića s marokanske ekspedicije”

  1. forca_pazin napisao:

    bravo za svih. ovo je odlicna stvar.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.