Prezentacija projekta “Udomiteljstvo u Istri” u Pazinu

Na Pazinštini i Buzeštini ima pet udomiteljskih obitelji s djecom, rečeno je u četvrtak, 27. studenog na posljednjoj istarskoj prezentaciji programa “Udomiteljstvo u Istri” u pazinskoj osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin.

Ovaj program su predstavili predstavnici dvije humanitarne udruge “Oaza” iz Rovinja i “Nadomak sunca” iz Oprtlja, Eva Husak Baćac odnosno Odilie Van Manen – Rojnić te Mirjana Bartolić iz istarske Udruge udomitelja. Uz njih o situaciji na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Pazin koji obuhvaća bivše općine Pazin i Buzet govorili su Pavita Jelinčić, ravnateljica Centra te psihologinja Ivanka Jop, voditeljica Tima za udiomiteljstvo kojeg uz nju čini i socijalna radnica Gordana Bauer, inače predstojnica buzetske podružnice Centra. Jelinčić se je nadovezala ističuću ulogu koju centar ima I govorila je kako doći do dozvole za udomiteljstvo, te o uvjetima obnavljanja, oduzimanja i prestanka udomljavanja.

– Od pet obitelji koje imaju djecu, četvero ih već ima djecu, a jedna ima dozvolu za udomiteljstvo. U preostale četiri, jedno je dijete smješteno na području Buzeta, dvoje u motovunu te po jedno u Gračišću i Cerovlju, rekla je Jop. Tri su obitelji nesrodničke što znači da nisu smještene u obitelji kojima su u srodstvu. Šestero je djece smješteno s područja nadležnosti pazinskog Centra, od čega dvoje u Bujama i Velikoj Gorici.
Posebno je zanimljiv bio dio večeri u kojem su štićenici pričali o svojim iskustvima življenja u udomiteljskoj obitelji, a svoja su pozitivna iskustva prenijeli Edin Mašić, Jozica Barišić, Neven Kresina i Ivka Cvetković. Posebno je stresan bio dio prezentacije u kojem je puštena projekcija filma Roberta Zubera Tomića “Slučajni sin” u kojem je ovaj poznati novinar iznio vlastito udomiteljsko iskustvo, te o vlastitoj mučnoj potrazi za biološkim roditeljima.

www.pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.