Prikazano bogatstvo glazbene tradicije

Na 20. smotri narodne glazbe i plesa Pazinštine, Buzeštine, Bujštine i Ćićarije prikazano je bogatstvo tradicije našeg kraja. Supetarski načelnik Mario Bratulić rekao je da je ovakva smotra zadnji put održana 1990. te je sve pozvao na nacionalnu smotru starocrkvenog pjevanja u kolovozu.

Mogla se čuti arhaična glazbena tradicija – od pjevanja na tanko i debelo do bugarenja, pjevanja u dvoglasu koje se izvodi skupno, a koje su prvi spominjali Ivan Matetić Ronjgov i Slavko Zlatić. Bilo je sviranja na cindri, istrorumunjskom narodnom instrumentu s dvjema jednoglasno ugođenim žicama po kojima je prebirao Rado Cvek Doričić.

Neizostavni su bili zvukovi male i velike roženice na kojima su Katarina Bertoša i Vanja Marić odsvirali mantinjadu koja je bila uvod u smotru s čak 18 točaka. A kakva bi to bila istarska svirka bez miha, na kojem je svirala članica Folklornog društva Pazin Valentina Vitas, a zatim i Marko Pernić koji je pratio svoje plesače dok su izvodili balun, koji se smatra jednim od najljepših europskih plesova. Kumpanija Kosirići iz Tinjana također je otplesala balun uz pratnju Alana Šurana.

Na šurlama je polku odsvirala Keti Aničić iz Folklornog društva Pazin, dok su plesači tog društva uz pratnju gunjci otplesali staru polku te nedavno obnovljeni starinski ples – cotić.

Smotre narodne glazbe i plesa se u Istri ne mogu zamisliti bez raspjevane obitelji Sirotić iz mjesta Rajki u općini Tinjan. “Ej mogla si se šetati” otpjevale su teta Dorijana Sirotić, mama Dijana Banko i kći Anđelina Banko, dok su “Bjodnice moja” zakantali glava obitelji Đordano Sirotić i dvije kćerke Dorijana i Dijana. Predstavili su se i Milan Milotić i Lučano Kliman uz pratnju na sopeli Mauricija Mirkovića te David Ivić na vijulinu i Miloš Pernić na bajsu. Osim njih, gunjce su predstavljali i Marko Pernić na vijulinu, Tone Sošić na klarinetu i Željko Farkaš na bajsu, svi iz Folklornog društva Pazin.

“Goro moja” bugarile su članice vokalne skupine iz Lanišća dok su se žejanski kantanduri iz folklornog društva Žejanski zvončari predstavili s tamošnjim pjevnim izričajem. Snimili su četiri nosača zvuka i rade na očuvanju tradicije starinskog dvoglasnog pjevanja. Prosudbena komisija u sastavu: Bruno Krajcar, Pino Knapić i Nevija Kožljan imala je težak posao u odabiru predstavnika za središnju smotru narodne glazbe i plesa 11. kolovoza u Rovinju.

Glas Istre / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.