Primjena suvremenih tehnologija u unaprjeđenju poljoprivrede Istarske županije

LAG “Središnja Istra” u suradnji s udrugom Istramet započeo je projekt postavljanja i umrežavanja profesionalne agrometeorološke postaje na području grada Pazina koji će biti realiziran u naredna dva mjeseca.

Uslijed odabira povoljne mikrolokacije koja se ne nalazi u samoj Pazinskoj kotlini, meteorološki podaci koji će se prikupljati u realnom vremenu bit će mjerodavni za veći dio središnje Istre, a posebice za više dijelove Pazinštine i Žminjštine gdje se najviše uzgajaju voćarske kulture.

Meteorološki podaci bit će prikazani na atraktivnom, ali i jednostavnom sučelju prilagođenom široj populaciji. Osim osnovnih parametara, prikupljat će se te javno prikazivati i podaci o vlažnosti tla i lista, što će značajno olakšati provođenje agrometeoroloških projekata na našem području u budućnosti.

S tehničke strane riječ je o najsuvremenijoj opremi koja će vjerujemo dugo i pouzdano služiti poljoprivrednicima na području cijele središnje Istre.

Projekt će biti temelj daljnjeg razvoja i širenja mreže specijaliziranih agrometeoroloških postaja, a sve u cilju lakšeg provođenja zaštite bilja, racionalnijeg navodnjavanja, te naposljetku zaštite okoliša.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Istarske županije.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.