Priopćenje Čakavskog sabora Žminj

Čakavski sabor Žminj, osnovan 1969. godine, koji su vodili i razvijali ugledni istarski i hrvatski intelektualci, a koji je danas krovna udruga tridesetak katedri u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Karlovačkoj županiji, kojima je cilj promicanje hrvatske čakavske, zavičajne kulture u svim oblicima izražavanja, nedvosmisleno i oštro osuđuje nekulturno i neprimjereno negodovanje izraženo zviždanjem Predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović i Antonu Klimanu izaslaniku predsjednika Sabora RH na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije povodom Dana Županije u Pazinu 25. rujna 2017.

Posebno je žalosno što su se zviždači okomili na spominjanje katoličkog svećenstva i mons. dr. Bože Milanovića, njihovih zasluga u vrijeme odlučivanja o sudbini Istre poslije drugoga svjetskoga rata, izražavajući time ne samo netoleranciju koja nije svojstvena istarskome kulturnom prostoru, već i neznanje, nepoznavanje događaja i procesa tih godina. Istarski su svećenici, koji su u teško vrijeme fašističke diktature ostali uz svoj narod i pripomogli očuvanju njegova identiteta u Istri, poslije 1945. svojim autoritetom međunarodnoj zajednici bili jamci istinitosti navoda o stvarnom etničkom stanju i time doprinijeli međunarodno-pravnom ostvarenju pazinskih rujanskih odluka iz 1943. Činili su to unatoč tomu što su znali da ih režim neće zbog toga štedjeti u drugim područjima javnoga djelovanja. Jer “režimi prolaze, a narod ostaje”, rekao je upravo mons. Milanović.
Skandiranje bilo koje vrste znak je kolektivnog identiteta skupine koja misli da time pokazuje svoju snagu i nadmoć, prema “drugima” i drukčijima, a to smo u Istri u 20. stoljeću nekoliko puta doživjeli, i svaki put s groznim posljedicama.

Ova sramotna epizoda još je jedno upozorenje onim političkim snagama u Hrvatskoj koje su spremne i sposobne pokrenuti i pokretati pozitivnu energiju u svim segmentima društva da ne dopuste da u našem društvu prevagnu netolerancija, primitivizam, netrpeljivost prema svima onima koji nemaju mjere u naturanju svojih uvjerenja onima koji ih ne dijele.

Predsjednik
prof. dr.sc. Robert Matijašić

2 komentara na “Priopćenje Čakavskog sabora Žminj”

 1. Franjo G. napisao:

  Bravo!

 2. Boris Domagoj Biletić napisao:

  Lijepo i točno.
  A ČS se kao, u temeljima svojim, hrvatska kulturna udruga mogao pridružiti drugim srodnim udrugama hrvatske Istre u zajedničkome priopćenju.
  S poštovanjem,
  Boris Domagoj Biletić

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.