Priopćenje za javnost katoličkih udruga, pokreta i zajednica u Istri

Kao katoličke udruge s područja Porečke i Pulske biskupije želimo javno podržati priopćenje koje je javnosti uputila Porečka i Pulska biskupija u svezi s događajem na svečanoj sjednici Dana Istarske županije 25. rujna 2017. u Pazinu. Pridružujemo se zahtjevu biskupa porečkoga i pulskog mons. Dražena Kutleše da se organizatori proslave Dana Županije u Pazinu trebaju mnogo jasnije i nedvosmislenije distancirati od netolerantnoga nastupa dijela nazočnih i uzvanika tijekom navedene svečanosti. Očekujući da živimo u vremenu i sredini koju obilježava visok stupanj suživota, tolerancije i kulture, iskreno smo i duboko zapanjeni i razočarani necivilizacijskim istupom na svečanoj sjednici Dana Istarske županije.

Želimo stoga iskazati svoju potporu i zahvalnost svima onima koji su nam omogućili da se danas uopće smijemo oglasiti, i to na hrvatskom jeziku,  a to su prije svega istarski svećenici koji su tijekom dugih stoljeća, od popova glagoljaša,  brižno čuvali, pa i pod cijenu vlastitih života, hrvatski kulturni identitet u Istri. Istarsko se svećenstvo borilo za sve žitelje Istre, neovisno o vjerskom, nacionalnom i svjetonazorskom opredjeljenju. Upravo nam oni danas trebaju biti uzor  međusobnoga poštovanja i uvažavanja različitosti.  Ispod svake je razine ljudskoga dostojanstva u 21. stoljeću, prije svega, na bezobrazan način iskazivati svoje „nezadovoljstvo“,  a onda još i ne poznavati i ne priznavati elementarne povijesne činjenice o vlastitom zavičaju.

Stoga: „Opjevajmo slavne muževe, pretke naše po njihovim pokoljenjima… Neki od njih ostaviše ime za sobom, te se o njima još hvale pjevaju. A drugima opet nema spomena, iščezoše kao da nikad nisu ni postojali.“ (Biblija, Knjiga Sirahova)

U Pazinu 28. 9. 2017.

Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. A. Heka
Hrvatsko katoličko liječničko društvo mons. M. Krebl
Hrvatsko katoličko mladenačko društvo Seljačka sloga – Trviž 1911.
Hrvatski katolički zbor MI – osnovna zajednica Vodnjan
Obiteljski centar Nazaret
Katolička udruga Radnici Milosrdnog Isusa
Franjevački svjetovni red (mjesna bratstva iz Pule i Rovinja)
Udruga sv. Vinka (sve konferencije u Istri)
Zajednica Jošua

© iPazin.net portal 2001. - 2020.