Priprema se izgradnja Doma za starije osobe

Prijedlog pazinskog gradskog proračuna za sljedeću godinu iznosi 83,5 milijuna kuna, vijećnici i proračunski korisnici moraju svoje eventualne amandmane pismeno (na obrascima s gradskih web-stranica) dostaviti do 1. prosinca, javno izlaganje prijedloga proračuna održat će se 6. prosinca, a konačno usvajanje proračuna Grada Pazina za 2018. godinu očekuje se na sjednici zakazanoj za 14. prosinca, zaključeno je nakon kraće rasprave o prvom čitanju prijedloga proračuna na sjednici pazinskog Gradskog vijeća održanoj u utorak.

Za Dom u dvije godine 25 milijuna kuna

Jedna od značajnijih proračunskih novosti je stavka od pola milijuna kuna za projektiranje pazinskog Doma za starije osobe, ne zbog iznosa, već zbog toga što su uz proračun za 2018. godinu predložene i projekcije proračuna za naredne dvije godine, pa je u 2019. planirano 20 milijuna, a u 2020. godini još pet milijuna kuna za izgradnju te u Pazinu dugo očekivane ustanove. Predstavljajući prijedlog proračuna, gradonačelnik Renato Krulčić napomenuo je kako je još dodatnih 24 milijuna kuna vrijednost svih projekata koje je grad prijavio na državne i europske natječaje, ali oni još nisu odobreni pa ih se nije moglo ni uvrstiti u proračun.

Rasprava je bila kratka. Na pitanje o mogućnostima ambicioznije gradnje objekata komunalne infrastrukture pročelnica za financije Maja Stranić Grah objasnila je da je u tu svrhu gradski maksimum, s obzirom na prihode, 11 milijuna kuna, a za veće se projekte moraju uzimati krediti, kao što će se vjerojatno učiniti za spomenuti Dom. Na pitanje o udrugama koja sredstva dobivaju neposredno bez natječaja, pročelnica za društvene djelatnosti Nevija Srdoč pojasnila je da je to slučaj samo za tri udruge kojima se želi omogućiti kontinuitet u pružanju socijalno-zdravstvenih usluga.

Alarmantno – pola djece treba logopeda

Pazinski su vijećnici, nakon što im je Valerio Drandić u ime Istarske županije predstavio tijek izgradnje pulske Opće bolnice i plan njenog financiranja, prihvatili pazinski udio u otplati kredita za izgradnju bolnice. Pazin će tako preuzeti otplatu ukupno 2,48 milijuna kuna kroz narednih 18 godina, u godišnjim anuitetima od po 150.000 kuna. Vijećnici su također prihvatili godišnji program rada gradskog Savjeta mladih, te godišnje izvještaje Dječjeg vrtića Olga Ban i Osnovne škole Vladimira Nazora, a nakon provedenog natječaja Darko Tumpić ponovno je imenovan za ravnatelja pazinskog Pučkog otvorenog učilišta.

U aktualnom satu vijećnica Suzana Jašić ukazala je da se nakon zapošljavanja logopeda na pola radnog vremena u pazinskoj osnovnoj školi te na pola radnog vremena u vrtiću pokazalo da je to nedostatno, jer je pri prvom provedenom istraživanju utvrđeno da čak 48 posto djece uzrasta od vrtića do drugog razreda osnovne škole ima indikacije za uključenje u logopedsko praćenje i terapiju. Takvo stanje Jašić je nazvala alarmantnim i pozvala gradske vlasti da nađu sredstva kako bi se logopedi s punim radnim vremenom zaposlili i u školi i u vrtiću, pa je pročelnica Nevija Srdoč najavila da će se to uzeti u razmatranje pri sastavljanju sljedećeg proračuna.

Opasni otpad i dalje u krugu bivše Pazinke

Vijećnik Dean Velenderić zanimao se za sudbinu opasnog otpada u skladištu tvrtke Ekooperativa u krugu bivše Pazinke, a obzirom da je ta tvrtka u stečaju. Gradonačelnik Krulčić je u odgovoru rekao da rješenje o obaveznom uklanjanju otpada izdano Ecooperativi još prije nekoliko godina, ali ga ta tvrtka nije poštivala. Sada je navodno ta parcela prodana, pa se Ministarstvo zaštite okoliša i energetike treba očitovati je li novi vlasnik parcele postao i novim vlasnikom na njoj uskladištenog otpada, pa će njemu trebati izdati istovjetno rješenje.

Više se vijećničkih pitanja odnosilo na stanje i potrebe komunalne infrastrukture: na pitanje hoće li se popraviti udarne rupe kod skretanja za Maretiće na cesti Pazin-Vodnjan odgovoreno je da će se zahtjev o tome proslijediti Hrvatskim cestama; izgradnja fekalne kanalizacije u Katunu Trviškom malo je oduljena jer se uz te radove krenula graditi i oborinska kanalizacija, rekonstrukcija vodovoda i širenje ceste, ali do Božića prometnica će biti oslobođena za promet; Ulica Štefanije Ravnić planira se rekonstruirati tijekom 2018. godine; no rekonstrukcija ceste za Grdoselo još nije u planu. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Izvor: https://www.glasistre.hr/15b013a8-104b-4eb5-8a4c-839ceb7e2aba

10 komentara na “Priprema se izgradnja Doma za starije osobe”

 1. Anonimno napisao:

  Koliko vidin i čujen, u temu Vijeću jedino Suzi nešto dela, i još malo poneki drugi. HDZ i IDS ne delaju nič, odnosno aktivno i vjerodostojno provode politiku “ne talasaj”.

  Ča ste si zbrali, to imate.

  Suzi, svaka čast i samo tako napred!

  1. škatula napisao:

   svaka čast suzi. nadam se da ćeš izdržati još nekoliko godina, a onda se i sama kandidirati za gradonačelnicu. drago mi je ča san glasa za tvoju opciju. prvi put da moj glas ni propa.

 2. nemoćan napisao:

  Dom za starije osobe je postao fantomski projekt. Preuzimanjem objekata u vojarni dijelilo se kapom i šakom sve što se moglo podijeliti. Svima samo ne osobama starije dobi. Lovačka udruga i Moto klub su dobili, svaki svoj objekt. Njima nije tamo mjesto. Mogli su dobiti na korištenje objekte van grada, bliže prirodi.
  Osobe starije dobi su organzirani kao Udruga, Sindikat i Stranka. I poslušno slijede i glasaju za vodeću političku stranku. Ne talasaju. I tako iz izbora do slijedećih izbora.
  Oglasilo se da će na Lovrinu niknuti novi Dom. Parcela je već otkupljena. U izradi je projekt. To znači da su investirana neka sredstva u otkup parcele i izradu projekta ? I što je s tom investicijom, uloženim sredstvima ?
  Onda se vlast dosjetila da nije primjereno u pustoši Lovrina – Starog Pazina smjestiti stare i nemoćne osobe. U blizini nema infrastrukture potrebne takvoj klijenteli. Sada se pokreće projekt izgradnje Doma u krugu vojarne. Nakon toliko vremena ne talasanja i poslušnog praćenja ideologa stigli smo na početak. Ovaj put će se objekt Doma graditi iz temelja, ako bude sredstava za dovršenje. Da ne talasam dalje.

  1. penzić napisao:

   Od lokacije na Lovrinu se odustalo zbog klizišta terena. Trebalo je uložiti 20-30 milijuna kuna samo u stabilizaciju, pa tek onda graditi, a to nema smisla. Ni mi jasno da se to ustanovilo nakon ča se 25 let planiralo tamo.

   Lokacija u vojarni se i dalje propituje, ali bizarno je da niki ni pita za mišljenje upravo penzionere, kojima ta lokacija ne odgovara.

   I tako se moremo vrtit u krug još 25 let…

 3. pričam ti priče napisao:

  Standard građevinske struke je da se prvo ispita teren da li je moguća gradnja. Spominjati projekt i kupiti parcelu, a da se teren nije testirao može značiti da se nije niti mislilo graditi bilo što na Lovrinu.
  Projekt Doma u vojarni je, uz ostalo, veoma upitan obzirom da ovisi o kreditu za koji treba pružiti garancije. Ima li Grad uvjeta da diže nove kredite tog profila ?
  Opasni otpad u krugu Pazinke se ne može ukloniti zato što je novi vlasnik parcele ? Parcela nema veze sa obavezom odvoza opasnog otpada.
  Ecooperativa je bila korisnik prostora skladišta na parceli ? Nije bila vlasnik prostora niti parcele ? Zakonska je obaveza opasni otpad odmah ukloniti, bez obzira tko je ili nije vlasnik/korisnik u toj priči o opasnom otpadu u zaštićenoj zoni Pazinčice. Komunalno poduzeće/druga licencirana firma je to moralo obaviti odmah čim su volonteri Akcije Naš Potok obznanili. Pa poslije da se rješava tko je kriv i tko nije kriv, tko je vlasnik ili nije vlasnik. Da li je podnešena prijava nadležnim pravosudnim tijelima i da li se vodi postupak po tom pitanju ?
  Povezano s tim je i pitanje dokončanja spajanja gradskih dijelova kanalizacije na kanalizacijski sustav – pročištač.
  Opozicija mora tražiti odgovore i javnost upoznati sa istinom da ih se ozbiljno shvati i podrži.
  Pitanja i poluodgovori spomenuti u tekstu ne daju uvid u stvarno stanje.

 4. suzi jašić napisao:

  Pozdrav,
  pripremam se za današnju sjednicu Gradskog vijeća pa sam zavirila na iPazin u nadi da ću naići na jednu drugu temu.
  Što se tiče teme Doma za starije, cinizam Pazinaca i Pazinki ima opravdanja budući da se to planira tamo još od šezdesetih, barem sam to čula na javnoj raspravi o proračunu održanoj prošloga tjedna u Spomen domu (šteta da nije bilo više ljudi). Tamo je pročelnica Srdoč rekla da je idejni projekt skoro gotov i da će javno biti predstavljen krajem siječnja na javnoj raspravi. Odlično! Pozivam sve vas koje ta tema zanima da dođete na javnu raspravu i tamo postavite pitanja koja vas muče. Šteta, doduše, da javne rasprave nije bilo prilikom odabira lokacije, kao i razrade projektne ideje Doma, vjerujem da se kroz to moglo bolje iskomunicirati cijeli projekt, ovako ima ponovo mnogo nezadovoljnih, ali stvarno se nadam da najavljena javna rasprava može biti dobro mjesto za razgovor o svemu ovome što se naveli.

  Inače, mislim da bi Grad trebao češće uključivati javnost prilikom razmatranja većih projekata, Pazin je mali i kao što tema Buraja nije zanimljiva samo Burajcima, tako ni Dom za starije nije zanimljiv samo starijim osobama i njihovim udrugama, već i svima nama koji ćemo to postati. Itd.

  Vezano za “pitanja i poluodgovore” koji se spominju u prethodnom komentaru, ovo je tekst iz Glasa Istre. Novinari jednostavno nemaju mjesta za detaljno opisivanje svih točaka sjednice pa mnoge teme ne budu jasne do kraja. Oni su tu da daju sukus sjednice i eventualno izdvoje nekoliko važnih točaka. No, pravi tijek sjednice trebao bi sadržavati zapisnik sa sjednice. Na žalost, mi dobivamo nešto što se zove “skraćeni zapisnik” u kojem nema traga o tome što se pod pojedinom točkom (osim pod 2. točkom aktualnog sata) pitalo, raspravljalo, tko je kako glasao i sl. Piše samo je li točka prihvaćena i s koliko glasova. Smatram da je takav zapisnik nedopustiv jer zapisnici moraju odražavati tijek sjednice, mora biti vidljivo o čemu se pod pojedinom točkom raspravljalo, gdje su bile ključne točke rasprave, na što se ukazivalo i sl. Predložila sam da se zapisnik proširi, ali onda sam saznala da postoji i proširena verzija zapisnika (za koja?) pa smo nekako došli do toga da se ta proširena verzija objavljuje na webu, što se i počelo unatrag 2-3 sjednice.
  No, ne vidim svrhe u postojanju skraćenog zapisnika. Ako postoji proširena verzija, smatram da ta verzija mora doći na gradsko vijeće i na web. Mnogi gradovi imaju skraćene verzije zapisnika, ali one su itekako proširene u odnosu na ovaj skraćeni pazinski.
  Možda vam ovo izgleda dosadno i nezanimljivo, ali mislim da svatko ima pravo znati kako se odvijala sjednica, kao i dobiti potpune informacije, a bez da utroši 3-4 sata gledajući snimku sjednice. Na tom tragu ću danas na sjednici tražiti promjene.

  Hvala na ona dva pozitivna komentara i kuraju za dalje.
  Suzi
  https://www.facebook.com/suzanajasicpazin/

 5. nonica napisao:

  Što se tiče teme Doma za starije zainteresirani su ogorčeni. Nisu cinični. Tako se ne odnosi prema svojim stanovnicima u gradu koji se kiti titulom izrazito transparentne jedinice lokalne samouprave.
  Zato niti javne rasprave nisu masovno posjećene. Opravdano je i pitanje što poduzimaju na temu Doma za starije oni koji desetljećima predvode tu populaciju. Odgovora javnosti nema. Konkretnih događanja po temi nema. Novinari nisu krivi. Ako govorimo o krivnji ili odgovornosti onda su to neke druge osobe iz javnog života.

  1. englez napisao:

   ma može se Pazin kititi s čin će ali zapitajmo se kad su nas građane pitali za nešto ča je stvarno važno, ne mislin tu na nogostupe i parkiće nego na stvarno važne stvari, dvorana, dom, autobusna, vojarna, veseli prosinac itd. Koliko ja pratin a nešto pratin, odluke donosi gradnačelnik a u nedostatku svojih ideja sve je prepusti gradskim službenicima i pročelnicima koji vedre i oblače,zato in je i dobar i ne bi ga mijenjali. Lipo je vidit da svako toliko ima vijećnika koji se trude ali ni njih se ni pitalo di će bit dom ni koji će projekt aplicirat. Tako mi je rečeno.
   Nema stvarne demokracije nego samo kulise u kojima sudjeluju samo oni po zadatkku ili u milosti.

   1. merikan napisao:

    da baš Veseli prosinac…prije Otužni prosinac

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.