Pripreme za zip-line iznad Pazinske jame

Od nedjeljnog jutra do samog sumraka pazinski su speleolozi pokušavali ostvariti vrlo zahtjevan zadatak koji su postavili pred sebe – povezati užetom dva kraja Pazinske jame kako bi na predstojećim Danima Julesa Vernea mogli predstaviti adrenalinsku atrakciju zvanu Zip-line.

Radi se o avanturističkom spuštanju niz čelično uže, prepušteni gravitaciji, a speleolozi su osmislili “let iznad Pazinske jame”. Čelično će uže biti razapeto između klisure podno hotela “Lovac” i Buraja.

Na putu dugom 220 metara od podnožja hotela pa do Kuće za pisce zainteresirani će avanturisti pojasom priključeni o uže dosegnuti brzinu od 50 kilometara na sat te vidjeti Pazinsku jamu iz perspektive koja je inače vidljiva samo golubovima koji je nastanjuju. Bit će to dio atrakcija nazvanih Neobična putovanja – Voyages extraordinaires, kojima se želi obogatiti ponuda Dana Julesa Vernea, a želja je da Zip-line postane stalna ljetna atrakcija Pazina.

Spajanje dviju nasuprotnih rubova Pazinske jame konopcem potrajalo je čitav dan zbog niza tehničkih problema s kojima su se susreli speleolozi. Osnovna ideja bila je s obje strane Jame odapnuti strijelu za koju je povezan konopac te ih zatim na dnu pronaći, povezati i podignuti.

Premda su posjedovali iskustvo iz kolovoza 2005. godine kada su Pazinci istom tehnikom povezali most Vršić i plato ispod hotela “Kaštel” u dužini od 160 metara, nedjeljno spajanje bilo je otežano zbog velike udaljenosti dviju točaka, 220 metara, odnosno zbog kratkog dosega luka.

Ovog su puta morali prvo povezati plato ispred ulaza u Kaštel s onim ispod hotela “Lovac”, a zatim na tu vezu pogoditi i navezati konopac iz smjera Kuće za pisce. Ometala ih je i bujna vegetacija za koju se zaplitao tanki konopac, pa se vođa speleologa i GSS-ovac Luka Labinjan morao spuštati u sam ambis kako bi odvezao zapetljano uže.

Potrebno je još sagraditi skele za prihvat zip-linera kod Kuće za pisce, provesti pokusne “letove”, kao i navezivanjem zamijeniti tanko uže čeličnom sajlom.

U podvigu premošćivanja bezdana Pazinske jame sudjelovali su pazinski speleolozi koji su odnedavno osnovali Klub ekstremnih aktivnosti Istra: Romina Brumnić, Saša Dobrić, Ivan Frančula, Ivan Vojsković, Davor Matošević, Andrija Šepuka, Toni Batovac, Jasmina Frančula i Elvis Terlević.

Glasistre.hr

1 komentara na “Pripreme za zip-line iznad Pazinske jame”

  1. JANO napisao:

    BRAVO SVIMA. Imate moju podršku u svakom pogledu. Kašeta BIRE za trud.Dostava na licu mjesta.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.