Pritužba čitateljice na parkirno mjesto za invalide u Žminju

Čitateljica Regional Expressa javila se izrazito nezadovoljna načinom na koji ju u gradu Žminju tretiraju kao invalidnu osobu. Proslijedila nam je svoje pritužbe na rad komunalne službe u Žminju, te na način ophođenja s njom kao invalidom. Pisma pritužbe općini i ministarstvu prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

nastavno na telefonski razgovor, kojeg je s vama obavio moj partner obraćam vam se, prema vašem naputku, sa zamolbom za pomoć i urgenciju.

Transplantirani sam pacijent sa prebivalištem u Žminju, Stara vrata 7, osoba sa zakonski utvrđenih 80 % tjelesnog invaliditeta. Pošto imam problema sa parkiranjem ispred vlastite kuće, prije mjesec dana obratila sam se pročelniku općine Žminj, gosp. Kristijanu Benčić. Tada mi je obećao kako će u roku od 10 dana obilježiti na trotoaru propisno parkirano mjesto za invalidne osobe, postaviti znak, ispisati moj broj registracije, te dodatno postaviti metalnu polugu sa mogućnošću zaključavanja kako bih, doslovno mjesto na koje imam pravo kao invalid i potvrđeno, mogla koristiti. Napominjem da sam više puta omalovažavana, izvrijeđana od strane susjeda, toliko daleko da su mi čak tražili dokumentaciju na uvid!! Ispred mog ulaza parkiraju sami susjedi, njihovi gosti pa i njihovi turisti, dakle nema razumijevanja! Pročelnika sam više puta kontaktirala, sve mu prenijela, unutar 10-ak obećanih dana ništa nije poduzeto pa sam ga posjetila osobno, predočila mu svoju dokumentaciju, ostavila kopije povijest bolesti…sa ponovnom zamolbom za što hitnije rješenje. Obećao je doći čak osobno i snimiti situaciju prošli petak, a kako je rekao sada 100%, najkasnije danas, sve je trebalo biti gotovo. Isti gospodin Kristijan B. obećao je nazvati, međutim nije. Jutros sam nazvala sam Općinu Žminj, rekli su mi da je dotični na godišnjem. Ostala sam zatečena, razočarana. Tražila sam odgovornu osobu koja mijenja gospodina ili nekog drugog s kim mogu razgovarati, rečeno mi je kako nitko nije prisutan! Nažalost ništa od dogovorenog, nemam riječi pohvale za dotičnog!

Unaprijed zahvaljujem na vašem promptnom odgovoru,

Srdačan pozdrav,
Radojka Modrušan”

“Poštovani,

Kako imam problema sa parkiranjem ispred vlastite kuće u Žminju, Stara vrata 7, obratila sam se pročelniku općine Žminj, gospodinu Kristijanu Benčić prije cca. mjesec dana.

Pošto sam osoba sa utvrđenih 80% invaliditeta radi transplantacije jetre, iznijela sam svoju problematiku najprije telefonom. Prenijela sam kako me susjedi omalovažavaju (Rudi Pamić i supruga Marija Pamić, susjedi), traže čak dokumentaciju na uvid (susjed gospodin Zoran). Pitala sam da li je potrebna zamolba pismenim putem ili trebam doći osobno. Gospodin Kristijan B. rekao mi je da nije potrebno da dolazim pošto mu je moj slučaj poznat, obećao je da će parkirno mjesto biti riješeno hitno, max unutar 10-ak dana.

Pošto se ništa nije događalo unutar obećanog roka otišla sam osobno i predočila dokumentaciju o invalidnosti, predala kopiju osobno gospodinu Kristijanu Benčić.

Ponovno sam se u ponedjeljak pismenim putem obratila pročelniku. Odgovor je uslijedio kasno popodne, nakon što sam se obratila ministarstvu.

Jučer, u utorak, kontaktirao me djelatnik Denis Modrušan, iz komunalne službe i obavijestio me kako izvodi obilježavanje parkinga prema nalogu, a da je oznaka za osobe s invaliditetom naručena te će biti postavljena naknadno.

Prenio mi je kako je morao do susjeda te kako isti nije želio pomaknuti svoj automobil (PU249A).

Kada sam stigla kući uslijedio je šok. Obilježeno parkirno mjesto izgleda kao dječja črčkarija. Nazvala sam djelatnika Denisa M. (tel. 091 284 6250) koji je izvodio obilježavanje ali nije se javljao.

Napisala sam poruku u kojoj navodim, kako ne znam tko mu je izdao nalog da se ovako iscrta parking, bez šablona, bez znaka invalida na trotoaru..te kako se osjećam nisko i poniženo.

Ponovno sam primijetila ismijavanje od strane prolaznika, ponovno izložena izrugivanju.

Podnosim svoju pritužbu jer smatram da su moja prava kako invalidne osobe itekako narušena, ugrožena i stoga tražim vašu podršku, intervenciju i zaštitu.

Osjećaj diskriminirane žrtve kao osobe s visokim invaliditetom, ne napušta me.

Molim da se ispita ovo ponižavajuće postupanje od strane odgovorne ili odgovornih osoba općine Žminj.

Molim da se ispita tko je izdao nalog za ovako nešto te da se prozovu i preispitaju sve odgovorne osobe vezano za ovaj moj slučaj.

Napominjem kako na adresi Stara vrata 7, Žminj, živim sama te se pozivam na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, ugrožavanje zdravlja na osnovi diskriminacije i nedopustivo ponižavajućeg tretmana.

Zahvaljujem na razumijevanju!

S poštovanjem,
Radojka Modrušan”

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.