Problem s prijevozom pazinskih srednjoškolaca

Foto: Glasistre.hrNajveći broj prijavljenih učenika bez organiziranog prijevoza je u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, gdje je u takvoj situaciji njih 68, rekao je resorni pročelnik Mladen Dušman. Pazinski srednjoškolci u pravilu stopiraju kod “općine”.

Za sve roditelje učenika prvih razreda srednjih škola koji ne mogu koristiti pravo na besplatni prijevoz (jer prijevoza jednostavno nema) te svoju djecu moraju voziti u školu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa plaća deset posto od cijene bezolovnog benzina po kilometru. Ovu neznatnu naknadu troškova ostvaruje i 92 učenika iz istarskih srednjih škola koji žive na udaljenosti većoj od pet kilometara od škole, a za koje Istarska županija još nije uspjela osigurati redovni ili organizirani prijevoz. Njih do škola voze roditelji, susjedi i prijatelji, a neki na nastavu dolaze i autostopom.
– Najveći broj prijavljenih učenika bez organiziranog prijevoza je u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, gdje je u takvoj situaciji njih 68. Najveći je problem u popodnevnoj nastavi, nakon koje ne postoji organiziran prijevoz za odlazak kući pa to rješavaju roditelji, rekao je pročelnik županijskog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Mladen Dušman.
U popodnevnoj smjeni u »Dobrilu« dolazi 50 učenika iz okolice Pićna, Male Trabe, Pagubica, Kringe, Rajki, Gregorci, Maršeti, Gologorice, Jakovici, Tomičini, Podberma, Kaldira, Drndića, Sv. Bartola i Motovuna, po koje nakon škole dolaze roditelji.
– Ti se učenici do škole prevoze autobusima riječkog Autotransa. Ta je firma upoznata s tim problemom pa se nadamo da će uskoro ponuditi rješavanje nekih relacija za odlazak učenika kućama u popodnevnoj smjeni. Problem prijevoza u Istri postoji zbog raštrkanosti naselja, nedovoljnog broja učenika na relacijama za koje bi prijevoznik prihvatio obavljanje prijevoza i nedovoljan broj malih autobusa, rekao je Dušman.
Za još 15 učenika u popodnevnoj smjeni nekim danima nema autobusa ni za dolazak ni odlazak. Roditelji sedam učenika ove škole svoju djecu voze do prve stanice međumjesnog prijevoza od Nove Vasi-Poreča, Bugarini-Mosta Katarine, Bankovci-Kašćerge, Prhata do Žminja, Levaka-Škropeta, Floričića-Mosta Pićna i Bačve do Višnjana.
Slijedi Gospodarska škola u Bujama, gdje deset učenika nema prijevoz. Tri učenika iz Buzeta do Ponte Portona i natrag dnevno putuje čak 48 kilometara. Nakon njih, ali u drugom smjeru, najduže putuje učenik iz Motovuna, kojeg roditelji svaki dan voze 46 kilometara. Bez besplatnog prijevoza su i tri učenika iz Krasice-Buja te po jedan iz Gedića, Cancina i Barbića.
U Srednjoj školi Buzet roditelji voze pet učenika dok u SŠ Vladimira Gortana u Bujama prijevoz nema samo jedan učenik iz Buzeta. Ni svi pulski srednjoškolci nemaju organiziran prijevoz. U Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu te Školi primijenjene umjetnosti bez mogućnosti korištenja prijevoza je dvoje odnosno troje učenika, a isto toliko i u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića iz Poreča, koje roditelji voze samo do prve autobusne stanice.
– Na početku školske godine pritužbi roditelja učenika koji ne mogu ostvariti besplatni prijevoz bilo je vrlo malo i to uglavnom za prijevoz đaka na relaciji od Buzeta do Buja, ali nakon dobivanja naknade za prijevoz roditelji se više nisu žalili, rekao je pročelnik.
No, problem je što naknada kasni, i to još za listopad! Ipak, većina učenika, odnosno 1.090 srednjoškolaca putnika prvih razreda srednjih škola u Istri, ima mogućnost koristiti besplatne javne autobusne ili željezničke linije.


Pravo na naknadu i za učenike s invaliditetom

Državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić ističe da je naknada koja ne prelazi cijenu od 10 posto benzina po prijeđenom kilometru u skladu s uredbom o naknadi troškova za korištenje osobnog automobila.

– Pravo na naknadu postojala je i prije uvođenja besplatnog prijevoza i to za učenike s područja od posebne državne skrbi kao i za roditelje učenika s invaliditetom koji ne mogu koristi javni prijevoz i koji i dalje dobivaju naknadu, dodao je Janjić.

Što se tiče kritike da Ministarstvo kasni s isplatom sredstava, državni tajnik veli da plaćanje ovisi od Županije koja mora dostaviti račune do 20-tog u mjesecu jer u protivnom sredstva im se dostavljaju tek sljedećeg mjeseca. Na Županiji je zatim da novac uplati roditeljima učenika te prijevoznicima.

Vlakom putuje 80-ak učenika

Foto: Glasistre.hrDo škola se vlakom vozi 80-ak učenika dok ostali koriste autobusni prijevoz. Najveći broj učenika, njih nešto manje od 500, voze se riječkim Autotransom, 250-ak sjeda u autobuse Pulaprometa, a linijama na kojima voze autobusi Istra-prometa Umag do škole stiže oko 165 učenika. Autobusima pulske tvrtke Brioni vozi se 20, a prijevoznika iz Varaždina dva učenika. Njih 50-ak koristi međugradske linije kooperanata Autotransa. Poseban prijevoz organiziran je za 15 učenika s Pazinštine, a 30 učenika putuje privatnim mini-busevima. Taksi prijevoz nitko ne koristi.

Maša Jerin
Glasistre.hr

2 komentara na “Problem s prijevozom pazinskih srednjoškolaca”

  1. centar napisao:

    Srećom da meni to nije bio problem, lagana šetnjica do škole.
    Ali da ih dosta stopira, to je istina. Ponekad sam znao pokupiti nekog, ili samo dio puta (novačani, cerovljani, borućani…)

    1. Anonimno napisao:

      lagana šetnjica od dobrih dva km:)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.