Pročitajte pismo radnika Valipile kojima je postavljen detektor laži

2Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije oštro je osudio poslodavce tvrtke “Valipile” iz Svetog Petra u Šumi koji su u tvrtku postavili poligraf, odnosno “detektor laži”, s kojime ispituju radnike u slučaju nekakvih protivzakonitih radnji. Po sindikalcima to im je omogućio ministar rada Mrsić i Vlada RH sa novim Zakonom o radu u kojem radnika izjednačavanju sa bilo kojom stvari ili strojem. Portal Regional express u cijelosti donosi pismo radnika ”Valipile” SIK-u:

”Poštovani, obraćamo se u nadi da ćete nam izaći u susret i pomoći nam u svezi situacije u kojoj smo se našli. Poslodavac Društva Valipile je u firmu bivšeg „Purisa“ jučerašnjeg dana (16.04.2015.godine) donio „detektor laži“ tj. poligraf, na koji, vjerujemo protiv zakona i ovlasti, spaja radnike radi raznih ispitivanja, što kod radnika izaziva strah, pritisak, stres te u konačnici mobbing.

Današnjeg dana, pod nekom vrstom „prijetnje“ otkaza (ukoliko odbije testiranje da će poslodavac to shvatiti kao skrivanje nečega te da bi to mogao upotrijebiti za davanje otkaza) nakon što je određena osoba -ime za sada ne želimo izlagati javnosti- htjela odbiti spajanje na detektor laži ista je osoba i ispitana te je nakon 2,45 sati na ispitivanju vraćena sa suzama i izvan sebe.

Molimo vas da nam na bilo koji način izađete u susret i hitno postupite po našoj prijavi. Za sutrašnji dan (18.04.2015.godine), od jutarnjih sati, na redu su i drugi radnici. Ukoliko smatrate da je ovo nedopušteno i protiv zakona možete izaći na lice mjesta i uvjeriti se u to te porazgovarati s radnicima koji su u strahu, šoku, nevjerici i rade pod stresom, u suzama itd…

Nadalje, ukazujemo i na nepravilnosti kod prekovremenih sati, jer radnici rade i preko 40 sati mjesečno prekovremeno koji se ne prikazuju na platnim listama, odnosno samo do 15 sati. Bilo je slučajeva kada su radnici radili i bez dana odmora (i Subota i Nedjelja, radili i bez propisanog odmora). Ukazujemo na strah koji radnici svakodnevno proživljavaju. Usprkos stresnom poslu rade s puno prekovremenih sata, radnici su umorni i bez snage.

Kako bi se na neki način pokušali zaštiti radnici su osnovali podružnicu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji, međutim, poslodavac ne pušta u krug firme. Nakon upornih četveromjesečnih pokušaja da se radnici okupe u krugu firme, osnivačka skupština Sindikata morala je biti održana izvan firme, za razliku od sindikata PPDIV čiji ulazak u pogon mesne industrije u Sv.Petru u šumi poslodavac podupire. Nadalje moramo napomenuti da je prilikom preuzimanja Purisa u stečaju, poslodavac Valipile prema Ugovoru o najmu sa stečajnim upraviteljem Zdravkom Čupkovićem preuzeo sva prava koja su imali radnici Purisa
u stečaju, toga se ne pridržava već 8 mjeseci.

Naime, uskratio je godišnji odmor za 2014.godinu koji su radnici ostvarili – niti je dao mogućnost da se godišnji iskoristi niti je isti platio. Nadalje, što se tiče prekovremenih sati, isti su umanjeno plaćeni do 15 sati, a ostalo se prikazuje kroz tzv. „stimulaciju“, a što je po radnicima van propisa odnosno van Zakona o radu.

Molimo vas da čim prije postupite po našoj prijavi i pomognete radnicima koji su do sada poštivali sve naredbe svog poslodavca te izvršavali sve što im je rečeno, ali je ovo sada ipak izvan svih granica da radnici dolaze u suzama, u strahu, plaču, umorni, neispavani itd.”

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić na konferenciji za novinare u Puli je rekao da će sve ovo iz pisma prijaviti mjerodavnim institucijama.

regionalexpress.hr

15 komentara na “Pročitajte pismo radnika Valipile kojima je postavljen detektor laži”

 1. edu napisao:

  Kemu je savjest čista, ne mora imat strah poligrafa. Umjesto da budu sretni da je bilo ki ima volje, hrabrosti i šoldi da preuzme ostatke ostataka Purisa, da se založe da to preživi u interesu svih, sad se tu prepucavaju nekakvim pravima i sindikatskim idejama. Ma su mučali prije dok se kralo, zapošljavalo preko veze, čekalo dok je plaća hodila i slično.

  1. aneri napisao:

   Ma vas ni sran tako nisto napisat!?!?!? Judi brizni delaju kaj tovari i jos hi tretiraju kaj blaga, pak vi napisete da ca se imaju zalit! Jedina sramote u svemu temu je da tako nisto njanka more postojat u jenoj “civiliziranoj” i “razvijenoj” drzavi! I ca je najgore od svega jos se nimaju kemu obratit ki bi seko zgubili delo.

   1. CBR napisao:

    Kemu ne paše, neka gre ća delat nešto drugo. Tako je jednostavno.

   2. Suma ili stablo napisao:

    Ča u civiliziranoj i razvijenoj državi vlasnik zapire oči na muljanje i nekorektnost radnika. Ča u razvijenoj državi vlasnik radje pušti neka se sve raznosi doma, pa skupa sa radnicima plače kada firma propade? Ča u civiliziranoj i razvijenoj državi običan detektor istine smatraju za “deranje čovika na kuse” ili kao sredstvo da se istina i korektnost postave kao norma kad ne gre drugače.

  2. GraDjanko napisao:

   Kada su došli po komuniste,
   ja sam šutio;
   jer nisam bio komunist.
   Kada su zatvorili socijaldemokrate,
   ja sam šutio;
   jer nisam bio socijaldemokrat.
   Kada su došli po sindikaliste,
   ja se nisam pobunio;
   jer nisam bio sindikalist.
   Kada su došli po mene,
   više nije bilo nikog
   da se pobuni.

  3. Suma ili stablo napisao:

   Baš to. Kako su se svi digli na noge odmah mi je postalo sumljivo zašto se bune. Bune se zato jer je većina ili imala prste u pekmezu ili su podržavali kolege koji su imali prste u pekmezu. Inače se niki nebi ša sekirat oko blesavog testa. Ki ni niš skrivija stvarno nema ča imat strah. Obaviš testiranje i gas, baren upočineš na stolici :D

 2. Davor Šišović napisao:

  Kome je savjest čista, dajem mu potpuno za pravo da razbije pi*ku onome tko mu donese poligraf u firmu i tjera ga da se podvrgava gestapovskim metodama, a uskraćivanje prava radnicima, koje je čitljivo iz obraćanja radnika Sindikatu, jasno ukazuje da je samo još jedan “spasitelj” dođao pokupit tuđe novce.

  1. CBR napisao:

   Socijalizam je prošlo svršeno vrijeme. Dobrodošli u kapitalizam koji smo toliko htjeli.

  2. delavac napisao:

   Ja san poslodavac preko 15 let. Žal mi je da nisan ima tako nešto kad mi je trebalo. Forši bi me neki radniki bili manje muljali i oštetili.

 3. joh napisao:

  detektor laži za radnike je teški idiotizam i to treba odmah kazat. To je neprihvatljivo. Druga je stvar da je vjerojatno nešto. o čemu nemamo pojma, ponukalo poslodavca na taj potez. ali to ga ne opravdava.

  1. delavac napisao:

   Prihvatljivo je, kao i “prisluškivanje” poslovnih mailova, snimanje i preslušavanje telefonskih razgovora i slično. Otkrilo se tim putem muljaža i potkradanja, anke u Pazinu. Ki je pošten i lojalan, ne smeta mu nič.
   Svaki ki misli drugajče neka sebe stavi u poziciju poslodavca. Puno njih ki su delali u Pazinki, Purisu i drugde su postali prave aždaje kao privatnici, aš su dobro znali ča i kako delaju neki radniki.

 4. Jozef napisao:

  edu u: Jeli sljedeća faza letlapmom po tabanima?
  Ne raduj se tuđoj nevolji jer će kako kaže:
  Kada su došli po komuniste,
  ja sam šutio;
  jer nisam bio komunist.
  Kada su zatvorili socijaldemokrate,
  ja sam šutio;
  jer nisam bio socijaldemokrat.
  Kada su došli po sindikaliste,
  ja se nisam pobunio;
  jer nisam bio sindikalist.
  Kada su došli po mene,
  više nije bilo nikog
  da se pobuni.

  nevolja doći i na tvoja vrata, ali više neće biti nikoga da se pobuni.
  Ovo je ozbiljna stvar, sjetite je se kada dođu izbori, ali i prije toga treba graknuti.

  1. Suma ili stablo napisao:

   Ako je tuđa nevolja govorit istinu u poslovnom kontekstu, onda neznam ki je tu lud.

 5. edu napisao:

  Ne baljezgaj. Taj citat veze nema s ovim o čemu se tu radi.

 6. kiko napisao:

  Dok se puris unisysva I potkrada ni blo placa smo si bili svoji

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.