Profesoricu tužili pravobraniteljici zbog jedinice!?

samson_profesorica_226559s1.jpgProfesorica engleskog jezika IV. gimnazije suočena je s prijavom jer je učeniku dala jedinicu. – Predano sam radila 15 godina, a sada sam postala zlostavljač jer nisam dopustila da pod satom dijete igra križić-kružić.

Profesorica na elitnoj zagrebačkoj gimnaziji uskoro bi se mogla suočiti s kaznenom prijavom za zlostavljanje jer je jednom 15-godišnjem učeniku koji je tijekom sata igrao križić-kružić dala jedinicu iz zalaganja.

– Tolike godine predano radim svoj posao, a sada sam postala zlostavljač. Cijeli je sustav postavljen naopako. Kako ćemo se mi ponašati i raditi na satu ne određuje više struka, već učenici i njihovi roditelji – kaže razočarana Gordana Samson, profesorica engleskog jezika na IV. gimnaziji.
Disciplinska mjera

Iza nje je 15 godina iskustva u razredu i brojni uspjesi njezinih učenika koji su na probnoj državnoj maturi ostvarili najbolji rezultat u državi.

Problemi su počeli na kraju prošle školske godine kada se profesorici Samson obratio otac jednog njezina učenika, kojeg ćemo zbog zaštite identiteta nazvati Ivan. Nije bio zadovoljan uspjehom svoga djeteta iz engleskog jezika te je tražio od profesorice da mu dostavi sve njegove testove.

– Sve sam mu pripremila, no otac mi se više nikada nije obratio. Djetetu sam zaključila trojku, ne uzimajući u obzir jedinice iz zalaganja jer sam ih smatrala disciplinskom mjerom. Nemalo sam se, stoga, iznenadila kada mi je početkom ove godine ravnatelj rekao da će u školu doći inspekcija jer su me roditelji prijavili pravobraniteljici za djecu. Tvrde da sam zlostavljala njihovo dijete, pa je ono moralo potražiti pomoć psihologa – priča profesorica Samson.

Nakon prijave pravobraniteljice Mile Jelavić reagirali su provjetna inspekcija i Agencija za odgoj i obrazovanje koja je provela nadzor.

Učenici pitaju bez straha

Nadzornica Ninočka Truck-Biljan je razgovarala s ravnateljem škole, stručnim suradnicima, voditeljicom aktiva, profesoricom Samson i učenikom Ivanom. Provela je i anonimnu anketu među učenicima drugih razreda, a na kraju je i dva školska sata nazočila nastavi profesorice Samson.

“Nisu utvrđeni elementi zlostavljanja učenika Ivana”, zaključeno je u nalazu. Također je utvrđeno da nastavnica posjeduje “razvijena sva nastavnička umijeća, da ostvaruje dobru komunikaciju i ugodno radno ozračje, uključuje u rad sve učenike i prema svima se odnosi podjednako korektno”. Nadalje, navodi se i da učenici “postavljaju pitanja i slobodno izražavaju vlastito mišljenje bez straha”. U jednom je trenutku, piše nadzornica, i učenik Ivan zatražio dodatno objašnjenje, a tijekom razgovora s nastavnicom “oboje su se prirodno i opušteno nasmiješili”. Posebno je analiziran način na koji je profesorica Samson Ivanu zaključila trojku. Osim jedinica iz zalaganja Ivan je imao tri trojke i jednu dvojku, pa nadzornica nije našla ništa sporno u zaključenoj ocjeni iz engleskog jezika.

– Zastrašujuća je rečenica iz izvješća: ‘Roditeljima je predloženo da mogu podnijeti kaznenu prijavu Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, ako smatraju da ponašanje nastavnice ima elemente kaznenog djela zlostavljanja’. O mojim pedagoškim mjerama može se raspravljati, no zlastavljači su silovatelji, obiteljski nasilnici koji tuku djecu, a ne profesori koji daju jedinice iz zalaganja – kaže profesorica Samson.

Bio je odlikaš u osnovnoj

A Ivanovi bi roditelji doista mogli podići kaznenu prijavu protiv nje. – Ići ćemo do kraja – najavljuje Ivanov otac, ugledni zagrebački liječnik koji tvrdi da je njegov sin u osnovnoj školi bio odlikaš, dok je u gimnaziji prvi razred prošao s vrlo dobrim, i to isključivo zato što mu je profesorica Samson poljuljala samopouzdanje.

– Ne razumijem kako može imati trojku iz engleskog jezika kada iz predmeta koje u školi sluša isključivo na engleskom jeziku ima odličan – pita se Ivanov otac. Roditelji su pravobraniteljici do sada napisali dva pisma, a otac kaže da su bili ponukani profesoričinim načinom ocjenjivanja, ponašanjem i stavom, a i čuli su da generacijama ugnjetava djecu.

Roditelji su pretjerali

– Mojem je sinu dala tri jedinice iz zalaganja, od toga jednu zato što se na test potpisao olovkom umjesto kemijskom – kaže Ivanov tata. Dodaje da je sa suprugom, sveučilišnom profesoricom, analizirao jedan od Ivanovih testova iz kojeg je dobio dvojku.

– Radilo se o prijevodu teksta za koji je on prema našem mišljenju zaslužio peticu. Dijete je sve točno prevelo, no profesorica je tražila da se u prijevodu upotrijebe najadekvatniji hrvatski izrazi, nad čim se čudila i njegova profesorica u školi stranih jezika – ispričao je.

Profesorica Samson zabrinuta je jer misli da u cijeloj situaciji trpi i Ivan koji je, tvrdi, pred nadzornicom rekao kako ne bi htio da se njegovi roditelji na taj način miješaju u njegov školski život.

Kaže da je Ivan jedno dobro odgojeno dijete s kojim nema problema u nastavi, no smatra da su roditelji pretjerali i nije joj jasno zašto problem nisu pokušali riješiti direktno s njom.

– Mislim da sve vodi tome da se podilazi djeci i roditeljima, što u konačnici najviše šteti djeci jer im time šaljemo poruku da sve mogu i smiju – rekla je prof. Samson.

Prosvjetna inspekcija: ‘Ne kažnjavajte jedinicama’

Iako je pohvalila rad profesorice Samson, prosvjetna je nadzornica zaključila da djecu koja su nemirna na satu i ne sudjeluje u nastavi profesori ipak ne bi trebali kažnjavati jedinicama. A kako su u školi rekli da je način ocjenjivanja zajednički dogovoren na razini škole, upozorenje je dobio cijeli stručni aktiv nastavnika stranih jezika. Negativno ocjenjivanje nepažnje pedagoški je prihvatljivo samo ako je pokazatelj neusvojenosti vještina i znanja, napisala je nadzornica.

– Negativnu ocjenu iz zalaganja isključivo koristim kao pedagošku mjeru i ne uzimam ju u obzir kada učeniku zaključujem ocjenu. Za mene bi bilo gore da ispitam dijete i dam mu jedinicu iz znanja – rekla je profesorica Samson.

Komentar Ivane Kalogjera-Brkić

Kamo ćemo doći ako se tužitelji počnu baviti školskim ocjenama?

Nastavnici se u posljednje vrijeme sve češće žale kako im je teško raditi svoj posao. Programi su prezahtjevni, djeci je u školi dosadno pa teško mogu cijeli školski sat zadržati pažnju, a tu su i roditelji koji nerijetko imaju prevelika očekivanja. Svi bi htjeli da su im djeca odlikaši.

Mnogi roditelji za neuspjeh svoje djece optužuju nastavnike.

I među njima ima svakakvih, no jesu li oni baš uvijek za sve krivi?

– Prestala sam svojim učenicima dijeliti jedinice jer nisam više mogla podnijeti pritisak roditelja – požalila mi se nedavno prijateljica profesorica.

U istoj se situaciji ovih dana našla profesorica Samson koju su roditelji jednog učenika optužili da zlostavlja njihovo dijete jer mu je zaključila trojku, a dijete zna za pet.

Na njihove optužbe promptno su reagirale institucije koje se brinu o pravima djece. Danas se u društvu vodi puno brige o zaštiti prava djece, i to je u redu. No, profesori se pitaju gdje je tomu kraj i tko će zaštititi njih od djece i njihovih preambicioznih roditelja.

Profesorica Samson slovi kao stroga i zahtjevna profesorica koja puno traži od svojih učenika, no je li ona zbog toga i zlostavljačica? Kamo ćemo doći ako državno odvjetništvo bude proganjalo profesore koji djeci ne zaključuju petice.

www.jutarnji.hr

14 komentara na “Profesoricu tužili pravobraniteljici zbog jedinice!?”

 1. bbb napisao:

  koje su budaletine ovi prosvjetni inspektori, sori admin, ali i to je blago rečeno. Pa ovako će škole postati deset puta gore po pitanju discipline, a i tko će ići radit takav posao kad te učenici, inspekcija i raznorazni psiholozi mogu ponižavati na ovaj način svojim idiotarijama. Ovo je država (i ne samo ova) nižeg kvocijenta inteligencije.

  1. tomcub napisao:

   ne trebaš se ispričavati zbog rječnika… ja ću biti još gori, sve te moderne kvazi psihologe i pedagoge koji kao “štite prava djeteta” treba potjerati u tri pičke materine, njih i njihove teorije, neka idu u države iz kojih crpe takve ideje

   1. aravnic napisao:

    tomo ovo je bilo brutalno :)

    ali slažen se, djeca već sada imaju puno veća prava od profesora

    1. tomcub napisao:

     da, ali kriva je predodžba da se radi o “pravima djeteta”, neo naci liberalne bjelosvjetske hulje i multinacionalne kompanije, plasiraju sredstva preko Sorosa i sličnih raznim udrugama “civilnog društva” i na mala vrata nam žele nametnuti njihove “napredne” ideje sa jedinim ciljem da nas što više oslabe i lakše “preuzmu”

     a kada neke ideje “utopiš” u prava djeteta, onda to ide mnogo lakše, jer tko je lud da nešto prigovori pravima djeteta

     ovdje se radi o smišljenoj akciji rušenja autoriteta profesora i nastavnika sa ciljem da se unakazi naš obrazovni sustav, koji je i takav kakav je, bolji od mnogih zapadnih

     sad je na redu školstvo, sutra će na red doći sami roditelji
     ne će trebati dugo da će se djeca raznim marketinškim kampanjama ohrabrivati da prijavljuju svoje vlastite roditelje zbog zlostavljanja, npr. ako roditelj zaviče na njih, ili ih, ne daj bože, udari, kad se to dogodi, to je znak da smo na samom dnu

     a zbog čega sve to? samo je jedan cilj, na takav način oblikovana djeca, tj. neodgojena djeca, savršen su materijal za “pravo oblikovanje”, u što? – u vjerne konzumente i potrošače

     1. aravnic napisao:

      slažem se…
      ista stvar se događa i sa davanjem prava manjinama koje svoja prava zasnivaju na nerealnim temeljima… pogotovo se to odnosi na istospolne zajednice…
      takvi sustavi gdje se dostojanstvo čovjeka obezvrijeđuje i moral svodi na nulu, vode nacije (i demokracije) u propast…

     2. tomcub napisao:

      ne slažem se s ovim komentarom, ali ne ću obrazlagati jer to je druga tema, no vidim da je to već nekima zapalo za oko

     3. aravnic napisao:

      samo zelin rec da je korjen u istoj stvari… kad se nekima daju određena prava koja nisu opravdana a sve pod ciljem neke jednakosti i ravnopravnosti koja se onda iskorištavaju na štetu ovih drugih…
      Meni je baš žao profesora i vjerujem da im je teško pogotovo još sada sa ovim novim pravilnicima… S jedne strane ih pritišću propisima da moraju imat određeni broj ocjena a s druge strane ne smiju pisat više od 2 ispita tjedno !?

      No, za sada se zna da će se datum održavanja svih testova morati donijeti već na početku školske godine, te će o njemu biti obaviješteni i učenici i roditelji. U iznimnim situacijama profesori će povremeno moći promijeniti vrijeme održavanja ispita, ali će o tome na vrijeme morati obavijestiti roditelje i učenike.
      Također, doznaje se kako stupanjem na snagu novog Pravilnika više neće biti dozvoljeno pisati inicijalne testove u prvom tjednu nastave, te da će svaku danu ocjenu profesor morati javno izreći te je objasniti pred razredom. Osim toga, učenik će se jednom u polugodištu moći ispričati da nije spreman odgovarati.

      Ovo je potpuna degradacija i omalovažavanje profesora i školskog sustava…

 2. centar napisao:

  kakve veze imaju istospolne zajednice s učeničkim maltretiranjima? baš su homofobi sličniji zlostavljačima na koje se može naići u školama, ili psihološko maltretiranje koje sad provode i roditelji “dobre, nevine i pametne” dječice.

  1. aravnic napisao:

   da, treba bin pojasnit ča san pod tim misli ali ne želin produbljivat tu temu… nisan smi ono gore napisat, forši bi neku drugu usporedbu ljudi bolje shvatili jer ovo je preosjetiljva tema i ljudi je ponekad burno doživaljaju samo ako se spomene suprotno mišljenje…

   1. dandjelo napisao:

    Burno reagiraju, ali većina ne zato, jer je to njihov promišljeni stav, već zato što je to trenutno u modi. Tako su ih naučili/usmjerili u posljednjih desetak-20 godina nametanjem neoliberalnih ideja kao naprednih (?!), ali prvenstveno kroz buljenje u američke serije koje danas daju većini ljudi model što je normalno i kako bi se trebalo ponašati. Tako zapadni establišment vlada svijetom snagom (armijom), ali i srcima (Hollywood).
    Kada se netko ne slaže s nekom novoproglašenom dogmom, tada ne slijedi diskusija u kojoj bi se vidjelo tko ima više argumenata, već u pravilu lijepljenje etiketa “nazadno” svemu što je suprotivo vladajućoj neoliberalnoj doktrini, pa ljudi uglavnom šute i prihvate stav “većine”(kakvog li divnog primjera demokracije!).
    I baš zato moraš stajat iza onog što napišeš/misliš. Smatram da prva tema (degradacija profesora) i ova koju je spomenuo aravnic prevelika prava istospolnim zajednicama (da odmah pojasnim da ja ovdje prvenstveno mislim na zatraženo pravo na usvajanje djece) imaju dosta zajedničkog. Oboje su (gotovo) nedavni import s neoliberalnog zapada i oboje se, bar u jednom svom dijelu, zaobilazno okomljuju na preostalu vrijednost “konzervativnog” (tom se etiketom isto služe) uređenja društva, na obitelj. Ne mislim ovdje na nekakvu “svetu” obitelj, koja je recimo u papinim mislima, već na običnu svakodnevnu obitelj vulgaris sa svojim brojnim manama. Okomljuju se na način da je razjedinjuju. Rušenje autoriteta učitelja (u prvom slučaju) samo je uvod u rušenje roditeljskog autoriteta (kako je kazao tomcub). No zapravo ti su autoritet već načeti, primjerice kriminalizacijom blage fizičke kazne (jači oblici fizičkih kazni, vjerujem da se slažu svi, su neprihvatljivi); često nepotrebnim uplivom društvenih službi u živote obitelji, a posebice agitacijom na “slobodu” (koliko je puta ova riječ bila zloupotrebljena…) ženskog dijela publike ovog planeta pod krinkom ženskih prava (no to je posebna tema koja bi zahtjevala mnogo više prostora).
    Premda sam a priori protivnik bilo kakvih teorija urote i zavjere, valja promisliti o tome kome je globalno u cilju stvarati bolesno individualizirani svijet u kojem vlada sebičnost i u kojem je čovjek čovjeku u potpunosti vuk.

    1. aravnic napisao:

     slažem se u potpunosti

    2. profa napisao:

     jako kijepo sročeno. slažem se.

 3. mala napisao:

  a koji normalan roditelj nije frustriran hrvatskim školstvom ???
  a te mitove kako smo mi Hrvati školovani ruši bilo kakva statistika o rezultatima državnih matura, broju ljudi bez srednje škole ili gledanosti pojedinih emisija na tv-u.

  1. Lina napisao:

   Ima svakakvih učitelja/profesora, svakakvih roditelja, svakakvih učenika – slika našeg društva, ali – u principu – ako je učenik motiviran (sasvim prosječno), roditelj/i ima zdrav stav prema vlastitiom djetetu , njegovom školovanju i školi, ni usrano školstvo ni nekvalitetan učitelj neće spriječiti uspješno učenje/školovanje. U ovom slučaju , mislim da se radi o bolesnim ambicijama roditelja da sin bude odlikaš (jer je to bio i u osnovnoj – što je vrlo indikativna činjenica jer govori nešto o kriterijima…).A novi pravilnik samo će ići u korist nemarljivima – kako učenicima , tako i učiteljima,čineći im medvjeđu uslugu.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.