Program “Klik” u Pazinskom kolegiju

U Pazinskom Kolegiju se jučer, 19. listopada održalo predavanje „KLIK – navika odgovornog ponašanja“, u organizaciji Autokluba Pazin i Hrvatskog autokluba. Dio je to preventivno – edukativnog programa „KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu“ koji je usmjeren na rizičnu skupinu – adolescente, učenike završnih razreda srednjih škola. Cilj programa je stjecanje znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu.

Predavač Krešimir Viduka, voditelj HAK-ovog ureda sigurnosti cestovnog prometa, predavanje je započeo crnom statistikom o poginulima i unesrećenima na cestama te istaknuo kako je Hrvatska prošle godine bila na visokom 26. mjestu (od 28 zemalja EU) po pitanju nesigurnosti u cestovnom prometu. Nastavio je isticanjem glavnih rizika u prometu – brzina, alkohol, nevezivanje sigurnosnog pojasa te je naglasak stavio na sigurnosni pojas. Upotrebom raznih primjera, statističkih podataka i video materijala upozorio je na važnost vezivanja sigurnosnog pojasa na svim mjestima u automobilu čime možemo znatno osigurati vlastiti život. Prikazano je i ispravno vezivanje sigurnosnog pojasa kao i pravilan položaj sjedenja u automobilu kako bi rizik od ozljeda pri sudaru bio što manji. Učenici četvrtih razreda glasnim su pljeskom nagradili predavača i time dali do znanja da je poruka doprijela do njih.

Nakon predavanja, učenici su se uputili na glavni Pazinski trg gdje su od 9 do 16 sati bili postavljeni simulatori sudara i prevrtanja. Učenici su tako u kontroliranim uvjetima mogli osjetiti bespomoćnost putnika u vozilu čak i pri malim brzinama i uvidjeti važnost vezivanja sigurnosnog pojasa.

pazinski-kolegij.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.