Program Mjeseca hrvatske knjige u pazinskoj knjižnici

gkp.jpgMjesec hrvatske knjige 2013. odvija se pod geslom Tko čita (ne) skita. Svečano otvaranje manifestacije bit će 15. listopada u 12:00 sati u Labinu gdje se otvaraju novi prostori Gradske knjižnice i čitaonice Labin. Program manifestacije možete vidjeti u nastavku teksta.

LISTOPAD

14.10. u 19:00 sati otvaranje izložbe fotografija SOMNIUM Lee Jurčić ; Lea Jurčić članica je Gradske knjižnice Pazin i učenica Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Organizacijom prve samostalne izložbe želimo ju potaknuti na daljnji kreativni rad.

15.10. Vratimo knjigu bez zakasnine
akcija kojom „zaboravnim“ i „manje zaboravnim“ korisnicima omogućavamo povrat knjiga bez naplate zakasnina

16.10. u 19:30 sati predstavljanje knjige Granični sindrom: Sjećanja nepoznatog čovjeka –
Sindrome da frontiera: I ricordi di uno sconosciuto autora Aljoše Curavića ; Ovo dvojezično izdanje objavljeno je u sklopu Programa rada Kuće za pisce – Hiže od besid u rujnu 2013. godine.
mjesto: Kuća za pisce

17.10. u 10:30 sati Na tragu priči – čitanje poznate osobe ; gost čita svoju najdražu priču djeci predškolskog uzrasta.
mjesto: Gradska knjižnica Pazin

23.10. u 10:30 sati predstavljanje slikovnice Mit o učkarskom zvončiću za koju su tekst napisali i svojim ilustracijama u tehnici flomastera oslikali učenici Osnovne škole Vladimira Nazora, PŠ Lupoglav. Priča je utemeljena na staroslavenskim mitovima i legendama kao i onima iz Istre i Kvarnera.
mjesto: Gradska knjižnica Pazin

24.10. u 10:30 sati Na tragu priči – čitanje poznate osobe ; gost čita svoju najdražu priču djeci predškolskog uzrasta.
mjesto: Gradska knjižnica Pazin

24.10. u 19:30 sati predstavljanje knjige 10 dana : putovanje koje mijenja život autorice Kristine Bulešić ; “Knjiga je razigrano putovanje unutar sebe koje se obraća djetetu u nama. Putovanje koje vodi do promjena.” iz predgovora
mjesto: Gradska knjižnica Pazin

29.10. u 19:30 sati predavanje Davora Šišovića Jules Verne u Pazinskoj jami ; istraživač književnih veza između Pazina i Julesa Vernea ispričat će kako se Pazin pojavio u Verneovom romanu „Mathias Sandorf“ i koje su bile posljedice toga kroz narednih 130 godina.
mjesto: Gradska knjižnica Pazin

31.10. u 10:30 sati Na tragu priči – čitanje poznate osobe ; gost čita svoju najdražu priču djeci predškolskog uzrasta.
mjesto: Gradska knjižnica Pazin

STUDENI

5.11. u 19:30 sati predstavljanje knjige Ništa za pisati kući o autora Envera Krivca ;
Zbirka priča Envera Krivca Ništa za pisati kući o kaže u najavi: Svi hitovi su ovdje. To je drsko ambiciozna izjava samo do trenutka dok se knjiga ne počne čitati, jer od tog trena pa do kraja zbirke, koji kada se prema njemu hita s oduševljenjem dolazi uvijek prerano, slijedi niska kratkih priča, crtica i eksperimenata najviše kvalitete, hit do hita, pogodak do zgoditka.
No, ta najava ležerno i precizno otkriva još nešto, a to je zračenje pop kulture u njezinom najboljem izdanju, inteligentnom, inovativnom, dobro spakiranom. Nekad bi se reklo da Krivčeva proza živi u trapericama, danas bi se valjalo tek prisjetiti kultne prve dvije zbirke Davora Slamniga, jer toliko duha i uha nije se našlo između korica valjda otada.
Enver Krivac, rođen u Ravnoj Gori, počinje zbirku ciklusom nostalgijskih priča portret otoka pitcairn tehnikom snijega na travi (autor inzistira na malim slovima), u kojima pripovjedač kao posvetu Kate Bush i zavičaju daje 50 naziva za snijeg, pa dalje govori o odrastanju u Gorskom Kotaru, o snijegu, u poljima krumpira zauvijek, nabacuje sličice iz porodičnog albuma, često iz perspektive infantilnog, a uvijek lucidnog i zaigranog pripovjedača. Zaigranost će uz duhovitost ostati njegova zastava razvijena kroz cijelu knjigu: i kada priče boji tamnijim i nježnim tonovima, kada slaže ingeniozne krozprozirne i muzikalne kovanice kojima knjiga odzvanja, kada se oslanja na grafičko-letrističke eksperimente, kada priče naslovljuje slikama ili kada zapisuje crtice čije se značenje mjeri kilometrima premda priča zna biti kraća od njezinog naslova ili pak kada se zajebava s Jahveom osobno pa mijenja Njegove označitelje. Ludizam, naime, ne isključuje ozbiljnost, dapače, Krivac nije nimalo naivan autor, njegove su priče istkane na barem dvovisinskom razboju, onom dobre, potresne i duhovite priče i onom teorije.
Samo iznimni autori mogu napisati: “Kad bi bilo koga u kući pitali što to znači, dobili bi odgovor: Upitnik.” Enver Krivac je jedan od tih iznimnih autora koji iz tipkovnice izvlači čuda i iznenađenja, lako kao čarobnjak snjegovića iz šešira, možda ga je baš zato Vladimir Arsenić prozvao čarobnjakom iz Rijeke. Neka se Ravna Gora zbog toga ne uskomeša.(http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod&kat=592&id=158462)
mjesto: Gradska knjižnica Pazin

12.11. u 19:00 sati Ćakula – književna večer
Uz ćakulanje upoznat ćemo neke pazinske i istarske autore i autorice.
mjesto: Gradska knjižnica Pazin

14.11. u 18:00 sati Na tragu priči – predstavljanje projekta
Uz pričanje priča svim prisutnima i podjelu info-letaka o važnosti čitanja projekt će biti predstavljen javnosti.
mjesto: Gradska knjižnica Pazin

15.11. Vratimo knjigu bez zakasnine
akcija kojom „zaboravnim“ i „manje zaboravnim“ korisnicima omogućavamo povrat knjiga bez zakasnine.

gkpazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.