Programi u zajednici Mali projekti za bolje sutra DESET UDRUGA DOBILO SKORO 150 TISUĆA KUNA

U Centru za međunarodnu suradnju u Puli, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva održala je svečanost u povodu potpisivanja ugovora s dobitnicima financijskih potpora po drugom natječaju za male projekte u zajednici “Mali projekti za bolje sutra”. Natječaj za male projekte u zajednici raspisuje Fond gradova i općina čiji su članovi Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Vodnjan, Poreč, Rovinj, Kanfanar, Svetvinčenat, Vrsar, Marčana, Motovun, Ližnjan, Medulin, Funtana i Bale. Natječaj je bio raspisan u razdoblju od 18. rujna do 18. listopada. Pravo prijave imale su udruge sa sjedištem upravo u tim gradovima i općinama.

Oko 15 tisuća kuna po udruzi

Po drugom natječaju za male projekte financijsku potporu ostvarilo je deset organizacija. Društvu Naša djeca iz Pazina odobreno je 11.800 kuna za projekt Šetalište – naše zabavno igralište. Labin Art Expressu XXI odobreno je 14.760 kuna za projekt “DJ Radionica Centra za mlade Klub 21 Labin”. Udruzi airsoft klub Mutila Medulin odobreno je 15.000 kuna za projekt Kulturni krug po općini Medulin. Društvu osoba s invaliditetom Rovinj odobreno je 15.000 kuna za projekt Urbani modularni vrt. Porečkom Društvu Naša Djeca odobreno je 14.588 kuna za projekt “DIG IT – razumijevanje digitalnog doba. Planinarskom društvo Pazinka iz Pazina odobreno je 15.000 kuna za projekt Otkrijmo ljepote prirode. Mediteranskom kiparskom simpoziju odobreno je 14.800 kuna za projekt Park skulptura Dubrova-očuvanje i zaštita kamenih skulptura. Glazbenoj rock udruzi Vrsar Gruv odobreno je 13.032 kuna za projekt Rockajmo zajedno.

Matici umirovljenika Hrvatske Udruga Buzet odobreno je 13.600 kuna za projekt Da li znate da imate pravo na…, dok su Zvona i Nari, Udruga za proizvodnju kulture, dobili 10.500 kuna za projekt L’ kao libar ‘L kao Ližnjan – selo-početnica.

Povećava se građanski aktivizam

U sklopu financiranih malih projekata, provodit će se niz različitih aktivnosti: izrada poligona za igru s različitim interaktivnim, motoričkim i logičkim zadacima na području Šetališta Pazinske gimnazije te uređenje planinarske staze Malenica aktivnosti su koje će se provoditi u Pazinu. U Poreču će se za djecu održati niz besplatnih radionica s Lego robotika setovima. DJ radionice te radionice s ciljem senzibilizacije mladih o važnosti suvremenog kiparstva te aktivnosti s ciljem zaštite skulptura u Parku skulptura Dubrova provoditi će se u gradu Labinu. U dvorištu dviju rovinjskih srednjih škola izradit će se konstrukcija za sjedenje te uzgoj ljekovitog bilja koji će tokom dvije radne akcije biti ofarbani te zasađeni biljem. Za sve zainteresirane građane u Vrsaru će biti organizirani besplatni tečajevi gitare, bass gitare i bubnjeva. U gradu Buzetu aktivnosti će biti usmjerene osobama treće životne dobi, a odnose se na edukacije i radionice o pravima ove ciljane skupine. U Ližnjanu će za učenike osnovne škole, Područnog odjela Ližnjan biti organizirano niz edukacija s ciljem istraživanja povijesti i tradicije Ližnjana.

Iako naizgled male financijske potpore, ovi projekti imaju veliki značaj u lokalnim zajednicama – povećava se građanski aktivizam i volonterstvo, rješavaju se konkretni problemi koji su lokalnoj zajednici veliki, a s druge strane mali da bi bili prioritet za rješavanje. Zahvaljujući malim projektima, udruge osiguravaju dodatan besplatni sadržaj građanima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena: razne edukacije, radionice i tečajevi aktivnosti su koje bi građani, ukoliko ne bi bilo malih projekata, financirali iz vlastitih sredstava. Ovo je prava prilika da se građani uključe u rad udruga te istaknu svoje potrebe i predlože koje bi se aktivnosti trebale provoditi u lokalnim zajednicama upravo kroz ovakve male projekte.(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.