Projekt “Čitaj mi” u Gradskoj knjižnici Pazin

Gradska knjižnica Pazin poziva na predstavljanje prve nacionalne kampanje “Čitaj mi!”. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 11. travnja 2013. godine u Gradskoj knjižnici Pazin (Šetalište Pazinske gimnazije 1a, Pazin) s početkom u 9 sati.

Na predstavljanju će govoriti:

– Iva Ciceran, ravnateljica knjižnice – članica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva – kampanja „Čitaj mi!“ ; ciljevi kampanje ; planirane aktivnosti

– Marina Marušić, diplomirana knjižničarka – voditeljica pričaonica u knjižnici

O kampanji:

U Hrvatskoj kreće prva nacionalna kampanja “Čitaj mi!”, posvećena poticanju čitanja naglas djeci od rođenja. Kampanju “Čitaj mi!” pokreću Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. U Europskoj godini čitanja naglas, hrvatski pedijatri, knjižničari i drugi stručnjaci, u suradnji s medijima i nakladnicima, zajedničkim snagama pokreću prvu nacionalnu kampanju za poticanje čitanja u obitelji, u želji da se kod roditelja, ali i cjelokupnog društva, razvije svijest o njegovoj važnosti.

Svjetska istraživanja pokazuju da se djeca kojoj se od najranije dobi čita i priča brže razvijaju, da pokazuju veće zanimanje za okolinu, da brže uče, da bolje komuniciraju s drugima te da razvijaju predčitalačke vještine, što sve izravno utječe na njihov budući školski i poslovni uspjeh. Hrvatska istraživanja pokazuju da se djeci u obiteljima nedovoljno čita te da roditelji čitanje nisu prepoznali kao jedan od čimbenika koji pozitivno utječe na pravilan razvoj djeteta kao osobe i kao budućeg ljubitelja knjiga. Stoga je potrebno u obiteljima razvijati svijest o važnosti čitanja od najranije dobi. Kampanja “Čitaj mi!” naglašavat će da s čitanjem naglas valja započeti od rođenja djeteta kako bi to postalo ugodnim dijelom svakodnevnog druženja roditelja i djece.

Tijekom ove godine u akciji “Čitaj mi!” provodit će se nekoliko ključnih aktivnosti. Plakati i letci koji ističu važnost čitanja naglas djeci od rođenja (kako i kada čitati djeci, što je slikovnica i kako izgledaju slikovnice za pojedinu dob) bit će postavljeni u pedijatrijskim ordinacijama, rodilištima, domovima zdravlja i knjižnicama. U narodnim knjižnicama bit će organizirane pričaonice “Čitam ti priču”, a u suradnji sa školskim knjižnicama organizirat će se natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih škola. Pojedine će knjižnice u suradnji s ograncima Hrvatskoga čitateljskog društva dijeliti informativno-edukativne pakete za novorođenčad i njihove roditelje. Ti će paketi sadržavati informativni letak o potrebi čitanja djeci od njihove najranije dobi, kratki popis kvalitetnih slikovnica za djecu od rođenja do tri godine te slikovnicu koju mogu “čitati” i bebe.

UNICEF Hrvatska, u nastojanju da se dopre do najranjivijih skupina djece, podržat će podjelu slikovnica “Gledaj ova mala slatka lica” na redovitim sistematskim pregledima u pedijatrijskim ambulantama, uz prethodno zajedničko čitanje roditelja, djece i pedijatra. Ove će se godine slikovnice dijeliti u trima najsiromašnijim hrvatskim županijama – Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji, u nadi da će se sljedećih godina proširiti na sve županije u suradnji s ministarstvima nadležnima za poticanje čitanja i rane pismenosti i pod njihovim pokroviteljstvom.

U sklopu kampanje “Čitaj mi!” bit će pokrenuta internetska stranica www.citajmi.info, posvećena roditeljima i svima koji su svjesni važnosti čitanja djeci od rođenja. Sadržavat će informacije o tome zašto je važno djeci čitati naglas, kako im i kada čitati, što je kvalitetna slikovnica i kako se ona mijenja s djetetovim odrastanjem. Pojedini će nakladnici u travnju sniziti cijene slikovnica za najmlađu djecu kako bi roditelji u ovo vrijeme krize mogli kupiti slikovnicu. Kampanju će podržati i Prvi program Hrvatskoga radija svojom emisijom “Priča za laku noć” koja će sadržajem i trajanjem biti prilagođena najmlađoj djeci.

Povodom Međunarodnoga dana pismenosti (8. rujna), u organizaciji Hrvatskoga čitateljskog društva održat će se okrugli stol “Čitanje naglas” koji će okupiti stručnjake iz područja čitanja i poticanja čitanja djeci od najranije dobi, kako bi se društvo u cjelini  još jedanput upozorilo na važnost čitanja naglas. Mjesec hrvatske knjige, koji se održava u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga, tematski će biti posvećen poticanju čitanja djeci naglas i to će biti posljednja ovogodišnja aktivnost u sklopu kampanje.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.