Projekt Gradske knjižnice Pazin – “Na tragu priči”

2Na tragu priči projekt je Gradske knjižnice Pazin kojim se uključuje u nacionalnu kampanju za poticanje čitanja pod nazivom „Čitaj mi“. Projekt, kao i cijela kampanja, provode se povodom Europske godine čitanja naglas 2013. “Reading aloud, Reading together”.

Na tragu priči – opis projekta

Rana pismenost podrazumjeva sve ono što djeca znaju o čitanju i pisanju prije nego što i sama počmu čitati i pisati. Rano djetinjstvo je vrijeme najintenzivnijeg učenja i usvajanja materijala jer se i samo dijete tad naijintenzivnije razvija. Razna dosad provedena istraživanja pokazala su da djeca kojoj se čita od najranije dobi brže uče, lakše komuniciraju, brže se razvijaju. Na tragu toga treba započeti s čitanjem djeci od najranije dobi. Samo čitanje podrazumjeva vrijeme koje roditelj i dijete provode zajedno, opuštajući se i uživajući u trenucima smirenosti i zajedništva.

Na tragu priči projekt je Gradske knjižnice Pazin kojim se uključujemo u nacionalnu kampanju za poticanje čitanja pod nazivom „Čitaj mi“. Projekt, kao i cijela kampanja, provode se povodom Europske godine čitanja naglas 2013. “Reading aloud, Reading together”.

Sam projekt provodi se u nekoliko faza od srpnja do studenoga, a nacionalna kampanja tijekom cijele godine.

Prva faza podrazumjeva čitanje priča u popodnevnom terminu u knjižnici. Djeca dolaze slušati priče izvan vrtića i škole koji su obavezni te se na taj način motivira djecu i roditelje na posudbu knjiga i zajedničko čitanje.

Druga faza podrazumjeva čitanje priča u jutarnjim terminima za djecu koja pohađaju dječji vrtić i koja u knjižnicu dolaze po priču za dobro jutro. Čitanje priča motivacija je za kretivno izražavanje u vrtiću na tragu pročitane priče.

Treća faza podrazumjeva nabavku kofera za knjige i knjiga kako bi se projekt mogao proširiti i na gradske parkove, trgove i druge lokacije. Zamislili smo da se kofer zove Leon i kao svaki mali lavić jako je gladan, ali priča. Ova faza je pripremna i prethodi čitanju na lokacijama izvan knjižnice.

Četvrta faza je čitanje u parku, na gradskom trgu, u galeriji, u pazinskom kaštelu, uz Pazinčicu… No, da bi djeca saznala lokaciju na kojoj se tog dana čita priča moraju zajedno s roditeljima ili odgajateljima doći u knjižnicu po trag (zagonetku) koja ih vodi do priče. Ova će se faza odvijati tijekom svibnja i lipnja.

Peta faza podrazumjeva pričaonice u jutarnjim terminima i odvija se tijekom srpnja i kolovoza. Ova je faza namijenjena svim uzrastima i djeci pruža dugo, toplo, pustolovno i bajkovito ljeto.
Paralelno s petom fazom pokušat ćemo sašiti krinoline i izraditi kulise kako bi naše pričanje priča bilo što primamljivije i djeca lakše plovila morem mašte.

Na jesen kreće zadnja faza projekta koja će se odvijati tijekom rujna, listopada i studenog. Leon i njegove knjige kreću na put okolnih općina i „putuju tragom priče“. U dogovoru sa školama, vrtićima i općinama priče će se čitati u Cerovlju, Karojbi, Lupoglavu, Gračišću, Motovunu, Tinjanu i Svetom Petru u Šumi.

Kraj projekta podudara se sa završetkom Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije tijekom koje se pojačano promoviraju knjiga i čitanje.

Projekt Na tragu priči provodi se uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.

Na tragu priči – termini gostovanja

1. Općina Gračišće, ponedjeljak 23.09. u 16:30 sati
2. Općina Cerovlje, utorak 24.09. u 16:30 sati
3. Općina Lupoglav, utorak 24.09. u 18:00 sati
4. Općina Motovun, srijeda 25.09. u 16:30 sati
5. Općina Karojba, srijeda 25.09. u 18:00 sati
6. Općina Sveti Petar u Šumi, četvrtak 26.09. u 16:30 sati
7. Općina Tinjan, četvrtak 26.09. u 18:00 sati

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.