Projekt I-Archeo.S. – predstavljena inovativna turistička ponuda

Od veljače 2019. godine u Poreču, Pazinu i Crikvenici te tri talijanska područja započinje uvođenje nove turističke ponude, s prirodnom i kulturnom baštinom u središtu zbivanja.

Riječ je o sustavu usluga na kojem se od siječnja 2018. godine intenzivno radi putem projekta EU-a I-Archeo.S.. Što građane i njihove goste očekuje već na zimu najavljeno je ovoga tjedna na tiskovnoj konferenciji u Gradu Poreču.

Kako bi ponudili kvalitetne kulturno-turističke sadržaje i izvan glavne sezone, Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad Pazin, Grad Crikvenica, nositelj projekta Teatro Pubblico Pugliese iz Barija, Teatro Marche iz Ancone i Regione Abruzzo nizom su se aktivnosti od početka godine posvetili uspostavljanju integriranog sustava usluga. Na lokalnim radionicama s dionicima iz kulture i turizma razvijani su novi itinerari,  osnovani su javno-privatni klasteri, a u završnu fazu ulazi i razvoj web-aplikacije koja će objediniti sve sadržaje.
Radni sastanci svih partnera na projektu I-Archeo.S. sa skupinom stručnjaka iz teritorijalnog marketinga, kreativne ekonomije, održivog turizma i sociologije te turoperatorima iz Hrvatske i Italije, održani su ovoga tjedna u Pučkom otvorenom učilištu Poreč. Na konferenciji za medije partneri su najavili manifestacije koje kreću u veljači u Pazinu i Crikvenici te krajem travnja u Poreču, dok će se završna manifestacija održati u Anconi u lipnju 2019.

Pazinska magla, porečki mozaik i crikvenička rivijera ljubavi
Grad Pazin se kroz projekt koncentrirao na brendiranje destinacije, a novu će ponudu predstaviti od 20. do 23. veljače 2019. godine u sklopu Dana meda. Itinerari će se bazirati na autentičnom doživljaju, enogastronomskoj ponudi, outdoor turizmu, ali i vremenskim uvjetima, odnosno čuvenoj pazinskoj magli. Bitnu će ulogu u novoj turističkoj priči igrati i pazinski cukerančić, zaštićen kao kulturno dobro, pojasnio je gradonačelnik Renato Krulčić.

Grad Crikvenica ove godine obilježava 130 godina turizma, a za vrijeme Valentinova postat će ljubavna destinacija s novom šetnicom, mjestima za ljubljenje i raznim kulturnim, gastronomskim i sportskim aktivnostima za parove. Gradonačelnik Damir Rukavina naglasio je da će se zaljubljeni na ljubavnoj rivijeri moći zasladiti i prvim crikveničkim vinom, a projekt bi trebao pomoći i razvoju OPG-ova čiji se broj na crikveničkom području trude povećati.

Poreč će dobiti novi festival od 29. travnja do 6. svibnja, radnog naziva Tjedan kulture življenja u Poreču. Kroz projekt se dosad istraživao identitet Poreča kao istaknutog turističkog grada, a nova će ponuda valorizirati baštinu i umjetnost. Radi se i na uslugama u kulturi koje bi bile dostupne tijekom cijele godine, poput unaprjeđenja stručnog vodstva kompleksom Eufrazijane. Tjedan kulture bit će autentičan, isprepleten raznovrsnim programima, a cilj je da postane i ostane dugogodišnji projekt ne samo Učilišta već čitavog grada, najavila je ravnateljica Snježana Radetić.

Na konferenciji je naglašeno i da su novi itinerari rezultat međusobnog povezivanja dionika, onih koji su “na terenu”, a koji su zajedničkim promišljanjem pod stručnim vodstvom izabrali što valorizirati kroz I-Archeo.S. Na svakoj od manifestacija u Hrvatskoj i Italiji, osim partnera, prisustvovat će i zainteresirani turoperatori, kako bi se upoznali s ponudom i lakše ju plasirali na tržište.

Podrška projektu na svim razinama
Uz partnere na projektu zadovoljstvo provedbom izrazio je i pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, a ispred Grada Poreča podršku je uputila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović. Uspješnu prekograničnu suradnju potvrdio je i voditelj cjelokupnog projekta I-Archeo.S. Lino Manosperta, koji je svim partnerima zahvalio na predanom radu.

Projekt ukupne vrijednosti 1.176.243,00 eura financiran je u okviru programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija-Hrvatska, s 999.806,55 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se od siječnja 2018. do lipnja 2019.
I-Archeo.S. dosad je okupio poduzeća, razne obrte, udruge, organizacije, pružatelje javnih usluga, ustanove i stručnjake iz kulture i turizma, koji su pronašli vlastiti interes u sudjelovanju i pridružili se novoosnovanim klasterima. Klasteri se, pak, obvezuju djelovati barem pet godina od završetka projekta, pa bi održivost u ovom slučaju trebala biti zagarantirana, dok će objedinjena, zajednička ponuda podići vrijednost svake uključene destinacije.

3 komentara na “Projekt I-Archeo.S. – predstavljena inovativna turistička ponuda”

 1. Josipa Lisac napisao:

  Ha, ha, ha pazinska magla! Lol! Kome je to palo na pamet!? Nekome ko nije iz Pazina, očito. Pa pazinske magle i nema od kad imamo jezero na Butonigi, sva se tamo preselila. Osim ako se ne misli na onu drugu vrstu magle, koju nam već godinama uspješno prodaje gradska vrhuška. Sad će je i izvoziti, toliko je se nakupilo :-)

  1. pazinska magla napisao:

   Ča ti briješ lisice stara? ¯\_ಠ_ಠ_/¯

 2. Anonimno napisao:

  Magla je vjerojatno najbolji izvozni (PR) proizvod kojeg je Pazin ikad ima, bolji od purana i tapeta. I to ona politička, ne klimatska.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.