Projekt Otvorena škola

“Otvorena škola” naziv je projekta koji će idućih godinu dana zajednički provoditi pulska udruga ZUM i Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina. Radi se o prvom formalnom partnerstvu udruge i neke srednje škole, naglasila je Ana Žužić, predsjednica ZUM-a.

Za projekt je udruga osigurala cjelokupna potrebna financijska sredstva. Budžet od 200 tisuća kuna sufinanciraju zaklada CNF-CEE – Cooperating Netherlands Foundation for Central and Eastern Europe, američko veleposlanstvo u Zagrebu i naše Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj projekta je podizanje kvalitete uključenosti učenika u rad odgojno-obrazovne institucije, posebno kroz podizanje kvalitete aktivnosti u Vijeću učenika koje ima 27 đaka.

Svi će učenici, nastavnici i drugo školsko osoblje biti na neki način uključeni u neku od programskih aktivnosti. Dodatna vrijednost je ne samo rad s učenicima nego i s profesorima na izgradnji demokratskog duha škole, veli Žužić. Ističe da se radi o učenju o demokraciji, za demokraciju i kroz demokraciju. Josip Šiklić, ravnatelj škole, kaže da se uz redovne oblike dodatnog obrazovanja i usavršavanja radi i na izvaninstitucionalnim oblicima. Škola je i sama educirala roditelje i učenike, a projekt “Otvorena škola” je još jedan od načina da se nauči nešto više, posebno jer oficijelnih programa educiranja učenika nema.

Projekt ima četiri glavne aktivnosti, o čemu je govorila Ana Preveden iz udruge ZUM. U Rapcu će se od 17. do 20. studenog održati trening za Vijeće učenika (za njih 20 bez predstavnika maturanata, jer projekt traje do listopada 2012.), planirane su i radionice za sve učenike i razrednike s ciljem informiranja o participaciji na izborima za predstavnike Vijeća učenika. Sredinom rujna 2012. bit će održani i izbori s predizbornom kampanjom i sučeljavanjem kandidata. Radit će se i na publikaciji s ciljem širenja rezultata projekta i prikazom primjera dobre prakse aktivnog djelovanja učenika unutar škole. Bit će to ujedno i vodič gdje će se korak po korak prikazati što se sve radilo. (S. Benić, Glas Istre)

gssjd.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.