Projekt XII x II kao rezime desetogodišnjih aktivnosti

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, danas je predstavljen projekt XII x II 2017., te je obilježena 10. godišnjica izlaženja kalendara i CD-a. Deseto izdanje kalendara i CD-a, donosi presjek likovnih i glazbenih ostvarenja u proteklih devet godina prema izboru struke. U projektu je sudjelovalo petstotinjak glazbenika i stotinjak likovnjaka, a u nastavku donosimo pregled aktivnosti u proteklih 10 godina.

Riječ je o projektu koji je pokrenuo Upravni odjel za kulturu Istarske županije kako bi se mladim i neafirmiranim stvaraocima pružili priliku za promociju i potaknuli ih na daljnje stvaralaštvo.

Današnjem je predstavljanju projekta prisustvovao istarski župan Valter Flego koji je čestitao izabranim umjetnicima te izrazio nadu u nastavak ovog uspješnog projekta. Istaknuo je kako umjetnici na ovaj način imaju priliku promocije, kako u Istarskoj županiji, tako i izvan granice Hrvatske, jer su kalendari i CD-i prigodan protokolarni poklon Županije povodom novogodišnjih blagdana, te je XII x II postao prepoznatljiv kulturni proizvod Istarske županije.
Kako je kazao pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, prve dvije izbornice u projektu bile su Vesna Ivanović Ocvirk i Gorka Ostojić Cvajner, dok je izbornik glazbenog dijela izdanja za 2017. godinu Zoran Angeleski.

Veliki dio umjetnika dolazi iz Pule, a želju za njihovu promociju iskazao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić:
‘Mladim ljudima treba samo pružiti šansu da bi nas oni iznenadili svojom sposobnošću i kreativnošću. U Puli je puno takvih ljudi, te će Grad Pula i dalje biti partner u ovom projektu’.

Da je glavna boljka bila kako odabrati nabolje za 2017., rekla je danas pred okupljenima ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre i izbornica likovnog dijela izdanja za 2017. godinu Ketrin Milićević Mijošek:
‘Veseli me da su svi odabrani autori i dalje vrlo aktivni, iza mnogih su brojne izložbe, a iza tadašnjih učenika su danas završeni fakulteti. Vjerujem kako ova priča nadilazi mali stolni kalendar i jedan CD’.

Današnje predstavljanje projekta proteklo je u svečanom tonu, tako su u glazbenom dijelu programa nastupili dvoje mladih glazbenika – duo violončela Anamarija Bukovnik i prof. Fabio Jurić. Nakon svečanosti je uslijedilo otvorenje izložbe likovnih radova projekta XII x II, doniranih Muzeju suvremene umjetnosti Istre u proteklih devet godina.

Zahvaljujući sredstvima Županije, dodijeljene su dvije jednogodišnje stipendije prema ocjeni nezavisnih izbornika, i to glazbenicima Goranu Farkašu i sastavu Nikol, Luka i Vedran. Vrijedne nagrade osigurala je i Istarska kulturna agencija, i to Edi Rapaiću i Juditi Vošćon, te mješovitom pjevačkom zboru Roženice iz Pazina i Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, Pula.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.