Projektni dan – Mi istraživači u PŠ Karojba

U PŠ Karojba 15. i 16. 11. 2018. održali su se projektni dani pod nazivom „Mi istraživači“. Sudjelovali su svi učitelji i učenici škole kroz rad u skupinama koje su imale određene zadatke. Cilj ovakve nastave je da se kod učenika razvije kreativnost, motoričke vještine, da ih se potakne na promišljanje, postavljanje problemskih zadatke te rješavanje istih. Također da ih se potakne na kritičko razmišljanje i zaključivanje te da ih se kroz suradničko učenje potiče na usvajanje novih znanja.

U četvrtak 15. 11. 2018. učenici Tehničke grupe su izrađivali pečate od gline sa simbolom pinje koja je zaštitni znak Karojbe. Matematička grupa je izrađivala medalje od papira u boji koje su po završetku projekta učenici morali osvojiti rješavajući određene zadatke kako bi mogli u petak prespavati u školi. Također su napravili plakat na kojem su predstavili razvoj matematike i brojevnih sustava kroz povijest. Grupa za recikliranje je napravila reciklirani papir koji će poslužiti kao podloga za pisanje potvrde o sudjelovanju u projektu za učenike te potvrde o održavanju projektnih dana u školi te su snimili film o izradi recikliranog papira. U nekoliko navrata tijekom dana učenici su išli na rekreaciju u školsku dvoranu ili igralište kako bi obnovili svoju snagu i vratili se svježiji na rad u radionicama. Učenici koji su sudjelovali u radu Vjeronaučne grupe napravili su prezentaciju o hebrejskom jeziku te je jedna učenica naučila i nekoliko rečenica na hebrejskom. Učenici Glagoljske grupe sastavili su tekstove potvrda koje su pisali na glagoljici na recikliranom papiru i ukrašavali glagoljska slova. Informatička grupa bila je logistička potpora ostalim grupama te su izradili dvije ankete o ispitivanju javnog mijenja na temu ovih projektnih dana koju su svi učenici tijekom četvrtka i petka riješiti.

U petak 16. 11. 2018. učenici su nastavili dovršavati svoje zadatke po grupama. Kemijska grupa dovršila je izradu svećeničke tinte (od šiški ose šiškarice s hrasta medunca) te su napravili prezentaciju o svećeničkoj tinti i načinu na koji se može prirediti. Također su pripremili radionice povodom obilježavanja Svjetskog dana znanosti za mir i razvoj i održali ih s učenicima 3. razreda. Učenici Glagoljske grupe dovršili su pisanje potvrda na glagoljici svećeničkom tintom te su ih kopirali za sve učenike. Također su ukrasili potvrde inicijalima (prvo slovo teksta) kao što se to radilo u prošlosti. Snimili su kratki film o radu svoje grupe koji su kasnije prezentirali. Svemirska grupa je izradila kartu noćnog neba koja im je poslužila navečer za rad. Tijekom cijelog dana u školskoj dvorani je gostovao putujući planetarij „Odiseja“ koji su tijekom jutra posjetili učenici od 1. do 5. razreda i slušali predavanje od 45 min (svaki razred ima svoju temu). Zatim su slijedile prezentacije radova svih grupa koje su učenici sa zanimanjem pratili jer su ih sami radili vođeni svojim mentorima – učiteljicama.

Učenici prvog razreda istražili su što se krije iza balončića sapunice, zašto balončić pukne i kako nastaje velika gusjenica od sapunice. Dodajući boju na sapunicu izradili su prekrasne slike sa sapunicom.

Učenici drugog razreda istraživali su boje. Kako od osnovnih dobivamo izvedene boje tehnikom spojenih posuda pomoću filter papira. Istraživali su kojih se sve boja sastoji boja u flomasteru na radionici kromatografije. Promatrali su kako se ponaša boja u mlijeku kada se doda deterdžent. Na kraju su smrznutim osnovnim bojama izrađivali zajedničku sliku.
Učenici četvrtog razreda istraživali su kako pisati nevidljivom tintom. Pomoću drvenog štapića kojeg su umočili u limunski sok pisali su po papiru. Pismo je bilo nevidljivo. Papir su zatim zagrijavali na plamenu svijeće i za nekoliko su se sekundi počela pojavljivati slova.

Istog dana, od 17 sati učenici viših razreda nastavili su svoj rad i druženje u školi te su u školi i prespavali do subote 17. 11. 2018. Poslijepodne su učenici od 6. do 8. razreda posjetili planetarij te su nakon njega mogli profesionalnim teleskopom gledati mjesec i zvijezde, a noć je bila idealna za promatranje. Dok su čekali na svoj red u planetariju učenici su imali zadatak napisati svoje ima na glagoljici u potvrdu o sudjelovanju koju su dobili od Glagoljske grupe. Trebali su riješiti mini Edmodo kviz koji je sadržavao nekoliko pitanja vezanih za prezentacije. Također su imali zadatak pomoću karte noćnog neba odrediti zviježđa koja vide na dan 16.11. Individualni zadatak za svakoga bio je uz kartu neba pronaći noćno nebo na dan svog rođenja. Oni učenici koji su uspješno izvršili sve zadatke dobili su tri značke od papira koje smo spojili u jednu i to im je bila potvrda da mogu ostati prenoćiti u školi. Nakon što su svi obavili sve zadatke skupili smo se u jednoj učionici i odgledali igrani film „The Space Between Us“. Učenici su zatim išli na spavanje u svoje „sobe s 5 zvjezdica“ – učionice.

Na kraju svega bili smo umorni, ali bogatiji za jedno novo i uzbudljivo iskustvo. Kroz ovakav multidisciplinarni način rada te rada na projektu učenici su usvojili nova znanja iz Povijesti, Tehničke kulture, Matematike, Informatike, Kemije, Engleskog jezika, Hrvatskog jezika, Geografije, Biologije, Vjeronauka te što je još važnije uvidjeli da su sva ta područja usko povezana i da se samo suradnjom i međusobnim uvažavanjem mogu postići pozitivni rezultati. I na kraju ili na početku, ništa od ovakvih projekata i načina rada ne bi bilo ostvareno bez entuzijazma učitelja koji u to ulažu svoju ljubav, slobodno vrijeme i nesebičnu želju da svoje znanje i vještine prenesu djeci od koje se očekuje da vode ovaj svijet nadam se bolje od nas.

1 komentar na “Projektni dan – Mi istraživači u PŠ Karojba”

  1. Bravo Karojba napisao:

    Divan primjer. Svaka čast. Nadam se da ćete ponavljati češće ovakve dane.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.