Promjena sjedišta Županije – skretanje pažnje s pravih problema i nepotreban trošak javnog novca

1014086_816263595054222_699657429_nDanas je na konferenciji za medije Valter Milohanić, gradski vijećnik i nositelj nezavisne liste dao izjavu za javnost povodom najave preseljenja sjedišta Istarske županije iz Pazinu u Pulu. Izjavu prenosimo u nastavku:

„Svjedoci smo ponovnog prepucavanja unutar  istarskog  IDS-a oko toga koji bi grad trebao biti glavni grad Županije. Ta polemika očito još nije riješena unutar najjače istarske stranke, pošto se svako malo pojavi nekakav ideesovski zastupnik koji unosi nemir u javnost i u unutarnje ideesovske strukture, pokušavajući naglasiti svoju važnost ispred drugih zastupnika iste stranke. To što već dvadeset godina nisu usuglasili taj stav unutar stranke dovoljno govori o tome koliko se radi o kompaktnoj i stabilnoj stranci. Uzevši u obzir izdatke koje je Županija uložila u uređenje županove zgrade, pa samim time i izdatke koje bi Županija imala prilikom otvaranja novog županovog doma u Puli, a radi se o milijunskim iznosima, stječe se dojam da novaca ima na pretek za politička prepucavanja, dok se za goruće gospodarske stvari kao što su opstanak Purisa i Mirne razmišlja isključivo na lokalnom nivou.

Ne mogu, a da se ne osvrnem na situaciju oko Purisa gdje sam preko ureda bivšeg predsjednika Mesića,  kao i preko Ruskog veleposlanstva pokušao pronaći strateške partnere. Pročelnik za  gospodarstvo u Ruskom veleposlanstvu  uputio me je na ured HGK u Moskvi i Gospođu Zrinku Štefanek koja je pronašla investitora sredinom prosinca 2012. godine. Kontakte sam proslijedio gradonačelniku Krulčiću, a on stečajnom upravitelju što mi je sam upravitelj i potvrdio na ručku s predsjednikom republike Ivom Josipovićem na Danima meda 2013. godine. Najporaznije je to što u vezi toga nisu poduzeli ništa te me je 02.06.2013. godine Gospodin Valter Sirotić iz Purisa na prijemu za dan Grada pitao da mu ponovno proslijedim kontakte jer su ih izgubili, što sam ponovno i učinio. Sedam mjeseci nakon što je potencijalni investitor posjetio ured Gđe Zrinke Štefanek u Moskvi. Nažalost to dovoljno govori o politici u našoj županiji i spremnosti da se iskoriste poslovne mogućnosti koje svijet nudi.  Gospodo moja željezo se kuje dok je vruće, a kakvu smo sliku o sebi dali kontaktiranjem s potencijalnim investitorom sedam mjeseci nakon njegova pojavljivanja prosudite sami.

Gdje će biti sjedište Istarske županije ponovno se plasira kako bi se smirile tenzije oko Mirne, Purisa, posrnulog Uljanika, a možda trenutno najviše oko trikotaže Arena, gdje se mjesecima radi bez plaće. Kao da se nema o čemu pametnijem raspravljati u Istri. Pazin gubitkom statusa administrativnog središta najviše gubi, ukoliko bi se selile i županijske agencije koje su trenutno u gradu izgubilo bi se još sedamdesetak radnih mjesta, kao da nije dovoljno šta je u posljednje 22 godine Pazin potonuo sa 5800 na 3200 trenutno zaposlenih. Osim povijesnih razloga najvažniji razlog Pazina kao administrativnog sjedišta je i geo-prometni položaj koji svim građanima Istre jednako pogoduje u smislu troškova prijevoza. Ova centralizacija koja se predlaže predložena je od istih predlagatelja koji se zalažu za decentralizaciju Republike Hrvatske, a u suprotnosti je s regionalnim ustrojstvom Istre gdje je Istra mozaik sastavljen od svih svojih posebnih djelova. Tu nikakvih racionalnih razloga nema. Kao što i sam predlagatelj kaže, tom se promjenom neće ništa promijeniti, ali će izmjena predstavljati administrativni trošak, dakako bespotrebni trošak. Jedina korist od ove promjene je zamagljivanje pravih problema, a to su oni gospodarski koje istarska vlast ne zna riješiti.“

 

Valter Milohanić, nositelj Nezavisne liste i gradski vijećnik

 

14 komentara na “Promjena sjedišta Županije – skretanje pažnje s pravih problema i nepotreban trošak javnog novca”

 1. eh napisao:

  Valter, svaka čast, svaka ti je na mjestu!

 2. Mare napisao:

  “Ova centralizacija koja se predlaže predložena je od istih predlagatelja koji se zalažu za decentraliaciju Republike Hrvatske, a u suprotnosti je sa regionalnim ustrojstvom Istre gdje je Istra mozaik sastavljen od svih svojih posebnih djelova.”

 3. Banda napisao:

  Jedino pametno ča su te vlasti u Pazinu storile u tih zadnjih 20 lit su tih par kružnih tokova u gradu…Totalno nesposobni “Trutovi” bitno da su si sredili na visokom položaju poslove:direktori,poslovođe itd. uglavnom žive ko bubreg u loju, dok ti isti građani koji su im davali glasove krpaju kraj s krajem ča drugo reć nego “BANDA”

 4. valter sirotić napisao:

  Drago nam je da vijećnici Grada Pazina brinu o sudbini Purisa ali nije točno da mi u Purisu nismo ništa učinili za pronalazak strateškog partnera .
  Puris na čelu sa Stečajnim upraviteljem kontaktirao je sa bezbroj potencijalnih ulagača pa između ostalih sa potencijalnim ulagačima iz Rusije koje navodi Valter Milohanić i koji nisu pokazali interes. Nažalost ,zainteresiranost za ulazak u Puris nisu pokazale niti firme iz Hrvatske kao što su Vindija,Podravka,Agrokor i dr.

  1. Mare napisao:

   Gospodine Sirotiću, ukoliko ih se kontaktiralo nakon 7 i više mjeseci sigurno su trebali oduševljeno skakutati i još vas i nagraditi zar ne??! Nije poanta u tome da bi taj ruski investitor spasio Puris ili ne, to nitko ne tvrdi, naglasak je na pristupu koji po svemu sudeći je bio jako loš i površan. Iz vašeg se odgovora ne isčitava nikakav demantij na izjavu Milohanića , a to što je ruski investitor odustao isto nije baš neko opravdanje… uostalom…rezultati i današnja slika govore puno glasnije i jasnije od bilo koga.

   1. valter sirotić napisao:

    Moja namjera nije bila da o toj temi izazovem polemiku,niti da nekoga demantiram. Razgovori sa potencijalnim ulagačima vođeni su od otvaranja stečaja i vode se i danas,a to da li je u Purisu bio pristup bio jako loš i površan je Vaš dojam koji ne mora bit točan.

    1. Mare napisao:

     osobno mislim da je rečenica: Puris na čelu sa Stečajnim upraviteljem kontaktirao je sa bezbroj potencijalnih ulagača…neozbiljna…a vi kako god želite, no svakako mislim da bi bilo super da organizirate jednu presicu na tu temu i da crno na bijelo pokažete sve te silne ulagače sa kojima se kontaktiralo..danas se stvari jako lako dokazuju u brojkama pa pričati o bezbroj pomalo izgleda kao BEZ(konkretnog)BROJa…

    2. . napisao:

     Dragi Sirotiću, znam Puris dosta dugo tako da po meni nije trebao nikad ni propasti. Puris je bio pojam i imao je kvalitetu ča je bilo najvažnije. Ki će ga sad kad kokoše kokodaču na sve strane. Trebalo je zadržati naše kokoše i purane i našu proizvodnju.

 5. F.Čabrijan napisao:

  Ova je država bolesno centralizirana, no, i lokalno kao sad u Istri politika IDS-a pati od centralizacije pameti pa bi samo iz nekih marginalnih interesa za građane Istre, kao trebalo preseliti sjedište županije u Pulu, kao najveći grad Istre. Ili važniji su interesi politike od interesa građana Istre.

 6. Stanko napisao:

  Bravo Milohaniću!
  Sada organiziraj svoju nezavisnu listu i pokreni potpisivanje peticije za referendu da sjedište Istre ostani Pazin. Organiziraj je najprije u Pazinu a zatim i šire po Istri. Pobijedit ćeš i onda su ti vrata politike u Istri širom otvorena. Za to će biti sve relevantne stranke, sindikati i Crkva. Svi osim one šake jada od Pulskog IDS-a. Učini to ako imaš j..a!

 7. Stanko napisao:

  Valtere Milohaniću, odgovori mi, molim Te.

 8. eh napisao:

  Joj, ne još jedna besmislena peticija na koju se niki, a pogotovo političari neće obazirat… :(

  Jedino efikasno more bit lobirat kod IDS-ovaca koji nisu naklonjeni opciji promjene da budu aktivniji i agresivniji. I javno dat pravi motiv želje za tom promjenom.

  1. Mare napisao:

   možda čak i nije besmislena…ali valjda neće do toga doći, ali bi predlagatelji trebali malo podebljati taj svoj prijedlog sa konkretnim stvarima

   Članak 31.

   Predlagatelji svake područne promjene dužni su pribaviti mišljenje građana s područja na koje se odnosi promjena, te očitovanje županijske skupštine na čijem se području nalazi jedinica lokalne samouprave na koju se promjena odnosi.

   1. idspatetika napisao:

    Logična političko-administrativna odluka,pošto je Pula najbitnija ids-ova baza.
    Smatram da će se ukidanjem Istarske županije,razbit ids-ovski mafijaško-zrmanski monopol,a to je njih najviše strah(trenutna Flegetova priča o hajki na Istru,a on je osumnjičen za nelegalno podizanje plaće,gdje je navodno oštećen buzetski proračun za 500 000 kuna).

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.