Promocija zbirke pjesama “Dih” Denisa Kontošića

Iva Ciceran, Denis Kontošić, Vanesa BegićBarbanski pjesnik Denis Kontošić, u slobodno vrijeme inače načelnik općine Barban, bio je gost nedavnog programa “Utorkom u knjižnici” u pazinskoj Gradskoj knjižnici, kada je pred nevelikom ali vrlo zainteresiranom publikom predstavljena njegova nova zbirka pjesama “Dih” u izdanju Čakavskog sabora iz Žminja.

Ovo je druga Kontošićeva knjiga, objavljena punih petnaest godina nakon njegova pjesničkog prvijenca, zbirke “Suncu se ubrnut” iz 1993. godine. No u tom poduljem međuvremenu Kontošić kao pjesnik i pisac nije mirovao, uostalom “Dih” i donosi pjesme koje su nastajale svih ovih minulih godina bivajući tako i malom osobnom antologijom (sam je autor kazao kako je u knjizi izbor od čak petstotinjak pjesama), no osim kao poeta, u kojoj se ulozi pojavljivao i na redovitim godišnjim pjesničkim skupovima “Versi na šterni” u Vižinadi te objavljivao u zbornicima ove godišnje smotre), Kontošić je i višegodišnji satiričar, kreator lika popularnog Barba Mate iz radijskih i novinskih rubrika istarskih medija. Naposljetku, nemiran je sve ove godine bio i Kontošić kao fotograf, pa se na stranicama “Diha” predstavlja i izbor njegovih fotografija, pretežno istarskih pejzažnih i cvjetnih motiva; a da jabuke ne padaju daleko od stabla potvrđuje nam se i zadnjim ciklusom pjesama u ovoj knjizi čije su autorice Kontošićeve kćeri Roberta i Larisa.

Već prvi predstavljač Kontošića kao pjesnika na ovoj poetskoj večeri u pazinskoj knjižnici, tajnik Čakavskog sabora Ferdo Tončinić, umjesto suhe riječi odlučio se to učiniti stihovima, podcrtavši s dvije Kontošićeve pjesme svoju misao o barbanskom pjesniku kao nastavljaču i učeniku Mate Balote. Uzvanike ove večeri je kroz knjigu provela ravnateljica knjižnice Iva Ciceran, naznačivši kako su i zašto pjesme u knjizi svrstane u deset poglavlja, ukazavši čitateljima na trojezičje kojim autor pjeva – od očinje barbanske čakavštine preko materinje labinske cakavice pa do hrvatskog književnog standarda, podsjetivši i na rječnik (ili kako ga je autor imenovao – besidarnik) na kraju knjige koji bi nepoznavatelju nekog od dva rečena dijalekta imao razjasniti manje bistre riječi. Nadahnuti prikaz Kontošićeve knjige pred pazinskom je publikom izrekla književna kritičarka i prevoditeljica Vanesa Begić, smjestivši ovu poeziju i u estetičku kartu istarskoga pjesništva, i mentalitet što se tim stihovima razotkriva na ove naše mekane istarske meridijane gdje se divljenje životu, zavičaju, prirodi, tradiciji i bližnjima u pjesničkoj glavi kao “duh i dah” (a to je zapravo dvoznačno objašnjenje naslova Dih) pretapa u stihove. I autor je naposljetku, pročitavši u interakciji s voditeljicom programa Ivom Ciceran više svojih pjesama, odabirući različite poetske primjere ilustrirao jednu po jednu zamisao što taloži i množi porive za pisanje. Iako je, rekosmo, publika bila nemnogobrojna, na kraju ugodnog, ležernog i uživanjem ispunjenog programa, zbirka “Dih” našla se u ruci skoro svakog posjetitelja ove književne večeri.

Posebno iznenađenje i poklon Kontošiću bila je uglazbljena i izvedena njegova pjesma Ognjišće zove, za koju je aranžman napisala Paola Jurman, a izvela vokalna skupina Korijandoli iz Pazina.

Davor Šišović

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.