Propada i Plomin C? Sud odbio HEP-ov zahtjev za okončanjem postupka, proces ide dalje

2Danas je na Upravnom sudu u Rijeci održano prvo ročište u postupku protiv Ministarstva okoliša i prirode (MZOIP) zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termoelektrane (TE) Plomin C.

Ministarstvo tražilo odbacivanje Greenpeaceove analize

Tužbu protiv MZOIP-a su podnijele udruge Zelena akcija i Zelena Istra te nekoliko građana s područja Labinštine. Među njima je i Mladen Bastijanić. “Živim na području Labinštine 58 godina i jedino što želim je da budućim generacijama ostavimo zdrav zrak i zdravu vodu. Pogotovo vodu”, kaže Bastijanić.

“Činjenica je da je Bubić Jama, izvor pitke vode, predata HEP-u. Zamjenski smo dobili drugi izvor, Sveti Anton, koji je puno lošiji, odnosno puno je lošija kvaliteta vode. Mislim da je to kriminal. To ne bi napravio nitko na svijetu, a pogotovo ne onaj koji voli svoj kraj i koji zna što je voda”, rekao je Bastijanić.

“Znam što znači ugljen, i znam da nije zdrav za okoliš”, kaže ovaj bivši rudar. “Ugljen Labinjanima više ne treba kao gorivo i s obzirom da nemamo svoje sirovine u neposrednoj blizini, s ugljenom nema nikakve ekonomske računice”, ističe Bastijanić.

Tužbu protiv MZOIP-a podnijela je i Istarska županija.

“Skandalozno je da je MZOIP iz proceduralnih razloga tražio odbacivanje Greenpeaceove analize o utjecaju na zdravlje TE Plomin C u kojoj je primjenom metodologije Europske agencije za okoliš procijenjeno kako će ova TE u 40 godina rada zbog onečišćenja uzrokovati čak 680 ljudskih smrti te preko 2.600 napadaja astme svake godine. Na taj način je MZOIP pokazalo da im realizacija ovog HEP-ovog štetnog projekta važnija od zdravlja građana.

Odbijen HEP-ov zahtjev za okončavanjem postupka

Također, sud je uvažio zahtjev udruga i građana da se na iduće ročište u svojstvu svjedoka pozove dr.sc. Davor Škrlec koji je obnašao dužnost predsjednika Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš TE Plomin C. HEP-ov odvjetnik je tražio okončanje postupka već na današnjem ročištu zbog posljedica koje ovaj proces ima na potencijalne ulagače u TE Plomin C. Sud je odbacio taj zahtjev zbog prethodnog odugovlačenja postupka od strane HEP-a.

“Pozivamo novu upravu HEP-a da napravi zaokret u dosadašnjoj politici te odustane od TE Plomin C. Podsjećamo, ova TE je štetna za zdravlje, ekonomski je neisplativa, vodi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu, u suprotnosti je s prostornim planom Istarske županije te na globalnoj razini doprinosi klimatskim promjenama”, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

“Projekt je potpuno nesuklađen s Prostornim planom Istarske županije”

“Tužbu temeljimo na neusklađenosti projekta koji predviđa izgradnju termoelektrane na ugljen, snage od 500 megavata, dok je prema Prostornom planu Istarske županije na toj lokaciji moguća izgradnja isključivo termoelektrane na plin, i to četiri puta manje snage od 125 megavata”, naglasila je Dušica Radojčić iz Zelene Istre u razgovoru za Novi list.

Projekt Plomina C na ugljen mogao bi propasti jer je sve manje, točnije više gotovo da ih i nema, zainteresiranih partnera za gradnju i upravljanje termoelektranom. Od tog je projekta već davno odustao RWE, koji je gradio Plomin 2, a nakon nepotvrđenog odustajanja talijanskog Edisona i korejskog KOSEP-a u igri je ostala još samo japanska tvrtka Marubeni, iako tek treba vidjeti hoće li uopće dati ponudu.

Zmajlović: Procjena je provedena sukladno zakonu i svim međunarodnim konvencijama

Današnje je ročište komentirao i resorni ministar Mihael Zmajlović: “Radi se o tome da je postupak procjene utjecaja na okoliš proveden sukladno zakonu i svim međunarodnim konvencijama. Javnost je bila uključena, izrađena je studija na temelju koje je povjerenstvo donijelo odluku o tome da uz primjenu najstrožih mjera zaštite okoliša takav projekt može proći i da ta rekonstrukcija predstavlja bolje stanje u okolišu. To je jedan od glavnih razloga zašto je taj projekt uz primjenu tih mjera dobio zeleno svjetlo”, proučio je Zmajlović

Nije htio komentirati što će se dogoditi ako Upravni sud donese odluku o zabrani gradnje, samo je dodao da će morati naći valjane argumente.

Iduće ročište u ovom postupku održat će se 11. listopada.

index.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.