Proračun istarske županije za 2009. gotovo 300 milijuna kuna

RovinjGotovo 300 milijuna kuna naći će se u kasi Istarske županije u idućoj godini. Na jučerašnjoj sjednici Županijskog poglavarstva predstavljen je prijedlog proračuna koji je za 21 milijun kuna viši od ovogodišnjeg, no i dalje ne zadovoljava apetite Županije.
Župan Ivan Jakovčić kazao je da proračun pokazuje da država ne razumije procese regionalizacije i decentralizacije koji se događaju u Europi te da već cijelo desetljeće uzima novac iz Istre i usmjerava ga, prema političkim kriterijima, u ostale dijelove Hrvatske. Istaknuo je da je proračun za 2009., bez obzira na skromna sredstva, nastavak izbalansirane razvojne politike.
Taj podatak je brojkama potkrijepila v.d. pročelnice za financije i proračun Slavica Benčić Kirac, koja je ustvrdila da razvojni programi čine 23 posto proračuna, odnosno za njih će biti izdvojeno 67,4 milijuna kuna. Najveći dio financijskog kolača naći će se u dijelu nenamjenskih sredstava, 157 milijuna kuna, koje će Županija namaknuti od poreza na dohodak (110 milijuna), lokalnih poreza (17 milijuna, od čega čak 15,5 čini porez na motorna vozila), dok bi prihodi od izdavanja građevinskih dozvola trebali iznositi 4,5 milijuna.

Od rashoda iz nenamjenskog dijela proračuna valja izdvojiti 27,3 milijuna kuna koji su rezervirani za održivi razvoj. U kulturu bi trebalo otići 14,5, a u turizam svega dva i pol milijuna. Za poljoprivredu će biti izdvojeno 16,3 milijuna kuna, od čega je više od četiri milijuna planirano za nabavku sadnica. Veletržnica ribe u Poreču, koja još uvijek nije proradila, iz proračuna će u idućoj godini dobiti 1,7 milijuna, a 4,4 milijuna izdvojit će se za izgradnju nove bolnice u Puli. U obrazovanje i sport iz nenamjenskog će dijela otići gotovo 20 milijuna kuna, a Kabinet župana »pojest« će četiri milijuna.
Namjenska sredstva, koja će iznositi 53,1 milijun kuna, bit će, između ostalog, utrošena na uređenje zgrade Admiraliteta u Puli (devet milijuna kuna) u koju bi trebale preseliti županijske službe. Za izgradnju prvog vatrogasnog plovila iz proračuna će se izdvojiti gotovo 11 milijuna kuna. U program navodnjavanja poljoprivrednih površina Županija će u idućoj godini uložiti 4,7 milijuna kuna.

Iako je veći dio sjednice bio rezerviran za razgovor o idućoj proračunskoj godini, članovi Poglavarstva su se na koncu kratko vratili na sadašnji iz kojeg će, na inicijativu Lige za borbu protiv raka, izdvojiti 50 tisuća kuna za sufinanciranje izgradnje sustava S.O.S. poziva na Odjelu za onkologiju i hematologiju Opće bolnice Pula.
Poglavarstvo je donijelo odluku i o javnom prikupljanju ponuda za koncesije na pomorskom dobru. Koncesionara se traži u sportskoj luci Puč u Pomeru te u nekoliko uzgajališta školjaka.


Štedljivost u utrci za župana

– Više od tri milijuna kuna iz županijskog proračuna trebalo bi u idućoj godini izdvojiti za lokalne izbore, konstatirala je v.d. pročelnice Slavica Benčić Kirac. Župan Jakovčić je upitao kako se došlo do tog iznosa, na što mu je odgovorila da su u obzir uzeti troškovi prošlih izbora, ali i mogućnost dodatnih troškova zbog eventualnog drugog kruga u utrci za župana.

– Potrudit ćemo se da uštedimo taj novac i da ne dođe do drugog kruga, zaključio je Jakovčić.

B. Žižović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.