Proračun raste, ali sporije se puni

Prvim rebalansom proračun Pazina je povećan za gotovo 4,7 milijuna kuna pa su vijećnici preksinoć prihvatili da prihodi budu 66,7, a rashodi 65,9 milijuna kuna. Prve su izmjene izglasane i za javne potrebe, pa za dječji vrtić rastu na 6,1 milijun (zbog povećanja plaća i broja zaposlenih), za školstvo na osam milijuna (nakon Vladinih odluka znaju se točni podaci decentraliziranih izdataka), za kulturu na 4,2 milijuna (udvostručen je iznos za uređenje »kuće za pisce« i u Učilištu je za 135 tisuća uvećan dio za prava djelatnika po kolektivnom ugovoru zbog sudske presude djelatnici Osnovne glazbene škole) i za socijalno-zdravstvene potrebne na 3,3 milijuna (290 tisuća kuna više za program dnevnog boravka i pomoći u kući za starije osobe).
Za 10-ak posto povećana su sredstva za zajedničku komunalnu potrošnju i uređenje građevinskog zemljišta, odnosno na gotovo 26 milijuna kuna. Za 1,1 milijun povećan je iznos za izgradnju kanalizacije, a za 2,1 milijun smanjen za izgradnju infrastrukture u poduzetničkim zonama. Jednoglasno i bez rasprave usvojeno je izvješće o radu poglavarstva u prvom polugodištu.
Komentirajući izvješće o punjenju proračuna u prvih šest mjeseci Bruno Rabar (SDP) je istaknuo da je lošije nego u istom razdoblju lani i da u izvješću o nenaplaćenim potraživanjima nema komunalnog doprinosa. Viktor Lakoseljac (HDZ) smatra da bi i rashodi po svim stavkama trebali pratiti postotak prihoda.
Jednoglasno su usvojene izmjene i dopune GUP-a čime se omogućava da u centru grada izgrađenost parcela za javnu i društvenu namjenu bude iznad 40 posto te dopušta gradnja u pojasu cesta uz posebne uvjete nadležne uprave. Donesene su izmjene i dopune DPU-a Centar Pazin u koji se ucrtavaju planirani infrastrukturni zahvati kao kružni tok, omogućava gradnja podzemne garaže i dopušta veća izgrađenost na parceli za uređenje zgrade Županijske skupštine, dok se umjesto tri planira rušenje samo jedne garaže. Tvrtka Gortan je zainteresirana za gradnju stanova, a Grad želi uskladiti DPU Centar Sjever I s GUP-om jer su u ta dva plana namjene površina različite, pa je odlučeno da se taj DPU-a mijenja, u čemu će Gortan i financijski sudjelovati. Lakoseljac smatra da je hotel trebao ostati jer ga grad treba, a nezavisni vijećnik Valter Milohanić, pak, tvrdi da se on može graditi bilo gdje, i podržao je inicijativu Gortana.
Izvješća o lanjskom stanju sigurnosti, poslovanju Usluge, izvršenju programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture te nalaz revizije usvojeni su bez veće rasprave. Glede revizijskog nalaza Rabar je istaknuo da se godinama ponavljaju iste greške i da bi pročelnik trebao više kontaktirati s Revizijom. Nadovezao se Lakoseljac istaknuvši lošu naplatu i zapitavši se kako je moguće da se ne rade aneksi ugovora ni primopredaja nakon završetka radova.

S. Benić
www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.