Proračun Grada Pazina za 2008. od danas dostupan i na internetu

Proračun Grada Pazina za 2008Zadovoljstvo mi je da Vam i ove godine na ovim stranicama predstavim Proračun Grada Pazina koji smo prihvatili na sjednici Gradskog vijeća 21. prosinca 2007.

Za proračun 2008. godine planiramo po prvi put na prihodovnoj strani preći iznos od 60 000 000,00 kn, kojim, vjerujem, možemo u velikoj mjeri zadovoljiti potrebe građana Pazina za održavanje relativno visokog standarda u kulturnim, socijalnim i sportskim programima, ali i u pravoj mjeri potaknuti daljnji razvoj i zapošljavanje na području našeg Grada.
Nakon gotovo u potpunosti riješenog programa asfaltiranja i dovođenja pitke vode u naselja kojim smo do sada zadovoljili ove potrebe za 95-97% svih naših žitelja, najvažnijim smatram daljnje ulaganje u opremanje poslovnih zona.

Zona „Ciburi“, koju smo počeli prvu opremati i time ulagati u otvaranje novih i supstituciju pretvorbenim procesima izgubljenih radnih mjesta, te danas posluje u 3 proizvodna objekta dok se 2 grade, a za 5 su u toku postupci izdavanja dozvola, u ovaj je proračun uvrštena sa iznosom od 850.000,00 kn. U zoni se očekuje gradnja još jedne trafostanice, okončanje razvoda elektromreže u južnom dijelu zone, te proširenje i ukapčanje javne rasvjete. Više nego dvostruko od navedenog iznosa uložit ćemo ove godine u još ranije prostorno-planski definiranu zonu „Pazinka II“. Ona je, nakon što je prošle godine ondje otvoren prvi moderni opskrbni centar u Pazinu, počela biti centrom interesa kako za potencijalne investitore, tako i za gradsku upravu. Stoga je ove godine želimo maksimalno moguće učiniti funkcionalnom sa namjerom da je opremimo razvodom priključaka za struju i vodu, te kanalizacijskim kolektorom. Uz te bi radove, kako je već uobičajeno, uredili nekadašnju prometnicu Pazin-Beram, u koju bi uklopili svu navedenu infrastrukturu, a time otvorili mogućnost za postavljanje javne rasvjete na obližnji kružni tok.

Uz ovaj najveći investicijski zahvat u infrastrukturi, nastavili bi ranije započeti program rješavanja odvodnje otpadnih voda u području starog dijela Pazina i spajanja zone uz raskrsnicu Rogovići do nekadašnjeg bio-diska. Time bi kapitalizirali investiciju u gradski pročistač otpadnih voda, te omogućili da se već od naredne godine pročišćavanje otpadnih voda u Pazinu samofinancira bez pomoći iz gradskog proračuna, kako je to danas slučaj.

Radi zadovoljavanja potreba za gradnjom, te radi reguliranja cijena otkupa zemljišta u poslovnim zonama, interes nam je da u ovoj godini izvršimo izmjene i dopune postojećeg Prostornog plana uređenja. Uz zadovoljavanje većine od do sada evidentiranih više od 300 zahtjeva za korekcije plana, namjeravamo nadomak kamenolomu i asfaltnoj bazi na zapadnom ulazu u Pazin zacrtati još jednu zonu za proizvodne djelatnosti. Tako bi nakon lani prihvaćenih izmjena i dopuna GUP-a, izmijenili i ažurirali i PPU, čime bi uz započeto izdavanje dokumenata za gradnju omogućili svima željnim investiranja u Pazinu da to ostvare uz osuvremenjene dokumente prostornih planova i u dobro opremljenom i hitrom gradskom uredu.

Sa već prihvaćenim rješenjima u Izmjenama i dopunama GUP-a, Grad Pazin je omogućio gradnju ili adaptaciju zgrada koje, ocjenjujem, daju bitan doprinos razvitku našeg prostora i podižu standard života našeg stanovništva. Tako je pri koncu mini poslovni centar u centru grada koji smo nazvali dijalektalno „Pasaj“. Na području između novog naselja na St. Pazinu i Foškići pri koncu je priprema gradnje stambenog kompleksa, a u Dršćevki se već dovršava višestambena zgrada. Za ovu su godinu planirani i nastavci radnji na svim ranije najavljenim gradskim projektima, a najdalje je dospio projekt gradnje školsko-gradske sportske dvorane koji namjeravamo započeti graditi ove jeseni.
Štovani sugrađani, očekuje nas radna i uzbudljiva proračunska godina, a kako nam je namjera u visokom stupnju izvršiti planirano, vjerujem da ćete biti zadovoljni, dati nam u tome potporu i sudjelovati u našem uspjehu.

Vaš gradonačelnik
Neven Rimanić, dipl.ing.

Link za download!

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.