Proširuje se groblje “Moj mir” sa 117 grobnih mjesta

Grad Pazin je pokrenuo proceduru izrade projektne dokumentacije za radove na proširenju pazinskog groblja “Moj mir”. U prvoj fazi je izrađeno tehničko rješenje sa opisom lokacije, situacijskim prikazom, presjecima te troškovnikom planiranog zahvata kao prijedlogom za izradu prostorno planske dokumentacije.

Planirani novi plato proširenja groblja biti će u neposrednoj blizini jugozapadne strane postojećeg groblja. Prilaz novom platou bit će direktno sa postojeće šetnice – prilaza groblju koji se nalazi preko puta novoizgrađene kapele. U novom tehničkom rješenju posebno su poštivani uvjeti određeni Pravilnikom o grobljima te Pravilnikom o pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Groblje “Moj mir” je klasificirano kao malo groblje (do 5 ha). Vanjske dimenzije novoplaniranog proširenja groblja iznose 44m x 14,50m ukupne površine od 627 m2, a svi potrebni prateći sadržaji groblja sukladno prema Pravilniku o grobljima (oproštajni prostori, pogonski, radni i službeni dio) već se nalaze u sklopu postojećega groblja “Moj mir”. Prema vrsti ukopa, planirano proširenje groblja je predviđeno kao groblje s klasičnim ukopom sa ukupno sto i sedamnaest (117) grobnih mjesta.

U neposrednoj blizini planiranog novog dijela groblja već postoji voda koja će se moći koristiti i za potrebe budućeg novog dijela groblja. Na ulazu u groblje bit će istaknuta ploča s prostornim planom groblja. Parkirna mjesta osigurana su na već postojećem parkiralištu oko nove kapelice.

Investicija realizacije novog dijela groblja u iznosu od 950.000,00 kuna (bez PDV-a). Potrebno je riješiti imovinsko pravne odnose za zemljište u vlasništvu Biskupije približne površine od cca 700 m2. Drugi dio zemljišta dobit će se rušenjem postojećih objekata koji su do sada korišteni od strane Usluge d.o.o. Pazin za pomoćne prostore i skladištenje.

Ova investicija donosi Pazinu ukupno sto i sedamnaest (117) novih grobnih mjesta što bi trebalo zadovoljiti potrebe za slijedećih dvadeset godina.

Novi plato groblja se sastoji od središnje staze širine 3,5 m te dva grobna polja (lijevo i desno od središnje staze), svako grobno polje se sastoji od 4 niza grobnih mjesta odvojenih sa dvije staze širine 1,6 m. Svaki niz grobnih mjesta sadrži 15 grobnih mjesta osim jednog niza koji sadrži 13 grobnih mjesta. Na kraju središnje staze duge 13,5 m predviđeno je postaviti kameni križ od istarskog kamena dimenzija 3 x 1,5 m presjeka 25 x 25 cm koji se postavlja na kameno postolje 60x60x30 cm.

Plato groblja je omeđen potpornim zidom maksimalne visine cca 3 m izvan zemlje. Na potporni zid se nastavlja puni ogradni zid visine 120 cm i debljine 24 cm sa kamenom poklopnom pločom 35x7x slobodno.

Netto dimenzije svakog grobnog mjesta su 90×210 cm. Predviđena dubina ukopa iznosi 200 cm. Grobna mjesta su međusobno odvojena armiranobetonskim gredama širine 40 cm i visine 20 cm osim greda koje odvajaju grobna mjesta od staze koje su širine 15 cm.

Središnja staza širine 3,5 m ima uzdužni pad 5 % u smjeru zapada dok su ostale staze položene u padu 2 % prema sjeveru. Predviđa se staze opločiti tlakovcem tip kao Semmelrock Pastella.

Sa vanjske strane ogradnog zida uz šetnicu i prilaz groblju predviđa se sadnja zelene ograde (živice). Na sredini središnje staze postaviti će se klupa za sjedenje tako da bude udaljena od svakog grobnog mjesta ne više od 50 m. Uz ulaz u groblje postavlja se košara za otpad dok je kontejner već postojeći i nalazi se na manje od 100 m od svakog grobnog mjesta, javljaju iz Grada Pazina.

1 komentara na “Proširuje se groblje “Moj mir” sa 117 grobnih mjesta”

  1. hmhm napisao:

    nije jugozapad nego čisti zapad, ali dobro. problem je ča će bez treće terase novog groblja groblje bit disharmonično. ali dobro, ako je ovo prebacivanje loptice na sljedeće generacije, ok nema se šoldi, neka oni o tome brinu. nije mi jasno samo tih 200 cm dubina grobnog mjesta? malo mi je :-D za neke :-D

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.