Proslava 65. obljetnice pobjede nad fašizmom

Polaganjem vijenca uz spomenik u Parku narodnog ustanka te svečanom sjednicom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije danas je u Pazinu svečano obilježena 65. obljetnica pobjede nad fašizmom. Tom je prigodom predsjednik istarskih boraca i antifašista Tomislav Ravnić podsjetio na Drugi svjetski rat, njegov početak tijek i završetak, koji je ujedno 9. svibnja 1945. godine označio i slom fašizma.

“Nije to bila samo vojna, oružana pobjeda, nego i pobjeda civilizacije nad barbarstvom, pravde nad nepravdom i definitivan poraz zločinačke ideologije nacizma i fašizma” – kazao je Ravnić dodavši kako su upravo pobjedom nad fašizmom likvidirani fašistički režimi koji su izazvali Drugi svjetski rat.

Obraćajući se nazočnima on je osudio “pohlepu i profiterstvo neoliberalnog kapitalizma” ustvrdivši kako je vladajuća politika značajno kumovala nastanku krize koja nas potresa.

“Upitno je možemo li vjerovati Vladi koja nas je dovela u dužničko ropstvo”, kazao je Ravnić dodavši kako je se ne može “kupovati socijalni mir i čuvati vlast rasipničkim prodavanjem nacionalnih dobara”. Pozvao je saborske zastupnike, poglavito one iz Istre, da u Hrvatskom saboru traže odgovore na sva ta pitanja.

Zatražio je da se poštuje Deklaracija o antifašizmu jer borcima NOB-a, ustvrdio je Ravnić, nisu vraćena stečena prava, spomenici NOB-a se ne obnavljaju, ne primjenjuju se međunarodne konvencije i preuzete obveze o sukcesiji bivše države za antifašističke borce.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.