Proslavljen Dan osoba s intelektualnim teškoćama

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, ali i 60. godišnjica rada Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre obilježen je u pazinskom Spomen domu i veselo završen uz pjesme Domskog benda iz Motovuna.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je inkluzivno volontiranje, pa je tom prilikom udruga predstavila dio aktivnosti usmjerenih k jačanju socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama.

U znak zahvalnosti za značajan doprinos

Tako su u predvorju izloženi radovi udruge Inpromo i Poludnevnog boravka udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre Ozren Catela, predstavnici Grada Pazina i Istarske županije, a zatim su o inkluzivnom volontiranju govorili Jovana Prusac-Fabris, Dalibor Davidović, Salih Malokaj, Kristina Smijanić i Neven Kresina te Borjan Batagelj. Istom su prilikom dodijeljene povelje i plakete počasnim članovima.

Odbor za dodjelu povelje “Naš prijatelj” u sastavu Marinela Benažić (udruga Inpromo), Ozren Catela, Marko Perkov (Centar za inkluziju i podršku u zajednici) tom je prilikom odlučio uručiti povelju “Naš prijatelj/ica” Milojki Marcan Maračić iz Grožnjana i Ediju Andreašiću iz Buja u znak zahvalnosti za značajan doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice, posebice za pokretanje poludnevnog boravka u Bujama koji je započeo s radom 2011. godine. Laureati koji su dobili plaketu su također Rudolf Kostešić, Franc Dretnik i Ivica Azenić.

Promicao pozitivne promjene u stavovima

– Iako se njegov angažman u udruzi odvijao u vrlo teškim vremenima po organizacije civilnog društva, a posebice za udruge osoba s invaliditetom u vremenima koje je karakterizirala promjena društveno-političkog sustava, načina financiranja udruga, modela pružanja socijalnih usluga od strane udruga, povećanja teritorijalnog opsega djelovanja udruga, cijelo vrijeme inzistirao je na poštivanju inkluzivnosti, demokratičnosti i prava na vlastito mišljenje, stoji u obrazloženju nagrade Date dugogodišnjem predsjedniku udruge Kostešiću. “Primjeri i iskustva socijalnog i radnog uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama kroz radne centre, radne enklave i individualno radno uključivanje iz susjedne Slovenije, u velikoj su mjeri potaknule rad naših organizacija na području Istre u smjeru razvoja radnih aktivnosti, ali i zapošljavanja u zaštitnim uvjetima naših članova”, stoji za rehabilitatora, volontera i stručnog suradnika Dretnika. “Svojim je društvenim djelovanjem poticao i promicao pozitivne promjene u stavovima prema osobama s intelektualnim teškoćama te njihovoj inkluziji usprkos brojnim preprekama, predrasudama i nerazumijevanju na koje nailazio, a koje ga na tom putu nisu nimalo obeshrabrila”, stoji za dugogodišnjeg suradnika i predsjednika vukovarske udruge “Golubica”. Program su vodili Vjekoslav Močibob i Jovana Prusac-Fabris, a pokrovitelj manifestacije bila je Istarska županija. A.D.

https://www.glasistre.hr/istra/proslavljen-dan-osoba-s-intelektualnim-teskocama-588916

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.