Prostitucija u Republici Hrvatskoj

Prema neslužbenim podacima u Republici Hrvatskoj ima  oko 6000 prostitutki i između 75.000 i 110.000 stalnih korisnika usluga prostitucije.Smatra se da je udio profita zarađenog preko prostitucije oko 500 mil., kuna. Prostitucija je prodavanje seksualnih usluga za novac ili neku drugu uslugu. Prostitucijom se pretežito bave žene čijim se uslugama služe muškarci, no u manjini se prostitucijom bave i muškarci, čije usluge iz istih razloga koriste žene ili gay muškarci . U većini kultura korištenje usluga prostitucije smatra se devijantnim ponašanjem. 

Obzirom da je u Hrvatskoj prostitucija ilegalna nudi se na razne načine: kroz kamuflirane oglase u novinama, u hotelima, noćnim barovima i raznim drugim ugostiteljskim objektima ili na ulici. Može biti dobrovoljna ili prisilna. Može se obavljati preko svodnika i samostalno. Svodnik je osoba koja pronalazi klijente, naplaćuje uslugu i uzima proviziju od naplate seksualne usluge u određenom iznosu od prostitutke. Svodnik obično „preuzima brigu “ za nekoliko djevojaka, a ako se seksualne usluge vrše u stanu i unajmljuje stan u kojem se pružaju seksualne usluge. Obično se takav stan unajmljuje na kraće vrijeme, kako bi policija teže ušla u trag obavljanju tih usluga. Prema nekim istraživačkim novinarima u nas, te koje djeluju na ulici bez makroa su pretežito žene romkinje.

Prema nekim autorima koji se bave problemom prostitucije u Hrvatskoj kao glavni razlog bavljenja  prostitucijom navode ekonomske razloge. Isti tvrde da je relativno mali broj onih žena koji se na to odluče iz pravog siromaštva, nego da je puno veći broj onih koji se počinju baviti prostitucijom da bi ostvarile „lakšu“ i bolju zaradu. Postoji i određeni broj žena koje imaju svoj posao i koje se bave prostitucijom zbog mogućnosti dodatne zarade. Te žene same sebe niti ne smatraju prostitutkama, jer smatraju da će se baviti  time samo kratko vrijeme. Za te je,  prema istraživanjima izlazak iz prostitucije vrlo dug i veliki  je broj onih koje si unatoč visokim zaradama ne poboljšavaju standard, nego završe na nižoj poziciji na društvenoj ljestvici nego što su bile na početku kada su se počele baviti prostitucijom, jer ne akumuliraju financijska sredstva nego ih potroše za stjecanje statusnih potrošačkih dobara.

Korisnici seksualnih usluga nisu osobe s margine nego su to i „ugledni“ građani društva. Neka  istraživanja pokazala su da je prosječna dob osoba koje koriste usluge prostitutki četrdeset godina. Seksualne usluge su najčešće koristili radi razbijanja seksualne monotonije, usamljenosti, postojanja seksualne devijantnosti, znatiželje i radi nedostatka seksualnih odnosa.

Prostitutke se u Republici Hrvatskoj kažnjavaju  prekršajnim odredbama, a svodnici i korisnici usluga kaznenim odredbama. Prostitutke se kažnjavaju prema  čl.12 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kaznom zatvora do 30 dana.“ . (ovaj zakon je još donesen za vrijeme bivše države).  Novi Kazneni zakon ( NN broj: 125/11)  sada kažnjava i korisnike usluga prostitutki, ali samo u slučajevima kada se koristio seksualnim uslugama od osobe za koju je znao da je, među ostalim, maloljetna, žrtva trgovanja ljudima i/li žrtva prisile. Drugim riječima, ako netko koristi spolne usluge osobe koja se dobrovoljno odlučila ‘pružiti’ takvu uslugu, a da na to nije namamljena, vrbovana, potaknuta ili za prostituciju iskorištena, tada korisnik takve usluge kazneno ne odgovara. Prema novom Kaznenom zakonu kažnjavaju se i oni koji zloupotrebom položaja traže od svojih podređenih seksualni odnos, a oni na to pristanu zbog straha od otkaza.

P.S. Na pisanje ovoga članka motiviran sam jer mi je jučer na ulici nuđena seksualna usluga oralnog zadovoljavanja i masturbiranja od strane jedne romske djevojke stare otprilike 20 godina.

Livio Dolgoš,
diplomirani socijalni radnik

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.