Prosvjednici blokirali Rockwool

RockwoolIzmeđu 300 i 400 građana okupilo se jučer oko 18.30 sati na prosvjedu protiv rada tvornice kamene vune Rockwool, koji je pripreman u gotovo potpunoj tajnosti, a za sada se nitko ne izjašnjava kao organizator. Prosvjednici su blokirali most u industrijskoj zoni prema Rockwoolu i time zapriječili mogućnost ulaza i izlaza iz tvornice. Trenutno je nekoliko kamiona “Peveca”, koji obavlja transport za tvornicu onemogućeno u prometovanju. Na mjestu događaja, kako na ledini ispred tvornice, tako i u okolici, deseci su ‘specijalaca’ MUP-a te djelatnici labinske Policijske postaje. Policija je raspoređena i kraj pruge te priječi prilaz prosvjednika tvornici.

Sanja Frankola iz udruge “Naša zemlja” kaže da ova udruga, kao ni ostale ekološke udruge s Labinštine, nisu organizatori prosvjeda, a smatra da su neposredni povod okupljanju posljednji incidenti u kojima su stanovnici pronalazili kamenu vunu u bazenu i bunaru. Kako saznajemo od Matilde Ilić, predsjednice udruge “Naša zemlja”, policija ovih dana temeljem prijava iz Rockwoola zbog uznemiravanja, poziva pojedine građane na informativne razgovore. – Osim policijskog postupanja, odvjetnički ured Žurić i partneri šalje pojedincima i prijeteća pisma. Tako su ih, pored mene, dobili i Patrik Juričić i Vergilio Karlić, kaže Ilić. Ona će ispise članka 69. Ustava Republike Hrvatske koji glasi “Svatko ima pravo na zdrav život. Država osigurava uvjete za zdrav okoliš. Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.” večeras podijeliti na prosvjedu.

Oko 19.30 sati dio prosvjednika je zbog kiše napustio prosvjed, ali su se nešto poslije 20 sati ljudi počeli vraćati. – Jedan kamion je blokiran na mostu, a jedan u krugu tvornice i taj danas neće otići, kaže Frankola.

Medijima je iz Rockwoola povodom večerašnjeg prosvjeda upućena službena izjava. – Činjenice ukazuju kako je večeras održani prosvjed u cijelosti nezakonit, nedopušten i kao takav je trebao biti zabranjen. Blokadom pristupnog puta do tvornice i javne ceste, Rockwoolu se onemogućava normalno poslovanje, a djelatnicima je spriječen neometani dolazak i odlazak s radnog mjesta. Na ovaj se način ujedno krši i ustavno pravo naših radnika na slobodu rada i slobodu kretanja. O svemu ovomu obavijestili smo i ravnatelja policije Ministarstva unutarnjih poslova. Prije svega, ističemo da se ne protivimo javnim i mirnim okupljanjima koji su zakoniti i koji nemaju cilj nanošenje izravne ili neizravne štete radnicima ili poslovanju i imovini tvornice, stoji u reagiranju Rockwoola, koje potpisuje voditeljica odnosa s javnostima Anđelka Toto-Ormuž.

Na priopćenje iz Rockwoola ubrzo je stiglo i reagiranje koje potpisuje ‘pučanstvo ugroženih općina Pićan, Kršan i Sveta Nedjelja’. – Koliko je Rockwool Adriatic d.o.o. dobar susjed stanovnici pićanske zabiti svjedoče svakodnevno uživajući u svim blagodatima koje im pruža ova tvornica. Kolika je bešćutnost njezine uprave koja nakon gotovo već dvije godine medijskog prepucavanja poziva na svoja ustavna prava na rad i slobodu kretanja pokazuje današnje priopćenje njihovog ureda za odnose s javnošću. Uopće nije bitna činjenica što ustavno pravo na rad 130 zaposlenika izravno krši naša ustavna prava, cjelokupnog pučanstva općina Pićan, Kršan, Sveta Nedjelja kao i susjednih općina Gračišće i Cerovlje zapisana u članku 69. Ustava RH, kojim se barem na papiru svima građanima RH, osim valjda Rockwoolovim susjedima, garantira pravo na zdravi život i osigurava uvjete za očuvanje zdravog okoliša.

Svi članci Ustava RH, a koji se odnose na građanska prava, padaju u vodu kada je riječ o multinacionalnoj kompaniji Rockwool, do sada neokrnjena ugleda u Svijetu. Bitna je samo namjera poslovodstva cijenjene multinacionalne kompanije za stjecanjem kapitala na štetu okolnog pučanstva koja ne bira načine kako da dođe do svog cilja – kapitala. U tu svrhu Rockwool Adriatic d.o.o. koristi pismene prijetnje odvjetničkog ureda Žurić i partneri, državne inspektorate i nadležna ministarstva u Vladi RH koji ignoriraju naše pritužbe, djelatnike policijske postaje Labin koji nas pozivaju na informativne razgovore i tretiraju poput kojekakvih kriminalaca.

Ipak, najgore je što nas svakodnevno guši smrad iz tvorničkih dimnjaka, peku grlo, nos i oči, glasnogovorništvo laže i licemjerno izjavljuje kako tvornica radi u skladu s pozitivnim zakonima RH, a mjerodavne institucije šute ili prebacuju odgovornost jedni na druge. Pitamo se, da li smo mi građani drugog reda, a istovremeno poručujemo kako se nećemo pomiriti s takvim stanjem te da ćemo ustrajati u ovoj našoj borbi dok se ovaj stranac (tvornica) ne iseli iz naše doline, a pred zakonom odgovaraju oni koji su je doveli u naš kraj. O najnovijim događanjima obaviještene su institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava…, stoji u reagiranju.

Oko 22 sata prosvjednici su još uvijek blokirali promet na mostu. Radnici koji su vozilima dolazili na posao u treću smjenu nisu pušteni da prođu, prosvjednici su legli na cestu ispred policijskog vozila koje je predvodilo kolonu vozila radnika. Radnici koji završavaju drugu smjenu u tvornicu bit će pušteni da odu kućama, ali pješice, ne vozilima, kažu prosvjednici.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.