Prva… peta!

CrobexSanader: Ubacujemo u petu brzinu jer želimo iskoristiti sav novac EU fondova raspoloživ Hrvatskoj

Govoreći o izjavi glasnogovornice Europske komisije Krisztine Nagy da su Hrvatskoj privremeno zamrznuti projekti iz programa PHARE za 2006. te smanjen novčani iznos predviđen u programu IPA, premijer Ivo Sanader danas je rekao kako očekuje obrazloženje iz Bruxellesa, nakon čega će moći dati i komentar.

Pretpostavljam da je za to malo odgovorna i predizborna kampanja, jer od listopada i raspuštanja Sabora sve do prekjučer nismo imali Vladu, odnosno bila je tehnička, pa su možda to bili razlozi za zapinjanje projekata, rekao je Sanader novinarima nakon sastanka sa socijalnim partnerima.

Najavio je da će Vlada sada “ubaciti u petu brzinu”, jer želi iskoristiti sav novac koji EU i fondovi daju Hrvatskoj na raspolaganje.

Komentirajući primjenu ZERP-a i na članice EU-a, Sanader je rekao da je ZERP stupio na snagu odlukom Hrvatskog sabora na temelju Konvencije o pravu mora UN-a iz 1982. i na praksi svih zemalja koje imaju more i mogu proglasiti ZERP, pa i članica EU-a.

Uz bok toj činjenici, kako je rekao, stoji i činjenica da Hrvatska kao zemlja koja pregovara s EU-om, mora o tome razgovarati s članicama EU-a koje su neposredni susjedi, što je jedna od prvih zadaća Vlade.

Predložio je da se počne odmah s razgovorima i konzultacijama četiriju strana – Hrvatske, Slovenije, Italije i Europske komisije, a taj će prijedlog i službeno uputiti Europskoj komisiji, te Italiji i Sloveniji.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.