Prvi izborni rezultati u nedjelju oko 21 sat

IzboriPredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin upozorio je u petak na konferenciji za novinare kako onaj građanin koji se do 10. studenoga nije registrirao za glasovanje izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj ili u inozemstvu, neće moći glasovati na ovim izborima. Apelirao je na te glasače da ne inzistiraju na ostvarivanju biračkog prava jer im to ne dopušta novi zakon o biračkim popisima.

Za glasovanje u inozemstvu registriralo se 33.919 birača koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Najviše ih je registrirano za glasovanje u Njemačkoj, 12.925, slijedi BiH sa 6019, Srbija s 4051 i Kanada s 1152. Izborna šutnja u Hrvatskoj počinje 24. studenoga u ponoć i traje do 25. studenoga u 19 sati. Nakon tog roka mogu se objavljivati procjene na temelju izlaznih anketa te izborni rezultati.
Prve izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju oko 21 sat. S obzirom na praksu prethodnih izbora, Hrvatin je procijenio da će precizniji izborni rezultati biti poznati oko 24 sata u nedjelju, do kada bi moglo biti obrađeno oko 47 posto biračkih mjesta.
Procjena DIP-a je da će oko 3.50 sati u ponedjeljak, biti obrađeno oko 96 posto biračkih mjesta. Birališta se otvaraju u nedjelju u sedam ujutro, a glasovanje traje do 19 sati. No, biračima koji se zateknu na biralištu bit će omogućeno glasovanje i nakon tog roka.
Glasački listići od I. do X. izborne jedinice bijele su boje, za XI. jedinicu boje breskve, a boja za XII. izbornu jedinicu ovisi o nacionalnoj manjini. Birački odbori dobili su upute da glasački listići moraju biti položeni lepezasto licem prema dolje. Na taj način čuva se tajnost glasovanja jer svaki listić ima svoj serijski broj. U DIP-u ponavljaju da nikakvih manipulacija glasačkim listićima ne može biti.
U biračke popise ukupno je upisano 4,478.386 birača, od kojih 405.092 u XI. izbornoj jedinici za dijasporu, a 370.834 je birača nacionalnih manjina u XII. izbornoj jedinici. U odnosu na izbore 2003., u biračkim popisima je više od 100.000 birača.

Vjesnik.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.