Prvi korak: uvjeriti građane da su krivi za globalno zatopljenje, drugi korak: navesti ih da plate porez na CO2

ZagađenjeFrancuska je za 2010. godinu uvela energetski porez na ispuštanje ugljičnog dioksida, a on će se ubirati od privatnih domaćinstava i poduzeća. Za svaku tonu 14 eura, objavio je francuski premijer François Fillon. Stručna komisija tražila je čak 32 eura po toni CO2. Ubuduće privatna domaćinstva morat će plaćati više za plin, ugljen ili naftu, ali ne i za energiju dobivenu iz nuklearne ili sunčeve energije. Zauzvrat francuska vlada je obećala pad poreza na dohotke i manja socijalna davanja.

Segolene Royal, bivša ministrica za okoliš i predsjednički kandidatBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Segolene Royal traži od velikih zagađivača veći novčani doprinos

Francuska očekuje dodatne 4 milijarde eura prihoda od poreza na CO2. Pri tome se vlasti trude da ne koriste riječ porez već se govori samo o doprinosu za klimu. Zeleni podržavaju ovaj projekt, a socijalisti nemaju jasnu poziciju. Bivša ministrica za okoliš Ségolène Royal (socijalistička stranka) i nekadašnja kandidatkinja za predsjednika Francuske smatra da se radi o „nedjelotvornom novom porezu koji Francuzima oduzima kupovnu moć“. Ona traži da se od onih koji zagađuju okoliš traži veći novčani doprinos, a „velikim profiterima u naftnim kompanijama“ znatno povećaju porezi.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4658888,00.html

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.