Prvi ovogodišnji bijeg Mathiasa Sandorfa

2Prilično različito u odnosu na lanjske tri izvedbe, u nedjelju navečer je u Pazinu upriličena prva ovosezonska izvedba epizode “Jules Verne: bijeg iz Kaštela” u sklopu programa Istra Inspirit. U traženju najbolje koncepcije kako u jednom događaju posjetiteljima – turistima koji govore više jezika – predstaviti i jedno atraktivno književno djelo koje je radnjom smješteno u Pazin (Verneov roman “Mathias Sandorf”) i istovremeno baštinu kraja koji su turisti došli upoznati, ovom je izvedbom učinjen veliki korak naprijed.

Ovaj su put potpuno izostavljeni gornji prostori Kaštela odnosno muzejska unutrašnjost zgrade. Uvodna priča – upoznavanje gostiju s piscem koji traži inspiraciju, a dobiva ju dijelom iz pisma koje mu piše prijatelj opisujući atraktivnost Pazinske jame i Kaštela, a dijelom iz delicija koje mu spravlja vižljasta kuharica Marie – smještena je u “Sobu Julesa Vernea”, odnosno prostor bivšeg restorana, iz kojeg se potom ulazi u dvorište Kaštela s decentno aranžiranim stolovima i stolicama i komornim glazbenim sastavom.

Dramaturška inovacija u odnosu na prijašnje izvedbe je i uvođenje novih likova, dvojice najpoznatijih Verneovih junaka – kapetana Nema i Phileasa Fogga – koji piscu također pomažu u razradi prvotne književne ideje. Kroz dvosatni program tako zapravo pratimo nastajanje romana “Mathias Sandorf”, u što je s brojnim interaktivnim epizodama uključena i publika, dijelovi fabule ilustriraju se i filmskim insertima, ali i igrokazima s publikom, poput scene suđenja, a kuharica Marie publici također višekratno servira delicije kojima potiče piščevu maštu, ali time ujedno predstavlja i istarsku enogastronomsku baštinu, a da večer ne bude jednolična, više se puta svira i pleše.

Pred kraj programa izvrsno liježe akcijska scena bijega Verneovih junaka iz tvrđave u pazinskom Kaštelu, a u epilogu Jules Verne i Marie izlaze među publiku i uz njenu pomoć dolaze do najboljeg naslova “upravo napisanog” romana. Režijski dio posla obavila je Petra Blašković, koja je i nastupala u ulozi kuharice Marie, s vrlo zahtjevnim motivatorsko-animatorskim zadaćama, angažirano je i više profesionalnih glumaca nego u prijašnjim izvedbama, i po svemu viđenom možemo zaključiti da je bijeg Mathiasa Sandorfa iz pazinskog Kaštela kao epizoda Istra Inspirita (inače u cijelom ciklusu od devet izvedbi ocijenjen kao “most sophisticated”) prošao kroz još jedno fino dotjerivanje i usavršavanje, a domaći i inozemni gosti ovog programa nisu krili svoje oduševljenje.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.