Psi spavali na vlastitom izmetu, smeću i oglodanim kostima

Volonteri pazinske udruge Happyend prije više od mjesec dana veterinarskoj su inspekciji prijavili da u jednom od bokseva pokraj gradskoj groblja dva psa spavaju na vlastitom izmetu te da su bez vode i hrane. Inspekcija je obavila nadzor, pronašla vlasnike i naložila im da boks urede, a pse cijepe i čipiraju. Kad su prije dva dana volonteri obišli ove pse, vidjeli su da se ništa nije promijenilo. U trenu su donijeli odluku i Lunju i Mazu, kako su ih nazvali, izvadili iz boksa i odveli u sklonište.

Tuga u boksu

– Iza gradskog groblja ima nekoliko boksova, u njima svoje pse uglavnom drže lovci. I svima je čisto, a vlasnici se brinu o njima – kaže Maja Isaksson, jedna od volonterki. Od susjeda su doznali da Lunjo i Maza nikada ne izlaze iz boksa, vlasnik ih nikada nije odveo u šetnju, samo im donese hranu i vodu.

– Sve je bilo prepuno smeća, izmeta i oglodanih kostiju, to je bila njihova hrana. Sunca gotovo da i nisu vidjeli jer je boks sa svih strana zagrađen daskama. Kujica je toliko mršava da joj se vide sva rebra, ona je vjerojatno jela mrvice koje su ostale Lunji. Kad smo im dali hranu, morali smo paziti da se ne uguše koliko su bili gladni – kaže M. Isaksson. Kaže, svjesna je svih mogućih posljedica svog postupka.

– Psima je trebalo odmah pomoći. Odvezli smo ih veterinaru koji je utvrdio da još nisu ni čipirani. Vlasnike ćemo ponovno prijaviti inspekciji i priložiti dokaze – ističe Maja Isaksson. Zašto su psi ostavljeni i zašto žive u takvim uvjetima, objasnila je Smiljana Bertoša.

– Moj suprug Željko pse je spasio sa smetišta u Puli, bili su jako mali. Dok se susjedi nisu pobunili, držali smo ih na dvorištu iza zgrade u kojoj živimo. Jedva smo pronašli boks u koji smo ih premjestili – objašnjava S. Bertoša, dodajući da ih u stanu ne mogu držati, a imaju još jednog psa koji živi s njima i koji je član obitelji. A ovi psi, kaže, nisu za život u stanu.

Nemaju vremena 

– Napravili smo sve što je inspektorica tražila, jedino ih nismo cijepili i čipirali. Suprug im je svaki dan nosio hranu i vodu, mi te pse volimo. Sigurno nisu bili gladni i žedni, a vjerojatno im je moglo biti malo urednije. No, zbog svog načina života nemamo više vremena – kaže gospođa Smiljana i dodaje da bi željeli psima pronaći dom te pomoći udruzi u brizi za njih. Lunjo i Maza u boks se ne vraćaju, a dok ne pronađu nove domove, uživat će u društvu drugih pasa i volontera koji se o njima brinu. Već su pokazali da se tome lako prilagoditi, kaže M. Isakssson, uklopili su se u azilsku pseću obitelj kao da su oduvijek s njima.

www.vecernji.hr

8 komentara na “Psi spavali na vlastitom izmetu, smeću i oglodanim kostima”

 1. broj1 napisao:

  Nevjerovatna izjava gospođe smiljane………..”Sigurno nisu bili gladni i žedni, a vjerojatno im je moglo biti malo urednije. No, zbog svog načina života nemamo više vremena – kaže gospođa Smiljana i dodaje da bi željeli psima pronaći dom te pomoći”
  stvarno ste brižni,treba najprije vama pomoć psihjatra

 2. pingpong napisao:

  U ovom gradu niko nema muda rjesit problem bertosa. od graonacelnika do nadleznih sluzbi. sramota.

  1. broj1 napisao:

   U ovom gradu ima puno problema, di se zatvaraju oči pred “problemom i problemima”

 3. taz napisao:

  Krađa nikada nije rješenje i, ako se nešto ne poduzme, ovo može dovesti do opasnog presedana! Jedna udruga, koja je tražila novac od Grada, treba funkcionirati unutar zakona! Shvaćam kakva je situacija s inspekcijom, ali dogodit će se situacija kada će netko “izvaditi iz boksa” pse koji nisu loše tretirani i pozvat će se na “ako su oni to mogli zašto ja ne mogu”? Inspekcija treba kazniti bertoše, ali policija treba kazniti onoga tko je ukrao te pse.

  1. pingpong napisao:

   da, svakako, trebalo je cekat da psi crknu i onda poslat kaznu bertosi koji je nikad nece platit. kao ca je i svojevoljno zauzeo gradske prostorije bez ikakvih posljedica.

   1. taz napisao:

    Koliko sam puta čuo da se netko buni da nismo pravna država na ovom portalu, a sada podupirete krađu… Ne znamo kakve bi bile posljedice da su drugi put obavjestili inspekciju i ne možemo znati. To je najveći problem u našem društvu, svi “znaju” da nema smisla obavijestiti nadležne. Nakon opomene inspekcija mu vjerojatno ne bi samo lijepo rekla po drugi put. Kao što sam prije napisao, krađa nije rješenje, a svaka akcija ima posljedice.

 4. Anonimno napisao:

  Ping pong je u pravu u ovom slučaju. Znamo kako kod nas inače sve “savršeno” funkcionira. Bravo za Udrugu.

 5. pravda napisao:

  ti isti psi u posjedu Bertoša su, intervencijom komunalne redarke, već seljeni iz neuvjetnih prostora kraj objekta gdje žive u blizini tržnice… Sramotna je neučinkovitost nadležnih…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.