“PSJ LAB” – Pazi što jedeš laboratorij” u Pićnu

Dugogodišnji projekt Etnografskog muzeja Istre „Pazi što jedeš“ ove godine uvodi još jednu novost u svom edukativnom djelu. „PSJ LAB – Pazi što jedeš laboratorij“ je edukativni dio projekta s ciljem dokumentacije znanja i vještina pripreme tradicijskih jela. Namijenjen prvenstveno studentima etnologije i kulturne antropologije koji će u Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu pohađati teorijski i praktični dio edukacije. S obzirom na to da je ovogodišnja, sedma edicija projekta pod nazivom „Znanje i okus“ posvećena prenošenju znanja pripremanja namirnica i očuvanju okusa, putem teorijskog i praktičnog dijela laboratorija studenti će dokumentirati znanje i vještine lokalnog stanovništva u pripremi tradicijskih jela. Te će fotografije/snimke biti dio dokumentacije CENKI-ja, a široj javnosti će biti dostupna putem web stranice projekta te predstavljene na manifestaciji 20.-22. listopada 2017. godine u Puli.

„PSJ LAB“ je nastao u suradnji s Odsjekom etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti vođeni prof. dr.sc. Tihanom Rubić s Odsjeka etnologije i kulturne antropologije prvog dana će se baviti teorijskim dijelom; poslušat će predavanja o tradicijskoj prehrani Istre te snimanju i montaži filmova. U utorak, 16. svibnja krenut će na teren u okolicu Pićna gdje će snimati priprema tradicijske tjestenine – pljukanci, fuži i rafioli. Studenti će se okušati i u samoj pripremi tjestenine. Zadnji dan Laboratorija iskoristi će za razgledavanje Pićna i Pazina te dogovora za sljedeći Laboratorij.

Voditeljica projekta „Pazi što jedeš“ je viša kustosica Tanja Kocković Zaborski, a stručne suradnice na PSJ LAB-u su Nikolina Rusac i Elis Baćac iz Etnografskog muzeja Istre.

Projekt je ostvaren uz pomoć Istarske županije Odjela za kulturu i Ministarstva kulture.

kulturistra.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.