Pučka meteorologija: Evo što za 2018. predviđa Lokvarski kalendar

Kakovo bu to leto vreme (Kakvo će ove godine biti vrijeme) i ove su nam godine pokušale nagovijestiti članice Udruge ljubitelja lokvarskih starina – Mirjana Pleše, Andrea Marković i Marijana Rakas.

Njih tri već dvanaest godina u tiskanoj verziji uspješno »proriču« vremenska zbivanja temeljeći svoj rad na bilježenju svih atmosferskih prilika u razdoblju od Svete Lucije pa do Badnjaka.

Budući da je riječ o 12 dana, svaki dan »glumi« jedan mjesec, a konačni rezultati praćenja najavljuju, po tradicionalnoj narodnoj meteorologiji, kakvi bi moglo biti vrijeme naredne godine.

Mirjana Pleše, na čiju ideju je ovaj oblik narodne meteorologije i oživio objavljivanje tzv. Lokvarskog kalendara po kojem u Lokve, kao i po Žabarskoj noći, postale prepoznatljive, kaže nam kako razloga za optimizam kad je o lijepom vremenu u prva četiri mjeseca baš i nema.

Lijepa jesen

»Strah me je da će prva četiri mjeseca biti puni vremena kakvog baš ne volimo – kišovito, vjetrovito i s puno padalina. Svibanj bi trebao popraviti stanje, a lipanj bi napokon trebao biti stabilan i smirujući.

Ljetni mjeseci bit će pouzdani i dobri, kao što će i jesen biti uglavnom dobra i suha, dok će kraj godine donijeti i snijeg, ali ne ozbiljniji i neugodniji. U svakom slučaju prva četiri mjeseca bit će »junački nevaljalo«, pogotovo veljača u kojoj bi mogle biti česte promjene vremenskih prilika«, govori Mirjana Pleše dodajući kako će najbolje biti godišnji uzeti baš u doba ljeta, a možda i u jesen koja će također biti puna boja i lijepih dana.

Povijest i tradicija

Te smo sentence preveli na lokvarsko narječje i stavili po jednu uz svaki mjesec kako bi se vidjelo kako se to moraju u školi ponašati učitelji, a kako učenici. Mislim da i to vrijedi i danas, a tom posvetom školi htjeli smo dati počast lijepoj školskoj prošlosti dugoj 160 godina te zaželjeti našoj školi da i dalje traje jer dok bude škole, bit će i mjesta«, govori Mirjana Pleše koja ističe kako je i ove godine grafičku pripremu napravio Nikola Pleše.

»Tiskali smo 400 primjeraka većeg (A3) i 500 primjeraka manjeg (A4) formata koji se mogu nabaviti kod nas u Udruzi ljubitelja lokvarskih starina, odnosno u lokvarskim kafićima »Malik«, »Floyd« i »Gorica« gdje ste uvijek dobrodošli pa navratite kupiti kalendar i, naravno, popijte si nešto.

Za manji format treba dati 10, a za veći 15 kuna pri čemu ćemo od zarade najveći dio koristiti za plaćanje svih troškova te za održavanje radionica tradicijskog lokvarskog ručnog rada i naše prostore u staroj Učiteljskoj zgradi«, rekla je Mirjana Pleše zaključivši kako je sretna ne samo zbog zanimanja za Lokvarski kalendar, već i stoga što se kroz rad u OŠ Rudolfa Strohala te kroz brojne aktivnosti Udruge ljubitelja lokvarskih starina uspio stvoriti pozitivan odnos prema povijesti, tradiciji i onome što su cijenili naši stari i što ne smije biti zaboravljeno. (Novi List).

© iPazin.net portal 2001. - 2024.