Pučko učilište dogodine sa samo dvije podružnice

Spomen domPučko otvoreno učilište u 2008. i dalje će imati samo dvije podružnice (muzej i knjižnica postaju samostalne ustanove) pa će se za rad Spomen doma i Osnovne glazbene škole trebati izdvojiti 3,77 milijuna kuna. Ravnateljica Učilišta Sonja Matijašić smatra da će 2008. biti prijelazna godina u kojoj će se moći kvalitetnije definirati rad i financiranje po novom ustroju. To podrazumijeva manje novca iz gradskog proračuna, što znači i manje ulaganja u programe iz vlastitih sredstava.

Od ove godine velika dvorana je, nakon dvogodišnje pauze, opet u funkciji pa će se vratiti neki programi iz vlastite produkcije Učilišta. U sklopu kulturno-zabavnog programa u 2008. godini održat će se: 8. susret pjevačkih zborova djece i mladeži Mali kanat u ožujku; u travnju 7. susret kazališnih amaterskih grupa Istre – SKAGI; u svibnju 12. međunarodni susret izdavača i 12. susret plesnih grupa Istre, a u kolovozu 7. festival fantastične književnosti. Novost u obrazovnoj djelatnosti Spomen doma je psihološka radionica na temu suočavanje sa stresom i vještina samoprezentacije, a inicirali su je poduzetnici koji se bave agroturizmom. U planu je i radionica o kreativnom pisanju, a hoće li biti organizirana ovisit će o interesu osnovaca i srednjoškolaca.
Osnovnu glazbenu školu pohađa 92 učenika koji uče svirati glasovir, violinu, harmoniku, gitaru te blok flautu, klarinet i saksofon. Skupno sviraju u harmonikaškom i puhačkom orkestru te komornom sastavu, a pjevaju u zboru uz pomoć osam učitelja i jednog vanjskog suradnika. Novost je uvođenje predškolskog glazbenog programa, što je priprema za pohađanje glazbene škole. Suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta je dobivena, a od Grada se očekuje deset tisuća kuna za 2008. godinu. U planu je zapošljavanje učitelja glasovira na puno te violine na pola radnog vremena.
Izvori financiranja su: 1,4 milijuna od države (uglavnom za Osnovnu glazbenu školu), 1,1 milijun vlastitih sredstava, 823 tisuće od Grada, 300-tinjak tisuća od Županije te manji iznosi od donacija i općina. Plaće su planirane na istom nivou, ali do sada je proračun pokrivao 65 posto, a u 2008. udio pada na 23 posto. Financijski plan Spomen doma je 2,52 milijuna kuna, s tim da je planirano i 755 tisuća kuna za audiosustav i multimedijalnu opremu za veliku dvoranu. Od vlastitih prihoda gotovo 470 tisuća se planira za rashode zaposlenika i preko 500 tisuća za materijalne rashode. Koliko bude novca, toliko će biti programa, a planirano je oko pola milijuna kuna.

Selvina Benić
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.