Pula ili Pazin, pitanje je sad

foto: Glasistre.hrPulski gradonačelnik i IDS-ov saborski zastupnik Boris Miletić uputio je u saborsku proceduru Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj u kojem bi umjesto Pazina sjedište Istarske županije bilo u Puli.

Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (PDF)

U obrazloženju ovog prijedloga Miletić uvodno navodi da u sedamnaestogodišnjem razdoblju od kada je zakonski definirano sjedište županije u Pazinu, to nije zaživjelo u neposrednoj primjeni zakona, niti se građani Istarske županije identificiraju s ovim gradom kao sjedištem županije. Vrlo je opširno potom Miletić naveo povijesne, kulturne, znanstvene, gospodarske, prometne i upravne značajke oba grada, zaključujući da su sve navedene značajke na strani Pule kao županijskog sjedišta, uključujući i njen status velikog grada i jednog od deset najvećih gradova u državi, istovremeno i najvećeg u Istarskoj županiji. – Zaključno, iz navedenih opisa osnovnih obilježja Grada Pule i Grada Pazina proizlazi da je Grad Pula kulturno, znanstveno, gospodarsko i upravno sjedište Istarske županije, kao i prometno središte zbog značajnih objekata prometne infrastrukture, te da stanovništvo Istarske županije gravitira tom središtu. Stoga, nema opravdanja da sjedište ove županije bude u Gradu Pazinu, naročito iz razloga što stanovnici Istarske županije iz sociološko-povijesnih razloga nisu prihvatili Grad Pazin kao sjedište Istarske županije od samog njenog osnivanja pa ni do danas, stoji u Miletićevom prijedlogu.

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Damir Kajin drži da ova inicijativa ne donosi Puli ništa, a Pazinu oduzima dosta. – U ovom trenutku nema potrebe otvarati „dilemu Pazin – Pula“, nego treba kroz izmjene Ustava riješiti pitanje decentralizacije kroz koju bi i Pazin i Pula dobili više no što dobivaju sada. Nema dvojbe da je Puli 1992. godine učinjena nepravda kad je mimo raspoloženja građana vladajuća stranka odredila Pazin kao sjedište Istarske županije, kao što bi bila učinjena nepravda kad bi danas Pazin izgubio status sjedišta Županije. IDS je po formiranju županijskog Poglavarstva 1993. odlučio od 10 županijskih Odjela i državnih ureda nad kojima smo imali ingerenciju po 7 smjestiti u Puli, pa želim vjerovati da smo time pomirili moguće antagonizme. Nadalje, sveistarskom solidarnošću su se itekako spašavali gospodarski sustavi u Puli, poput Uljanika i Istarske banke te uspostavljali insfrastrukturni sustavi, poput VSI Butoniga, od kojeg, ruku na srce, najviše ima Pula.

Danas, 2009. godine, otvarati to pitanje može svatko i inicijativa je legitimna, ali u konačnici ne donosi ništa sudbinski Puli, a puno može izgubiti ne samo Pazin, nego i pazinski IDS, mišljenje je Damira Kajina. Na naš upit je li Miletić zbog ovakvih stavova IDS-a uputio prijedlog u saborsku proceduru u svoje ime, a ne u ime Kluba zastupnika IDS-a, kako inače običavaju, Kajin kaže da je Miletić kao kandidat za pulskog gradonačelnika na toj inicijativi dijelom temeljio i kampanju. – Sigurno neću opstruirati taj prijedlog, ali ću kazati da glavni problem nije sjedište županije, već financijska autonomija i Pule i Pazina i Istarske županije. Pazin kao županijsko sjedište nije od drugih gradova ništa dobio, a mnoge je zadužio, zaključuje Kajin.

Vijećnica HDZ-a u pulskom Gradskom vijeću Lovorka Tomičić smatra da je pitanje sjedišta županije od manjeg značaja za građane, nego brojna druga pitanja.

– Lijepo je da nešto radi kad je već u Saboru, makar bih voljela da više radi na projektima od životnog značaja za građane, prvo je kazala na naš upit Tomičić, te potom ustvrdila da i za Pulu i za Pazin kao županijsko sjedište postoje argumenti. – Pazin je središte Istre i ima značajne kulturne i obrazovne sadržaje, Pula je najveći istarski grad sa svom infrastrukturom, izdvojila je Tomičić, naglasivši da bi najbolje bilo da odluku donesu građani, referendumski. – U praktičnom životu pitanje sjedišta županije ne znači puno, jer sve što kao građani imamo za obaviti, možemo u svojim gradovima te je očito ova dvojba više na simboličkoj razini, mišljenje je Tomičić, koja bi, kaže, kao Puležanka bila za Pulu kao sjedište, kao što bi i neki Pazinjan bio za Pazin.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, nažalost, nije našao vremena za komentar ovog prijedloga svog kolege po stranci i zanimanju, a tajnica ga je opravdavala brojnim današnjim obvezama. U siječnju ove godine, međutim, kad je Miletić u javnost neformalno pustio ideju o inicijativi određivanja Pule kao sjedišta Istarske županije, Krulčić se, tada IDS-ov kandidat za gradonačelniika, toj ideji žestoko usprotivio, ustvrdivši da ni pazinski IDS ni on kao tadašnji dogradonačelnik te budući gradonačelnik neće dopustiti da se mijenja sjedište županije. – Pokretanje razvoja Pazina umnogome je olakšano činjenicom da je Pazin sjedište Istarske županije te je, primjerice, još 2007. započeto izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, rekao je tada Krulčić i poetski obrazložio da je Pazin u centru „lika“ Istre, upravo kao srce unutar tijela, a tijelo bez srca ne može.
(Mira Bošnjaković Memedović)

barkun.hr

10 komentara na “Pula ili Pazin, pitanje je sad”

 1. galjardo napisao:

  povijest se ponavlja

 2. tomcub napisao:

  Danas, 2009. godine, otvarati to pitanje može svatko i inicijativa je legitimna, ali u konačnici ne donosi ništa sudbinski Puli, a puno može izgubiti ne samo Pazin, nego i pazinski IDS , mišljenje je Damira Kajina

  Bravo Kajin!! napokon nešto pametno, a za Miletića ne znam što reći…jadna budala, Jakovčić je obećao da će Pazin ostati sjedište županije, a Jakovčić ne laže i ne daje lažna obećanja, jer on je naš Župan – naš vođa hihi ..

  1. PufPant napisao:

   maestro cubes! :-)

 3. Kajin napisao:

  Ne pitaj što IDS može učiniti za Pazin – pitaj što Pazin može učiniti za IDS

  1. Abel napisao:

   Organizirat feštu 111 godina gimanzije

 4. stihrana napisao:

  1.
  Zar on nije u stranci koja se već dvadeset godina deklarativno zalaže za decentralizaciju vlasti ?

  2.U slučaju da županija ode iz Pazina tko će Pazinu vratiti nekretnine koje je župan poklonio ministrastvu pravosuđa ( bivši dom JNA) ili barem obeštetiti grad?Nezavisni,treba uputiti zahtjev da vam se daju dokumenti i vidi način na koji je grad ustupao nekretnine županiji i tko je to u ime grada činio.

  Koja spika, krivousti kao odluči da Pazin bude sjedište županije, uleti županija kojoj mlakonje iz gradskog IDS-a ispoklanjaju pol grada a ovi na kraju netragom nestanu a prije toga i dio nekretnina prepuste trgovačkom sudu.

  Bliže se parlamentarni izbori i IDS zna da bi uz dobru propagandu seljenje sjedišta županije mogao dobro naplatiti u Puli di je ionako pol glasača županije.Izgubili bi dio glasova u Pazinu ali za Pazin ih ionako nije previše briga.Uz ovakav kilavi županijski SDP koji je u knockdownu i na državnom nivou. IDS bi se mogao vratiti na 4 zastupnika i ponovo uz svog najdražeg “neprijatelja” HDZ, rame uz rame,kao u nekoj bajci još dugo i sretno živjeti.

  A Pazin? Jebeš Pazin nema ni deset miljari glasači.

  1. wtf napisao:

   ovo je samo dokaz da je pazin sa zadnjim izborima najviše izgubio, nismo na mapi IDSa, nismo na mapi HDZa, nismo na ničijoj mapi. vai via.

   1. stihrana napisao:

    wtf-Lost in geography.

 5. bu-dala napisao:

  žminj je centar svita

 6. mprodan napisao:

  Beograd = Zagreb = Pula :D

  A koje najmanje volimo? Odgovor je ocit :D :D :D

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.