Pula ipak administrativno sjedište Istarske županije

Svi saborski zastupnici iz Istre suglasni su da se sjedište istarske Županije prebaci iz Pazina u Pulu. Ta škakljiva tema načeta još 2009. godine kada je u saborskim klupama sjedio današnji gradonačelnik Pule Boris Miletić. Na tu inicijativi tadašnja HDZ-ova vlast je odgovorila kako će se o njoj raspravljati kada izađe novi prijedlog regionalne podjele Hrvatske.

Saborski zastupnik IDS-a Valter Boljunčić ponovno je pokrenuo inicijativu da Pula postane administrativni centar istarske Županije no izgledalo je da bi ta ideja mogla naići na otpor Peđe Grbina iz SDP-a no on je za današnji Glas Istre potvrdio kako će podržati ovu inicijativu „iako je to predizborni trik” IDS-a.

S obzirom da je još jučer izgledalo da će ova inicijativa naići na određeni otpor jer je i sam gradonačelnik Pazina Ranto Krulčić izjavio da će se boriti da Pazin ostane središe županije izgleda da su stvari ipak legle na svoje.

Inicijativa Valtera Boljunčića predviđa naime da u Pazinu ostane Županijska skupština te svi odjeli županije koji su i sada smješteni u ovom gradu, no da Pula iz više sasvim objektivnih razloga postane administrativni centar istarske Županije.

Fotografija snimljena na sinoćnjem izboru najboljih sportaša Istre potvrđuje da je sukob na relaciji Pazin-Pula pomalo medijski napumpan. Renato Krulčić, Boris Miletić te gradonačelnik Buzeta Valter Flego nisu izgledali kao osobe koje su u sukobu.

foto i tekst: regionalexpress.hr

8 komentara na “Pula ipak administrativno sjedište Istarske županije”

 1. pride napisao:

  VBR ima svrhe samo u dejstvu na živu silu na u reonu prikupljanja, nema efekta na zaštićenim ciljevima. IDS Pride

 2. MR napisao:

  Pula je odavna sjedište županijske administracije, a sada želi i formalno postati sjedište Županije istarske. Normalno da me kao Pazinca žalosti kad gledam kako moj rodni grad pada sve niže i niže. Umjesto da su lokalne snage, političke i intelektualne, iskoristile sve što su mogle od tog sjedišta Istarske županije, u nepovrat su prokockale vrijeme. Moram ponovo reći kako je Austrija gradila prugu s namjerom da zauvijek ostane u Istri, propala je, a prugom se još vozi. Italija je izgradila vodovod s namjerom da zauvijek ostane, propala je a iz tog vodovoda još uvijek pijemo vodu. Jugoslavija je izgradila tunel kroz Učku s namjerom da zauvijek ostane tu, propala je, a tunelom se još vozimo. Kada je Hrvatska predložila da Pazin bude središte županije trebalo je to prihvatiti i iskoristiti što se iskoristiti dalo. Međutim lokalnoj politici to nikada nije bilo u interesu, zato je odugovlačila s uređenjem sjedišta župana koje je trebalo biti u zgradi u Dršćevki. Sada se odugovlači s uređenjem zgrade Županijske skupštine u Mirni, jer je očito da će se i to uskoro preseliti u Pulu. Pazin je sada na dobrom putu, da voljom lokalnih vlasti, županijskih i gradskih, da i doslovno postane prava selendra.
  Neće Pula posebno prosperirati kao županijsko sjedište,već to želi biti zbog časti. Zašto bi se Pazin, koji kao županijsko središte nije prosperirao, onda odrekao te časti. Tim više što mu ona povijesno pripada. Pazin je od 1825. do 1860. bio sjedištem Istarskog okružja, 1889. u Pazinu je otvorena hrvatska gimnazija, a do 1918. u Pazinu su sjedište imala mnoga hrvatska društva. Konačno u Pazinu je u rujnu 1943. donijeta oduka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom u novoj Jugoslaviji. To je povijesna vertikala istarskih Hrvata koja je 1993. presudila da Pazin postane županijskim sjedištem. To je pitanje časti kojom bi se neka zajednica, recimo Istra, pa i Pazin ponosili i takvom gradu dali određenu čast.
  U ovakvim situacijama bilo bi očekivano da intelektualci argumentirano iznesu svoja mišljenja. Zato ne razumijem zašto sada šute Čakavski sabor, Matica hrvatska, ustanove, udruge i ostali koji bi nešto o tomu trebali reći? Kao i obično nema ih? Naravno da onda političari, kojima nema tko oponirati kolo vode i umjesto da se bave našom budućnošću, jer su za to na izborima izabrani, ispravljaju prošlost. Narod, pa tako i naš zaslužuje vlast koju ima. Neka, doći će jednom kraj takvim političarima i politici. Neka vas, ali i kad Hrvatsku i Istru popapa Evropa pjevat će se „Slava tebi Pazin grade koj nam čuvaš rodni kraj“. Pred ovim će stihovima i kad Pazin ne bude sjedište županije,mirno stajati svi koji ne trpe doprinos Pazina istarskoj povijesti.
  M. Rimanić

  1. R.S. napisao:

   Bravo Mirjane, slažem se sa svime ča si napisa. Jedan je kroničar onog vremena napisao oko 1863 (dakle tri godine nakon ča je sjedište Istre preseljeno iz Pazina u Poreč)otprilike ovako: “misle neki da je dovoljno neko mjesto jednostavno proglasiti glavnim gradom i da ćemu time omogućiti prosperitet, ali jedino što se u Mitterburgu razvilo u zadnjih tridesetak godina su zlatarske radnje i značajna tržnica svile…”. I tada su rađeni projekti za velebno sjedište pokrajine (evo ih u tršćanskom arhivu) koje se nikad nije izgradilo… Do 1865 većina činovničkih obitelji iselila je iz Pazina. Povijest se ponovno ponavlja i žao mi je da Pazin nije imao snage ni volje, a vladajuća istarska elita samo volje da Pazin zaista zaživi, barem kao političko središte. I pokojni Tuđman je tu podjednako kriv kao i IDS, jer je odnos Pazin – Pula korišten (i eto još se koristi) za homogenizaciju oba biračka tijela, a na štetu Pazina i Pazinaca.
    
   Radenko Sloković

   1. sve_ok napisao:

    Sve ok rečeno, ali po čemu je tu sad Tuđman kriv?! Kriv je narod koji se htio socijalizirat u istarskim okvirima da ne glasa za suprotne opcije od Pule i Poreča. Umjesto da se gradi svoj put, glasali su da budu prirepak neautohtone Istre. Umjesto da predvode glasali su da slušaju i dobili su što su dobili.

  2. zvonimir napisao:

   Bravo MR – Mirjane, dobro si napisa. Ovim tekstom si prozvao odgovorne da porade na izgradnji nove budućnosti Pazina. Ne dozvoliti da se povijest ponavlja.
   Pazin – sjedište Istre… DA… !
   Zvonimir Blažević

 3. lepiinprazni napisao:

  Znači,da Pazin ostaje bez statusa”velikog grada”?
  znači,da će grad Pazin počet naplaćivat ,po tržišnoj cijeni najam zgrada i prostorija za županijske službe i županijsku skupštinu?
  znači ,da će ids izgubit izbore u Pazinu?…nadam se da da!

 4. R.S. napisao:

  Svima koji su u prilici da ovih dana brane dostojanstvo Pazina predlažem da posegnu za Danicom in 1976, gdje će na stranicama 31-36 pronaći sažete argumente iz pera Dr. Bože Milanovića. Bilo je to neko drugo vrijeme, drugi povod i druge okolnosti, ali ipak… možda nije naodmet…
  R.S

 5. kapo napisao:

  neću se mješat u povijest, ali jadni mi ako naša budućnost ovisi o tome da li će pazin imati status velikog grada.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.