Pula ipak postaje sjedište Istarske županije?

2U prvom čitanju danas su saborski zastupnici prihvatili prijedlog IDS-ovca Valtera Boljunčića da se Pazinu vrati sjedište trgovačkog suda, a da se sjedište Istarske županije iz Pazina premjesti u Pulu.

– Riječ je tek o prvom čitanju, ali, istina, prijedlozi su prošli, a meni je osobno draži čak i onaj o vraćanju Trgovačkog suda u Pazin. Dakle, zakon, ako ne ide po hitnoj proceduri, ide u dva čitanja, a nakon ovog prvog ja kao predlagatelj imam rok od šest mjeseci za dostavu konačnog prijedloga. Naravno, pritom moram uzeti u obzir primjedbe i prijedloge koji u međuvremenu stignu, a onda ide na konačno glasanje. Teoretski, nešto može i ne proći u drugom čitanju, ali za sada nećemo tako razmišljati. Ipak, to je još daleko od konačne odluke, rekao nam je Boljunčić.

Pojasnio je također da odluka o Puli kao glavnom gradu Istarske županije ne bi trebala donijeti nikakve promjene, jer su županijski odjeli razmješteni po cijeloj županiji, a tako će i ostati. Župan će i dalje biti u Puli, a Skupština će sjednice održavati u Pazinu, kao što je bilo i dosad.

– Želja mi je bila samo da se Županiji prizna Pula kao sjedište, jer je najveći grad, kao što je to svugdje. Uvod je to mislim i u decentralizaciju jer se uvažava ono što misli lokalna zajednica, pogotovo ako se radi o razvijenoj regiji, što Istra jest, rekao je Boljunčić.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić rekao je da ovo još nije konačna odluka i da treba ispoštovati proceduru do kraja, no i on je želio istaknuti da time niti Pazin niti Pula neće ništa izgubiti, odnosno dobiti.

– Mi smo se uvijek zalagali za policentrični razvoj županije i zato su i uredi razmješteni u raznim gradovima, i to se ne mijenja. Mislim da je ovime Sabor uvažio prijedlog baze i mislim da u 2014. godini o svom središtu regije trebaju samostalno odlučivati, ne samo Istra, rekao je Miletić.

Komentirajući pak mogućnost da Pazinu bude vraćen Trgovački sud, Miletić je rekao da se radi o ispravljanju nepravde jer je riječ o sudu koji je bio četvrti u Hrvatskoj i po broju predmeta i gospodarskih subjekata, a pritom nije zanemariva, kaže, niti današnja snaga istarskog gospodarstva.

– Vraćanje Trgovačkog suda iz Rijeke u Pazin logičan je odgovor i, kao i dosad, mogu samo ponoviti svoj stav da ako se netko negdje treba seliti, onda bi se Rijeka trebala seliti u Pazin, zaključio je Miletić.

glasistre.hr

4 komentara na “Pula ipak postaje sjedište Istarske županije?”

 1. pazinjan napisao:

  Nevjerojatno, glupo, politikantski, nepotrebno, sramotno…

 2. Mare napisao:

  čekam reakciju pazinskog IDS-a i duboko vjerujem bez obzira što za njih generalno nemam neko poštovanje, a ni prevelika očekivanja da će me ovaj put oduševiti …

 3. vajkkontra napisao:

  Tako nan treba glasali ste za ids .Sada snosite posljedice tega pa će vas i za drugu kanpanju peljat za nos da istarski čovik zna ča je najbolje za njega a to je ids SRAMOTA⁄

 4. Anonimno napisao:

  Za Pazin vajka….ne smimo to puštit

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.