Pulski gradonačelnik protiv ukidanja trgovačkog suda u Pazinu

trgovackisud.jpgSavjetodavno vijeće Projekta potpore pravosudnom sektoru održalo je svoju drugu sjednicu u Županijskoj gospodarskoj komori u Puli. Pravosudnim dužnosnicima i djelatnicima uvodno su se obratili gradonačelnik Pule Boris Miletić, predsjednik Vrhovnog suda g. Branko Hrvatin, zamjenik glavnog državnog odvjetnika g. Dragan Novosel, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH NJ.E. Stella Ronner Grubačić te predstavnik Svjetske banke g. Amit Mukherjee.

Gradonačelnik Miletić naglasio je važnost reforme Pravosudnog sektora, ujedno se zahvalivši Svjetskoj banci na podršci u unapređenju pravosuđa u Hrvatskoj. Izrazio je nezadovoljstvo ukidanjem Trgovačkog suda u Pazinu, te naglasio da je Trgovački sud u Pazinu četvrti po broju riješenih predmeta u Hrvatskoj, da je njegov registar četvrti po veličini u Republici Hrvatskoj te da bi prema tome ali i ostalim kriterijima trebao opstati.

Podsjetimo, Trgovački sud u Pazinu započeo je s radom 1. siječnja 2006. godine sa (samo) četiri suca, jednim sudačkim vježbenikom te (samo) 14 službenika (premda ih je sistematizacijom predviđeno 21).

Analiza broja predmeta u odnosu na broj sudaca odnosno službenika zaduženih za iste, od 2006. godine do danas, pokazuje da je Trgovački sud u Pazinu na četvrtom mjestu po broju riješenih predmeta u Republici Hrvatskoj.

Trgovački sud u Pazinu je u 2009. godini riješio 11.077 predmeta, što govori u prilog tome da Trgovački sud u Pazinu udovoljava kriterijima za opstanak između sedam (osam) trgovačkih sudova u Republici Hrvatskoj. Prema broju predmeta koji dolaze na Trgovački sud u Pazinu u zadnje tri godine, za uredan i učinkovit rad suda potrebno je osam sudaca i barem 28 službenika što pokazuje da ni kriterij za ukidanje sudova s manjim brojem sudaca (manje od 5) nije ispunjen.

Registar Trgovačkog suda u Pazinu četvrti je po veličini u Republici Hrvatskoj i to odmah iza trgovačkih sudova u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku razvidno je da na području Istarske županije aktivno posluje 9.527 trgovačkih društava te 8.875 obrta, odnosno ukupno 18.402 aktivnih poslovnih subjekata što Istarsku županiju postavlja na četvrto mjesto iza Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije.

Prema ukupnoj vrijednosti parničnih i ovršnih predmeta zaprimljenih u 2008. godini, Trgovački sud u Pazinu na drugom je mjestu s iznosom od 3.970.988.620,39 kn odmah iza Trgovačkog suda u Zagrebu.

Ukoliko bi došlo do zatvaranja Trgovačkog suda u Pazinu, Istranima bi bio najbliži Trgovački sud u Rijeci koji je od Pazina udaljen 55 km a od Pule (kao grada s najvećim brojem registriranih poslovnih subjekata u Istri) čak 100 km čime ni kriterij udaljenosti najbližeg suda također nije ispunjen.

Pula je izabrana za mjesto održavanja II. sjednice Savjetodavnog vijeća i zato što će se u sklopu Projekta potpore pravosudnom sektoru obnoviti i zgrada bivše vojarne „Istarskih brigada“ u Puli za potrebe Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva te Zemljišno – knjižnog odjela Općinskog suda u Puli. Također će se u okviru Projekta obnoviti i modernizirati zgrade sudova u Splitu i Karlovcu te unaprijediti informacijski sustavi i provesti program usavršavanja tehnike učinkovitog upravljanja sudskim postupcima.

Obnovom i dogradnjom riješit će se prostorni problemi i unaprijediti informacijski sustavi te ojačati institucionalni kapaciteti državnog odvjetništva te Ministarstva pravosuđa kroz jačanje financijskog upravljanja, upravljanja nekretninama te daljnjom informatizacijom rada.

Projekt se financira zajmom Svjetske banke u iznosu od 26,0 mil EUR i sredstvima Državnog proračuna RH u iznosu od 1,9 mil EUR, a provodit će se do 2015. godine. Kao jednu od aktivnosti projekt uključuje i redovite sjednice Savjetodavnog vijeća čiji su članovi uvaženi predstavnici pravosudnog sustava, ministar pravosuđa, predsjednik Vrhovnog suda RH te Glavni državni odvjetnik RH.

Savjetodavno vijeće Projekta osnovano je s ciljem usmjeravanja, praćenja i koordinacije rada na pripremi i provedbi Projekta.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.