Puni svi stanovi u Gradskom vlasništvu

go246376.JPGGrad Pazin ima u vlasništvu 50-ak stanova u kojima žive stanari koji plaćaju zaštićenu najamninu te 25 čijim se stanarima najamnine slobodno ugovaraju. Zaštićena najamnina propisana je uredbom u iznosu minimalne pričuve od 2,36 kuna po četvornom metru stana, a plaćaju je stanari koji nisu otkupili društvene stanove po zakonu koji je vrijedio do 1998. godine.
Svih 25 stanova u kojima se najamnine slobodno ugovaraju je popunjeno. Na temelju gradskog pravilnika iz 1977. o davanju stanova u vlasništvu Grada u najam pravo na podnošenje zahtjeva imaju hrvatski građani s prebivalištem na području grada. Gradska komisija (predsjednik Bruno Rabar, članovi Mario Raunich, Igor Ćus, Tanja Grubiša i Hani Prpić) vrši bodovanje i sastavlja prijedlog liste prioriteta, koji se objavljuje na oglasnoj ploči, a prigovori se daju Poglavarstvu čija je odluka konačna. Komisija također odlučuje o davanju stanova u najam, a lista prioriteta se utvrđuje na dvije godine. Sadašnja je na snazi do 30. lipnja 2009. godine. Bodovanje se vrši na osnovu radnog staža, godina prebivališta, sudjelovanja u Domovinskom ratu, socijalnih, zdravstvenih i stambenih uvjeta. Tako će na primjer podstanari dobiti 20, oni koji stanuju u vlažnom stanu tri, samohrani roditelji 15, a osobe koje primaju socijalnu pomoć ili doplatak za pomoć i njegu pet bodova.
Iznimno se mimo utvrđene liste prioriteta stan može dati osobi čiji je stan onesposobljen za redovitu uporabu zbog poplave, požara, potresa ili drugih elementarnih nepogoda ili pak zbog ruševnosti zgrade. Pravilnik omogućava da gradonačelnik na prijedlog Poglavarstva može izvan liste prioriteta dati u najam dva stana godišnje zaposlenima u zdravstvu, kulturi, sportu, školstvu, socijalnoj skrbi i upravi te osobama čiji su rezultati značajni za Grad ili onima za koje procijeni da će svojim radom pridonijeti razvoju grada. Međutim, ta odredba nije korištena.
Ugovor o najmu stana se zaključuje na deset godina i može se produžavati. Visinu najamnine utvrđuje Poglavarstvo koje je to učinilo Zaključkom iz travnja 2004. godine. Za stanove u zgradama sagrađenim prije 1950. u Pazinu najamnina je pet do sedam, a za one nakon 1950. osam do deset kuna po kvadratu mjesečno. U stanovima u zgradama u naseljima izvan Pazina najamnina je od 3,1 do pet kuna za zgrade do 1950. godine, a za one sagrađene nakon toga od šest do osam kuna po kvadratu mjesečno.
Osim dva stana na Lindaru, gradski se stanovi uglavnom nalaze u starom dijelu Pazina od Ulice Franine i Jurine do Istarskih narodnjaka, Starog trga ili Buraja. U dosta su lošem stanju, s drvenom međukatnom konstrukcijom i podovima, a neki imaju samo vanjske pa i zajedničke sanitarne čvorove. U njima žive samci, ali i obitelji s djecom, no najviše je samohranih majki i bivših podstanara. Grad u stanove ne ulaže, a stanari koji plaćaju najam nemaju sredstava da ih urede i eventualno kupe.

S. BENIĆ
www.glasistre.hr

5 komentara na “Puni svi stanovi u Gradskom vlasništvu”

 1. Anonimno napisao:

  Kad ce se u temu gradu izgradit novi stanovi ?????
  I ma puno mladih ljudi koji bi kupili stan a u Pazinu
  ne mores nac stan za kupit da se nasadiš na glavu.
  Bilo bi lipo da se gracko poglavarstvo malo trgne na tu temu.

  1. tomcub napisao:

   oće za godinu, dvije, ne kupujte sad stare stanove, biti će puno novih stanova na Stanciji Pataj, Dršćevci, M.Bulešića…

   1. Anonimno napisao:

    da? znas to kao za sigurno ili je “rekla-kazala”+”zivi bili pa vidjeli” projekt?

    1. tomcub napisao:

     sigurno je 100%, samo ova lokacija Stancija Pataj mi nije baš najpreciznija, možda više Foškići, uglavnom tamo gore negdje, ugrubo, za jednu do dvije godine u Pazinu od 20 do 40 novih stanova

 2. Anonimno napisao:

  nebin baš se složio ima nešto trulo u pazinskoj grofiji

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.