Puris pod okriljem Gavrilovića napokon zarađuje

zgrada_puris.jpgPrije godinu dana Gavrilović je donio pozitivan preokret Purisu kada smo komentirali prvi kvartalni financijski izvještaj po preuzimanju pazinske peradarske tvrtke. Nakon što je objavljeno revidirano financijsko izvješće za čitavu 2009. i nerevidirano za prvo tromjesečje 2010. uočljivo je da pozitivan trend nije bio samo jednokratni preokret, već je čitavo poslovanje Purisa krenulo u pozitivnom smjeru.
Promjena se dogodila u studenom 2008. kada je petrinjska mesna industrija, nakon Istracommerca, kupila još jednog pazinskog poslovnog diva – Puris. U tu svrhu Hypo banci su platili 75,25 milijuna kuna. Potom je krajem veljače 2009. Gjuro Gavrilović na
čelna mjesta u tvrtki postavio svoje ljude, i to od članova Nadzornog odbora do direktora. Na potonju funkciju sjeo je Dušan Tomašević.

Već drugo tromjesečje, prvo koje je u cjelini proveo na toj funkciji, Tomašević je uspio za Puris uknjižiti dobit.
Tada su zaradili pola milijuna kuna. Bilo je to prvi put da je pazinska peradarska tvrtka ostvarila dobit u drugom kvartalu nakon pet godina tijekom kojih je knjižila višemilijunske gubitke. Dobra je vijest i to da je u prvom polugodištu 2009. gubitak smanjen na svega desetinu onog koji je zabilježen u istom razdoblju godinu ranije. Točnije, u prvom dijelu 2008. Puris je uknjižio 10 milijuna kuna gubitaka, a u prvom djelu 2009. svega milijun. To je bio najmanji gubitak zabilježen u tom društvu u proteklih pet godina.

Tijekom lanjske ljetne sezone Tomaševićev tim u Purisu je očito ugovarao dobre poslove čija je naplata u jesen iste godine ponovno donijela zaradu – 2,1 milijun kuna. Time je poslovna godina zaključena s neto dobiti od 345 tisuća kuna. Bila je to prva
godina u kojoj je ostvarena dobit nakon sedam godina nizanja gubitaka tijekom kojih su uknjižili zbirni gubitak od 141,6 milijuna kuna.
U tom razdoblju se bilanca promijenila na način da je kapital Purisa smanjen s pozitivnih 218,5 milijuna kuna na negativnih 44,7 milijuna, koliko iznosi akumulirani gubitak.
U financijskim izvješćima društvo je komentirajući taj pozitivan trend, koji je došao s Gavrilovićem, navelo da su u tome uspjeli zbog smanjenja ukupnih rashoda, čime su povećali ekonomičnost poslovanja. Dakle, Puris može poslovati s dobiti, ali samo ako se
promjeni poslovna politika, a kako ona sada izgleda, vidljivo je usporede li se svježi i stariji fi nancijski izvještaji.
Zbog recesije i manje potražnje Puris je u usporedbi s 2008. lani zabilježio drastičan pad prihoda za 68,4 milijuna kuna, na 260 milijuna kuna, a ove godine još je gore. Pad iznosi 23 milijuna, na 40,6 milijuna kuna. Uz sve to ostvarili su pozitivan rezultat jer su
uspjeli srezati troškove. Lani su troškove sirovina i materijala smanjili za 35 milijuna kuna, ostale troškove za 10,6 milijuna, ostale vanjske troškove za osam milijuna, plaće za 4,6 milijuna, rezerviranja za dva milijuna, a kamate za 2,4 milijuna. Na svim tim izdacima lani su uspjeli uštedjeti 62,6 milijuna kuna.
Ove godine troškove sirovina i materijala smanjili su za 14 milijuna kuna, ostale troškove za 4,3 milijuna, plaće za 2,6 milijuna i amortizaciju za 2,3 milijuna kuna. Čak 23,2 milijuna kuna iznosi ušteda po tim stavkama u prvom kvartalu ove godine, a to im je donijelo 70 tisuća kuna dobiti, čime je nastavljen pozitivan trend iz prošle godine. Dakle, sadašnji Tomaševićev tim koji vodi Puris očito se uhvatio onog što je njegovom prethodniku izmaklo kontroli – da materijalni troškovi bolje prate kretanje prihoda.

Nakon jednog desetljeća učestalih promjena direktora i vlasnika, a sve pod okriljem Hypo banke, Puris je pod sadašnjim vodstvom Gavrilovića pronašao formulu spasa.
Firma donosi zaradu jer tim vođen direktorom Tomaševićem na svaki pad prihoda pronalazi način da fi rmi umanji troškove za više od tog iznosa. Iskustva koja je pritom stekao u svim domaćim gigantima mesne proizvodnje i prerade sada donosi u Puris. Ranije je vodio Gavrilović-Lijanović, potom Gavrilović iz Petrinje, pa Danicu, Podravku, PIK Vrbovec i Agrokor.

Paulo Gregorović
Glas Istre

11 komentara na “Puris pod okriljem Gavrilovića napokon zarađuje”

 1. pazin44566 napisao:

  …prelipo da bi bilo istinito…..ovaj pad prihoda me posebno žalosti….

 2. julesverne napisao:

  vrime će pokazat ča će ostat od purisa, vjerojatno samo etiketa koje ćemo se sjećat da je nekad bila pazinska… :-(

 3. n napisao:

  iako je članak nepotpisan, očito je broj radnika prešućen – namjerno ili slučajno?
  “Puris je pod sadašnjim vodstvom Gavrilovića pronašao formulu spasa.
  Firma donosi zaradu jer tim vođen direktorom Tomaševićem na svaki pad prihoda pronalazi način da firmi umanji troškove za više od tog iznosa. ” – znači pronalazi se formula spasa, a ne objašnjava se kako je do toga došlo. postoji li kakvo objašnjenje?

 4. Danijel napisao:

  Smanjeni troškovi sirovina i materijala = Smanjena proizvodnja!
  Manji troškovi za plaće = Smanjen broj radnika!
  Samo friziranje bilance stanja, dugoročno znači propast.

  1. mesar napisao:

   Ti baš nemaš previše iskustva kao menadžer ili vlasnik firme ili ekonomist?
   Jedino ovo što rade ima polakog, ali *dugoročnog* pozitivnog efekta za preostale radnike. Što su trebali? Povećat troškove, plaće i broj radnika, pa da svi skupa odu k vragu već sutra? Šteta da to nije imala hrabrosti napraviti prethodna Uprava, nego je morao doći Gavrilović napravit bolni rez.
   Samo firme koje rade to isto ili će tek napraviti imaju šanse za preživljavanje ove “krize” kod nas.

   1. n napisao:

    ne mora značit, to se iz članka ne može saznat i tu je glavna kritika. Ne moraš smanjivat broj radnika, da bi smanjio izdvajanja za plaće. Činjenica je da se riječ radnik nije spomenula u cijelom tekstu, i oni su bitni, a ne kapitalisti, koji se hvale u nepotpisanim člancima.

   2. rastipad napisao:

    prethodna uprava i tomašević nisu u istoj poziciji. takav rez se nikad nebi mogao dogoditi da iza purisa ne stoji mašinerija gavrilovića pa sada jako puno toga na kontu purisa ne predstavlja rashod i potrebu za ljudima. ne smatram ovo nikakvim dobrom, a ni čudom, jer ako pogledate firme koje je preuzeo agrokor onda ćete već u prvoj godini uglavnom vidjeti rast prodaje, rast produktivnosti, a bogme i rast zaposlenih. sve ovo u slučaju purisa i gavrilovića drastično pada.

   3. nemesar napisao:

    mesaru moj ti stvarno ne vidiš pravu situaciju, a ta je da su i puris dokrajčili, je reka oni tamo gori još malo pa će samo etiketa purisa ostat. Di su ona vrimena kad je puris proizvodi i proizvodi i prodava i vajka mu je falilo robe, a sad je robe na tone…………………čeka se ku će je ki kupit.

   4. vagabundo napisao:

    ti si mesar ili možada mesarica??? prema pročitanom čini mi se mesarica:-)

 5. Danijel napisao:

  Dragi moj mesar;
  Puris je posrna u propast zbog krađe a ne zbog viška radnika. Višak radnika se pojavio kad je smanjena proizvodnja. Znate li Vi kojim je kapitalom, posjedom i količinama proizvodnje nekad raspolagao Puris? Znate li Vi da se danas Puris proizvodi proizvode u Petrinji umjesto na našim prostorima, iako je modernizacija pogona završena prije cca godinu dana?!
  Moje je mišljenje da će Gavrilović isisat maksimalno iz Purisa i usput si smanjit konkurenciju. Dao Bog da sam u krivu

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.