Purisovo priopćenje za medije

PurisNakon izostanka dogovora s bankom vodstvo Purisa odlučilo podnijeti prijedlog za pokretanje stečaja Purisa

Pazin, 29. kolovoza 2012. – Nakon što je u lipnju obustavljena primarna proizvodnja, a s bankom nije postignut nikakav dogovor, vodstvo Purisa odlučilo je podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom. Razlozi su nesposobnost Purisa za plaćanje svojih obaveza, prezaduženost, izostanak financijske podrške banke, odnosno neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u trenutnim okolnostima. Zahtjev za stečajem podnesen je danas Trgovačkom sudu u Rijeci.

Problemi s likvidnošću, prezaduženost i gubitci opterećuju poslovanje Purisa još iz razdoblja prije nego što ga je preuzeo Gavrilović koncem 2008. godine. Zatečeno stanje u Purisu u momentu preuzimanja bilo je mnogo gore nego što se u kratkotrajnoj due diligence analizi moglo sagledati, tako da je kroz program restrukturiranja društva, u financijskom, ekonomskom, tržišnom i razvojnom smislu, bilo neophodno zatražiti reprogram i moratorij na otplatu po kreditima.

Međutim, nastojanja Gavrilović Grupe da osnaži poslovanje Purisa nisu naišla na razumijevanje i podršku Hypo Alpe Adria banke, koja ima hipoteku na cjelokupnoj imovini Purisa, i od koje se tražilo reprogramiranje dugova kako bi se sredstva umjesto na otplatu usmjerila na financiranje neophodnih ulaganja i zalihe repromaterijala, prvenstveno kukuruza. Njega je Puris, koji nije mogao financirati stvaranje zaliha kukuruza u trenutku berbe, kupovao tijekom godine i po dvostruko višoj cijeni od one za vrijeme berbe, čime je generiran pretežni dio gubitka Purisa za razdoblje 2010-2011 god. Izostanak podrške banke, kojoj Puris duguje 14,2 milijuna eura glavnice, od čega je dospjelo 2,2 milijuna eura uvećano za 0,7 mil EUR kamata, onemogućio je financiranje primarne proizvodnje, pa je u lipnju obustavljen tov pilića i purana, a blokirao je i ozbiljnije progovore s potencijalnim kupcima koje je inicirao Gavrilović.

Kao vlasnik, Gavrilović i cijela Gavrilović Grupa su poduzeli sve kako bi održali poslovanje Purisa koristeći vlastite resurse i financijska sredstva. No unatoč ulaganjima, te redovitim osiguravanjem likvidnosti i uskakanjem pri ispunjenju obveza prema državi, vjerovnicima, dobavljačima i zaposlenicima koje tvrtka sama nije mogla osigurati, Puris nije uspio poslovati samostalno. Teško stanje na tržištu prodaje, rastuće cijene stočne hrane, te visoki troškovi restrukturiranja dodatno su opteretili poslovanje Purisa.
Obzirom na insolventnost Purisa, stalno prijeteće blokade i u datim okolnostima nemogućnosti uspostavljanja normalnih tijekova poslovanja i financijske konsolidacije, u uvjetima izostanka financijske podrške i visokih gubitaka, stečaj ostaje kao jedino racionalno rješenje preko kojeg bi se Puris mogao sačuvati u određenim okvirima.
O takvom ishodu upoznato je svih 305 uposlenika, sindikat, Županija i lokalni organi vlasti.

Puris.hr

13 komentara na “Purisovo priopćenje za medije”

 1. Anonimno napisao:

  Kao vlasnik, Gavrilović i cijela Gavrilović Grupa su poduzeli sve kako bi održali poslovanje Purisa koristeći vlastite resurse i financijska sredstva…. i vlastitu nesposobnu komercijalu!

  1. PEUB napisao:

   Očito su preblemi nastali puno prije, a kemu je cilj davat šolde u nešto ča znaš da je pred raspadon? Sve te firme ča posluju sa gubitkon bolje da se zapru, jer dugoročno gledano od njih je samo jad i bijeda.

 2. perokojitigajeutero napisao:

  Gdje su sad oni koji tvrde da menadžere treba masno platiti kako bi kvalitetno vodili firmu? Htjeli ste kapitalizam – držite ga si!

 3. bez komentara napisao:

  ti koji su tvrdili da menadžere treba masno platit dobro su se okoristili, a izgleda da su zato i stvorili ovakvu nam hrvatsku u kojoj su se samo pojedinci obogatili. Istina je da su nas upravo ti Pazinski menadžeri i uništili jer su kao p… cijelo vrijeme šutili i gledali vlastitu korist, a i dan danas gledaju svoje vlastito d…, Radnička klasa sigurno nije htjela da do ovakve neimaštine dođe. A ti peub si malo odzad – pa nije radnik stvorio gubitke, a upravo ti radnici će bit jad i bijeda, a oni koji su doveli do toga imali su bogovske plaće, imaju vile sa bazenima itd.
  Interesira me da li će već netko kontrolirat kamo su ti silne eurići kredita šli i imovinu naših menadžera, te bivših direktora Purisa koji su Puris dopeljali do propasti ili će se i dalje šepurit po Pazinu.

 4. beibe napisao:

  nema tu istine sve je …

 5. perokojitigajeutero napisao:

  Radnička klasa bi se trebala konačno probudit. Još su samo ostali društveni stanovi, i to samo starijoj generaciji…

 6. tone napisao:

  IDS i Jakovčićeva klika će vas spasit, kao što su spasili Pazinku i sve ostalo. Evo baš se gradi Gugenheim u Sveten Petru. Autonomija my ass. seljačine, talijancini i jugoslaveni

 7. kilroy napisao:

  Najbolje mi je da su vec u pocetku “nasli puno gore stanje nego sto im se predocilo”.. Neko bi reko “jadni oni”, a netko -> i sami govore koliko su sposobni nesto napraviti (procijeniti i snimiti stanje i vrijednost firme)

 8. car napisao:

  Da istina je to sve kada je frima gavrilovic preuzela purist 2009 tada je obecan oporavak a sad vidimo da je dozivila krah prodali su cjeli vozni park zaduzili se u ime firme ma znate sto je to to nije pomoc nego cilj da se unisti potencijelin konkurent kao sto je bio puris a puris je imao svoje proizvode i sve a gavrilovic opce nema svoje sve se uvozi pa tu nama prodaju pricu izvorno hrvatsko al nadam se da ce se neko poduzet da se ova firma ne ugasi nakon 51 godinu djelovanja i da nebude ova firma jos jedna tuzna hrvatska priča

 9. Anonimno napisao:

  Gavrilovićevi proizvodi su nekad u crnom komunizmu bili OK. Sad su nič. Puris je bio kvaliteta sad je i on nič. Pustimo stranke na miru. Odnosno ne pustimo. Većinom je u državnom vrhu bio HDZ. zašto je krojio zakone da se može sve uništiti. Svugdje istii svenarij. Zšto samo jedna velika firma radi u Pazinu? Zato jer se unutar firme nije dozvolilo da je kreteni unište. To smo zaslužili. Zašto nas sindikati ne izvedu i povedu? Jer bi izgubili lijepe plaće i ostalo što ide uz to.
  Bulić iz Pule maše samo za 1. Maj sa zastavom, ostali lijepo pričaju i to je to. Sindikati, ajde da vas vidimo.Hoćete šta učiniti za ova j jadan narod koji uz sve ima i najveći PDV na hranu u EU.

  1. Anonimno napisao:

   Ma ne očekujete valjda da Šišović -sindikalista – ča napravi…. pa on je sve zna još pred 15 let, i za Pazinku je zna pa ča je napravi…znase

 10. Anonimno napisao:

  Čemu služe sindikati osim da su u dosluhu s vodećim strukturama a imaju plaće ohoho i to od našeg rada.

 11. Anonimno napisao:

  U ovoj tragediji od sistema u kojoj je sve podređeno bankama, a ne ljudima,u kojem je pljačka koja se naziva privatizacija provedena po blagoslovu države i korumpiranih joj institucija postoji samo jedno rješenje-proglašavanje duga nelegalnim i preuzimanje tvornica.
  Preuzimanje tvornica postalo je sve masovnija pojava i u malo uređenijim državama od ove naše komedije.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.