Pusne svečanosti: Divovski Štrumpf u Ruhcima

Stotinjak mještana sela Ruhci, povrh doline Drage između Tinjana i Pazina, u nedjelju poslijepodne sastalo se ne bi li proslavilo podizanje najvećeg pusta u državi, a i šire.

Divovski desetmetarski pust nazvan Štrumpf podignut je kamionskom dizalicom, ali ipak svečano, uz dužno poštovanje i glazbenu pratnju lokalnih muzikaša. Najveći je to pust koji su domaćini, inače poznati po izradi megapustova, dosad napravili. Podsjetimo, predlanjski je Klaun bio visok oko sedam metara, dok je lanjski Gallo Kosorić dosegao čak osam metara.

– U izradi pusta sudjelovali su svi seljani, a napravili smo ga u tri-četiri vikenda. Planirali smo ga podignuti u četvrtak na Antonju, ali nas je omelo grdo vrime, kažu nam organizatori, meštri lokalnih maškara Darko Rusac te Vedran i Renato Cvitan. “U sredini je želizni stup, a konstrukcija je učinjena od armaturne mreže. Sve je obučeno u lancune ispunjene slamom i poveženo s folijom”, pojašnjavaju nam izradu orijaša koji će na pusni utorak odgovarati za sve nedaće u protekloj godini.

Nakon postavljanja pusta zabava i druženje se do kasnih sati uz glazbu, vino i čobanac nastavilo u nedalekoj kući.

– Maškare su vrijeme da se život malo promijeni. Živi se opuštenije, veselije i nestvarno. U Ruhcima će se u vrime maškara hiže pretvoriti u gljive, a ljudi u štrumpfove i štrumpfete. Barem nakratko ćemo odbaciti brigu i probleme i živit kao u crtanom filmu. Kao i svako lito družit ćemo se uz pjesmu i veselje na pusnu nedilju, a na pust ćemo u velikom broju “odštrumpfat” po običaju u okolna sela i zabavljat se s prijateljima. Sve će bit štrumpfastično!, najavio je Renato Cvitan.

Tradicija maškaranih proslava u Ruhcima traje već 40 godina, a u njima sudjeluju svi, od najmlađih do onih zašlih duboko u treću dob. U posljednjih su 7-8 godina postali jedan od centara okupljanja maškara na Pazinštini pa za glavni dan poklada (10. veljače) očekuju da će im se, kao i inače, u povorci pridružiti brojni gosti iz drugih krajeva Istre. Toga će dana obići Pazin, Šurane, Brečeviće, Žužiće, Rajke, Muntrilj, Livake, Frankoviće, Zoviće, Brajkoviće, Katun Trviški te Malu i Velu Trabu. U utorak (12. veljače) obilaze Tinjan, Milinke, Jakovice, Bašiće, Banke, Milohaniće i Grintavicu. “Kada sve pasa, 12. (veljače, op. n.) u utorak u 22 ure našega velikega Štrumpfa ćemo zapaliti i tornati život u normalu, jer u crtanom se filmu nažalost ne more živit”, poručuju maškare iz Ruhci.

foto i tekst: glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.