Pussy Riot i Fu*k For Forest na ovogodišnjem Motovun film festivalu

2Motovun Film Festival oduvijek je bio prijatelj hrabrih pojedinaca koji istupaju iz društvenih konvencija u prostor slobode i kritičkog razmišljanja koje se manifestira u umjetničkom djelovanju koje izmiče pasivnosti i trudi se mijenjati svijet.

Tako Motovun Film Festival ove godine dovodi dvije svjetske atrakcije koje provociraju javno mijenje i ne prestaju izazivati veliku medijsku pozornost – Pussy Riot i Fu*k For Forest, javljaju organizatori.

“O ruskoj punk skupini Pussy Riot teško je reći nešto što već nije poznato – one su glazbenice, umjetnice i aktivistkinje koje od početka svojih javnih istupa izazivaju veliku pažnju javnosti. Interes javnosti je kulminirao u trenutku kada su pripadnice skupine bile uhićene i nakon toga osuđene na zatvorsku kaznu zbog provokativnog nastupa u središnjoj moskovskoj crkvi kojim su duboko uznemirile rusku političku i crkvenu vlast, a u očima javnosti stekle automatski status junakinja u borbi za slobodu mišljenja i izražavanja. Ono što o njima možda i nije poznato (ili ono o čemu se ne govori) donosi dokumentarni film A Punk Prayer kojeg s velikim veseljem najavljujemo kao dio programa ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, a posebno nam je zadovoljstvo najaviti redatelja filma Mikea Lernera kao gosta 16. Motovun film festivala.”

Drugi kontroverzni ponos i dragi gosti su također svjetski poznati Fu*k For Forest, ekološko-filmska neprofitna organizacija čije se djelovanje može sažeti u – prodaju snimke seksa kako bi sačuvali šume. Fu*k For Forest temelji se na ideji da seks može spasiti svijet – na svojoj web stranici objavljuje fotografije i snimke seksa članova i simpatizera udruge vidljive onima koji plate članarinu, a prihod od članarina doniraju dobrotvornim organizacijama za očuvanje svjetskih šuma. FFF su jedinstvena svjetska pojava koja izaziva snažnu reakciju, od apsolutne podrške do nerazumijevanja i oštre kritike. Sigurni smo da će izazvati burnu reakciju i na Motovun Film Festivalu na koji dolaze predstaviti svoj filmski uradak.

Ovogodišnji Motovun Film Festival ne bježi od kontroverze i provokacije, za vas dovodi jedne od najvećih svjetskih atrakcija u području aktivističkog djelovanja, a sve to kako bi nastavio promovirati i podržavati ideje slobode i nedodirljivog prava na izricanje svojeg stava – pogotovo u sferi filmske umjetnosti kojoj još uvijek uspijeva prodrijeti do čovjekove biti i ondje uznemiriti duhove.

Motovun Film Festival održat će se od 27. do 31. srpnja, potpuni program bit će objavljen krajem ovog mjeseca, a osim filmskim, uznemirit će duhove (ali i tijela) glazbenim programom koji također prkosi. Iz glazbenog programa se posebno ističu koncerti nekih od najboljih romskih glazbenika regije, kao i suradnjom sa zagrebačkim klubom Žedno uho pod pokroviteljstvom Iskona – generalnog sponzora festivala.

MFF

foto: hbo.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.